Guvernul baga Parlamentul in probe. Premierul Victor Ponta a anuntat ca va renunta la ordonante de urgenta si va lasa Parlamentul sa adopte legi. Acesta le-a transmis alesilor ca e cazul sa-si asume si ei raspunderea. Ca sa scape de bataile de cap pe viitor, premierul Victor Ponta a decis sa renunte la ordonantele de urgenta si sa lase Parlamentul sa adopte toate proiectele importante. Ca urmare, toate ordonantele de urgenta din sedinta de guvern de miercuri au fost transformate in proiecte de legi si vor fi transmise Parlamentului spre aprobare. Din ceea ce spune premierul se deduce ca Parlamentul este, oarecum, in probe in aceasta problema: i se vor trimite proiectele pentru a vedea; va face sau nu ce trebuie?, scrie EVZ.

Politic showFoto: Colaj foto

Criza din USL se adanceste, solutiile sunt de avarie. Subiectul Rosia Montana a amplificat tensiunile din USL, provocand cel mai dur conflict de la scandalul numirii Laurei Codruta Kovesi in fruntea DNA. Relatiile de la varful USL au fost resetate de izbucnirea scandalului Rosia Montana. Dupa o perioada in care a fost in defensiva, acceptand solicitarile PSD, Crin Antonescu a iesit la atac, taxand ambiguitatea premierului in cazul Rosia Montana. Tensiunile din alianta au provocat o intalnire la varful USL. La finalul acesteia, s-a identificat o solutie de natura procedurala - formarea unei comisii speciale pentru Rosia Montana - dar tensiunile politice nu au fost rezolvate, scrie Romania libera.

Blaga: Suntem impotriva proiectului Ponta-Rosia Montana, nu impotriva exploatarilor miniere. Presedintele PDL, Vasile Blaga, a explicat, la Realitatea TV, ca partidul pe care il conduce este impotriva proiectului Ponta-Rosia Montana, nu impotriva exploatarilor miniere."Suntem impotriva proiectului Ponta-Rosia Montana. Nu am fost niciodata impotriva exploatarilor miniere, impotriva redeschiderii exploatarilor miniere din tara cu respectarea tuturor regulilor jocului, a respectarii interesului statului roman. Ceea ce vedem este o dovada in plus a bataii de joc la care supusi romanii de guvernarea USL. Suntem condusi de un guvern las care nu isi asuma aboslut nimic", a spus Blaga, potrivit EVZ.

Rosia Montana. Ludovic Orban cere demisiile lui Ponta si Sova. Deputatul Ludovic Orban a criticat afirmatiile premierului Victor Ponta si ale ministrului pentru Mari Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, potrivit carora compania Gabriel Resources poate da in judecata statul roman, transmite Digi 24. Totodata, Orban a spus ca singura solutie de a salva credibilitatea USL este demisia premierului Victor Ponta si a ministrului delegat pentru Marile proiecte, Dan Sova. "Dupa parera mea, din situatia asta nu se poate iesi decat prin demisia dlui Sova si a dlui Ponta. Nu poti sa zici luni, ca premier, la trei, patru ore inainte sa dea un comunicat compania, ca aceasta companie poate sa dea statul in judecata si statul sa plateasca daune de 2 milioane", a declarat Orban, potrivit Romania libera.

Rolul Dacianei Sarbu si Adinei Valean in conflictul Ponta/Antonescu pe subiectul Rosia Montana. Crin Antonescu sustine ca optiunea sa in privinta proiectului Rosia Montana nu corespunde cu cea a sotiei sale, precizand ca si-ar fi incalcat cuvantul dat acesteia daca i-ar fi facut promisiuni pe acest subiect, iar in eventualitatea in care ar fi ajuns prim-ministru si-ar fi schimbat optiunea. Totodata, liderul liberal l-a criticat pe Ponta care a spus ca i-a promis sotiei sale, Daciana Sarbu, ca va vota impotriva proiectului. "Optiunile sotiei mele ca europarlamentar si optiunile mele nu trebuie sa fie identice. Ca membru in Comisia de industrii a Parlamentului European, sotia mea a organizat o dezbatere pe proiectul Rosia Montana", a declarat Antonescu pentru Adevarul.

Crin Antonescu vrea egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca "este vitala reducerea costului muncii" prin reducerea cotei CAS, dar ca trebuie luate si decizii "mai putin convenabile" precum egalizarea varstei de pensionare intre barbati si femei. Liberalul a precizat ca USL trebuie "sa aiba curaj" sa egalizeze varsta de pensionare daca Romania vrea sa aiba "un plan de dezvoltare". "Sa stiti ca nimeni nu trateaza chestiunea asta cu indiferenta, decizii chiar mai putin convenabile trebuie luate in prezent daca vrem sa punem un plan de dezvoltare", a spus la Realitatea TV, Crin Antonescu, scrie Gandul.

DW: Instrumentarea valorilor morale. Dupa14 ani de evolutii sinuoase, care au creat o multime de dependente nestiute si de interese abil camuflate, este foarte greu sa mai spui cine are curaj si cine nu. Liviu Dragnea, lider influent in PSD, a spus ca proiectul RMGC "este pentru oameni politici curajosi nu pentru oameni politici care vor sa foloseasca acest mare proiect si aceasta mare oportunitate intr-o asa-zisa campanie electorala". Opozantii democrat-liberali il ataca zilnic pe Victor Ponta de a nu a fi avut curajul sa asume proiectul, fara sa-l mai supuna aprobarii Parlamentului. In trecut, oameni din apropierea presedintelui Basescu ca si presedintele insusi au afirmat ca proiectul cu cianuri treneaza din cauza lasitatii unor oameni politici, scrie Deutsche Welle.