Raport despre Romania: "Tigru balcanic sau balta din Balcani?". Cu cateva zile inaintea preconizatei vizite in SUA a lui Victor Ponta, mandatul acestuia de premier este pus intr-o lumina pozitiva de un raport realizat de think-tank-ul american "Democracy Institute" (DI). Cu birouri la Washington si Londra si cu un consiliu largit din care mai fac parte, printre altii, reprezentanti ai Cato Institute si ai Universitatii George Washington, Democracy Institute il prezinta pe seful Guvernului roman ca pe un om politic cu o deschidere ampla spre Vest, preocupat de o crestere economica sanatoasa, orientat spre reforma si capabil sa devina, pentru Balcani, un lider de talia lui Tony Blair. Mai mult, noteaza autorul Patrick Basham, pe cat de promitatoare ar fi activitatea lui Victor Ponta, pe atat de incurajatoare sunt perspectivele pe termen lung ale Romaniei, scrie Romania libera.

Politic showFoto: Colaj foto

Audierile in Comisia Rosia Montana, la final. Cum arata bilantul celor trei saptamani de activitate. Audierile Comisiei privind proiectul de lege Rosia Montana au ajuns la final. Dupa trei saptamani de intrebari si raspunsuri, la care au participat ministri, reprezentantii RMGC, oficiali ai Bisericii, presedintele Academiei Romane si simpli protestatari din Piata Universitatii, "Adevarul" va prezinta sinteza celor mai importante momente ale activitatii Comisiei, de la care se asteapta, pana la 20 octombrie, un raport detaliat. Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au aprobat, la data de 17 septembrie, constituirea Comisiei speciale privind proiectul de lege Rosia Montana al carei rol era arbitrarea disputei. La data de 23 septembrie, atat presiunile politice, cat si presiunile venite din partea societatii civile au dat roade: Comisia privind proiectul Rosia Montana a demarat audierile, scrie Adevarul.

Dezbaterile din comisia Rosia Montana, la secret. Grebla: "Opinia unor parlamentari ar putea fi deformata daca sunt camere de luat vederi prezente". Parlamentarii din comisia speciala pentru proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana au inceput dezbaterile pe articole intr-o sedinta secreta. Daca in prima faza unii membri s-au aratat surprinsi, desi inca de marti se anuntase ca presa nu va avea acces la lucrari, abia dupa ce sedinta a inceput jurnalistii au primit si o explicatie oficiala: se discuta cu licenta originala, care este secretizata. Inainte cu aproximativ o ora de a incepe dezbaterile, unii senatori nici nu stiau ca presa nu va avea acces, motivand ca pe ei nu i-a intrebat nimeni daca sunt de acord. Senatorul PNL, Petru Ehegartner, proaspat iesit din plenul Senatului, spunea ca el nu ar fi deranjat de prezenta presei, scrie Gandul.

Iliescu, singurul presedinte roman din perioada postcomunista portretizat de Enciclopedia Britannica. Ion Iliescu este singurul presedinte roman din perioada postcomunista a carui biografie apare in versiunea online a Enciclopediei Britannica, in timp ce Emil Constantinescu nu este mentionat in articolele prezente pe pagina oficiala a enciclopediei, iar numele actualului lider de la Cotroceni, Traian Basescu, apare mentionat intr-o serie de bilanturi anuale realizate de editorii publicatiei. La fel ca si predecesorul sau, Nicolae Ceausescu, Ion Iliescu are propria pagina pe site-ul Enciclopediei, in care autorii vorbesc despre studiile efectuate de catre fostul presedinte la Moscova, despre momentul in care s-a alaturat Partidului Comunist Roman si despre ascensiunea sa in politica, scrie Adevarul.

Cum au glumit Basescu, Ponta si Zgonea pe tema absentei lui Antonescu de la investitura propriului ministru. Presedintele Senatului Crin Antonescu, totodata si seful PNL, nu a fost invitat la Cotroceni, la ceremonia de investitura a liberalului Andrei Gerea in functia de ministru al Economiei. Colegul sau de alianta, Victor Ponta, nu a fost afectat de lipsa liderului PNL, glumind cu presedintele Traian Basescu pe aceasta tema. "Nu l-ati chemat pe domnul Antonescu...", i-a spus premierul lui presedintelui, conform Romania TV. "Nu era in protocol", a replicat amuzat Basescu. "Nu ti-am chemat partenerul", l-a tachinat el, apoi, pe presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. "Reprezint eu si Senatul", a raspuns Zgonea, saritor. "Data viitoare il chem. Nu se poate asa ceva", a promis Basescu, scrie EVZ.

Cum isi motiveaza Antonescu absenta de la ceremonia de la Cotroceni in care noul ministru liberal al Economiei a depus juramantul. Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat pentru Gandul ca nu a fost invitat de Administratia Prezidentiala sa participe la ceremonia oficiala de la Palatul Cotroceni, unde liberalul Andrei Gerea a depus juramantul in calitate de ministru al Economiei. "Am asteptat anuntul, cum se procedeaza uzual, intre Cancelaria prezidentiala si cabinetul de Senat. Nu a venit niciun anunt, nicio invitatie cum se face de obicei. Dupa aceea sefa mea de cabinet a verificat, a constatat ca pe lista invitatilor la ceremonie nu ma aflam si nu stiu daca se afla cineva din partea Senatului si, ca atare, nefiind invitat nu m-am prezentat", a explicat liberalul pentru Gandul.

Zgonea: Codul de conduita al parlamentarului priveste comportamentul civilizat, imbracamintea adecvata. Codul de conduita al parlamentarului se refera la comportamentul civilizat si la imbracamintea adecvata pe care trebuie sa le aiba demnitarul, a declarat, miercuri, presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, aratand ca vrea sa evite situatia in care "unul ar veni in pielea goala" ca sa protesteze. "De la tribuna Parlamentului trebuie sa ai un comportament civilizat si trebuie sa ai si o imbracaminte adecvata. Ca maine, poimaine ma trezesc cu unul ca vine in pielea goala in fata Parlamentului si ne spune ca asa vrea sa faca el un protest. Trebuie sa ai o atitudine corecta si normala", le-a explicat Zgonea ziaristilor, scrie EVZ.