Crin Antonescu despre Vosganian: "Nu are rost sa obstructionam cercetarea".Un deputat PNL: "Vom vota impotriva!" Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, referindu-se la cazul lui Varujan Vosganian, ca, din punctul sau de vedere, nu are niciun rost ca Parlamentul sa obstructioneze activitatea de cercetare penala. In randul parlamentarilor PNL, totusi, exista si alte pareri. Antonescu a fost intrebat daca decizia politica a PNL este de a vota pentru avizul de incepere a urmaririi penale in cazul senatorului si ministrului Varujan Vosganian, pe care DIICOT il acuza de subminarea economiei nationale. "Nu am avut inca o sedinta, sigur, vom avea la grupul parlamentar. Punctul meu de vedere a fost intotdeauna, si de altfel PNL a votat intotdeauna, pentru ca Justitia, autoritatile, institutiile sa-si poata desfasura toate cercetarile pe care doresc sa le desfasoare", a raspuns Antonescu, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

PDL a mai pierdut un membru. Clement Negrut s-a inscris in Miscarea Populara. Deputatul Clement Negrut a demisionat din PDL pentru a se inscrie in Partidul Miscarea Populara. Noul membru PMP a declarat ca aceasta formatiune ii ofera prilejul de a vorbi tare si raspicat. "Nu ma duc la putere, ci merg intr-un partid care acum se naste. Sunt suparat pe situatia inerta din PDL. PDL a ajuns intr-o fundatura si este ca un catel care arata dur in spatele gardului. Imi place ca la acest partid se vorbeste tare si raspicat", au fost primele cuvinte ale lui Negrut, in calitate de membru PMP. Deputatul PDL de Alba Clement Negrut, care era si prim-vicepresedinte al PDL Alba, a anuntat ca demisioneaza din partid si va pleca la Miscarea Populara, unde ar urma sa preia coordonarea grupului de initiativa din Alba, anuntaAdevarul.

Opozitia din PNL a strans o treime din voturile deputatilor liberali. Deputatul PNL Andrei Gerea a castigat, ieri, competitia cu Ludovic Orban pentru sefia grupului PNL din Camera Deputatilor. Andrei Gerea s-a bucurat de sprijinul lui Crin Antonescu. In favoarea lui Andrei Gerea s-au pronuntat 58 de deputati PNL in timp ce contracandidatul sau Ludovic Orban a obtinut 23 de voturi. Cum Andrei Gerea a fost sprijinit de Crin Antonescu, votul poate fi considerat o fotografie a raportului de forte din interiorul grupului PNL. Ludovic Orban si-a depus candidatura in speranta de a capitaliza nemultumirile la adresa conducerii PNL. In ultimele luni de zile, mai multi parlamentari PNL au formulat, in sedintele conducerii, critici la adresa apropiatilor lui Crin Antonescu de la varful partidului. Chiar daca Gerea personal nu a fost tinta criticilor, el este considerat in partid unul dintre apropiatii lui Crin Antonescu, informeazaRomania Libera.

MRU va initia consultari cu PDL, PPDD si UDMR pentru depunerea unei motiuni de cenzura. Presedintele Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat ca va initia consultari cu celelalte partide din Opozitie cu reprezentare parlamentara pentru depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului Ponta. "Vom incepe procedurile pentru initierea motiunii de cenzura si sunt convins ca in jurul acestui obiectiv se va strange toata opozitia si de asemenea ne asteptam la sustinere pentru motiunea de cenzura din partea unora dintre parlamentarii USL. Motiunea de cenzura este determinata de atitudinea iresponsabila a premierului Victor Ponta are a sustinut ca prim-ministru proiectul de lege privind Rosia Montana, dar care a spus ca nu sustine ca deputat proiectul de lege adoptat de Guvernul pe care il conduce. Victor Ponta are o atitudine duplicitara afirmand ca in calitate de prim-ministru sustine proiectul, iar in calitate de deputat il combate", a spus Ungureanu, scrieEVZ.

Vasile Soare, ambasador in Federatia Rusa, Ferdinand Nagy, ambasador in Muntenegru. Presedintele Traian Basescu a semnat marti decretele privind acreditarea lui Vasile Soare ca ambasador al Romaniei in Federatia Rusa, a Andreei Pastarnac in Israel, a lui Ferdinand Nagy in Muntenegru, precum si a lui Sorin Vasile in Armenia. Vasile Soare a primit in 18 iunie avizul comisiilor parlamentare de politica externa pentru postul de ambasador al Romaniei la Moscova. Soare, director in Centrala MAE la Directia Europa de Est si Asia Centrala, a mai fost intre 2002 si 2008 ambasador al Romaniei in Kazahstan, Kirgizstan si Tadjikistan. Ferdinand Nagy a primit la randul sau avizul pozitiv din partea comisiilor parlamentare de politica externa in 18 iunie. El a fost din 2009 comisar general pentru expozitiile mondiale, cu rang de subsecretar de stat in MAE. Ferdinand Nagy a mai fost anterior secretar general al Ministerului pentru IMM-uri, in perioada 2007-2009, anuntaAdevarul.

USL relanseaza batalia pentru referendum. Majoritatea USL din Senat a respins, ieri, cererea presedintelui Basescu privind reexaminarea legii referendumului. Miza: scaderea pragului la 30% inainte de noiembrie 2014, cand USL vrea sa aiba loc referendumul pentru modificarea Constitutiei. Senatul a respins, ieri, cu 94 de voturi "pentru", 30 "impotriva" si o abtinere, cererea presedintelui Traian Basescu de reexaminare a legii privind organizarea si desfasurarea referendumului. Proiectul prevede reducerea de la 50% la 30% a pragului de validare a referendumului. Potrivit aceluiasi proiect de lege, rezultatul consultarii populare este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25 la suta din cei inscrisi pe listele electorale permanente. Solicitarea presedintelui urmeaza sa fie trimisa Camerei Deputatilor, care este for decizional, informeazaRomania Libera.