Cata putere primesc baronii locali. Presedintii consiliilor judetene vor primi puteri sporite, preluand o serie de atributii ale ministerelor, potrivit proiectului legii descentralizarii, negociat la varful USL. Presedintii consiliilor judetene vor primi atributii sporite, preluand o serie de servicii, care pana acum erau in subordinea ministerelor. In subordinea consiliilor judetene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere, conduse de persoane numite de sefii consiliilor judetene. Autoritatile locale vor prelua atributii in domenii precum transport, sanatate, agricultura, mediu, turism sau cultura. Consiliile judetene vor emite avize in aceste domenii, vor avea acces la baze de date si vor prelua un patrimoniu consistent de terenuri si cladiri, scrie Romania libera.

Actualitatea politicaFoto: Colaj foto

Blaga, dispus sa bata palma cu Antonescu. Presedintele PDL tatoneaza terenul la PNL, pentru o sustinere in turul doi al alegerilor prezidentiale de anul viitor, au dezvaluit pentru EVZ surse din mediul politic. Democrat-liberalii prefera sa poarte discutii in perspectiva alegerilor prezidentiale cu liberalii lui Crin Antonescu si nu cu celelalte formatiuni de dreapta, au declarat surse parlamentare pentru EVZ. Discutiile vizeaza sustinerea, in turul doi, a celui mai bine plasat dintre candidatii celor doua partide in cursa pentru Cotroceni si constituirea unei majoritati guvernamentale PDL-PNL. Ieri, prim-vicepresedintele PDL Dorin Florea a declarat chiar public ca, pentru a oferi romanilor "alternativa unei Drepte puternice", cu candidat unic si un guvern ferm, este nevoie de discutii inclusiv cu PNL, scrie EVZ.

Ministrul Barbu: Cei care m-au atacat nu erau simpli huligani. Dupa atitudine, erau neofascisti. Ministrul Culturii, Daniel Barbu, sustine ca a fost atacat nu de "simpli huligani", ci de "neofascisti si neolegionari, oameni violenti pentru o cauza". "Ma uit in Piata si vad unele pancarte si simboluri care, ca istoric, mi se pare ca pot fi raportate la aceasta familie politica. Nu am folosit termenul de huligan. Nu erau huligani acolo, ci oameni foarte violenti, violenti pentru o cauza. Nu sunt simpli huligani care vor sa se distreze agresand un concetatean si distrugand o masina. Erau niste oameni care afirmau ca au o cauza", a declarat, marti, Barbu. De asemenea, ministrul Culturii a insinuat ca, printre protestatarii din Piata Universitatii, se afla "formatiuni paramilitare", scrie Adevarul.

Zgonea te vrea tuns, rockere! Remus Cernea organizeaza rezistenta Metallica in Parlament: "Sa nu se atinga nimeni de pletele mele". In sesiunea parlamentara trecuta, presedintele Camerei Deputatilor l-a certat pe un deputat de la opozitie pentru ca a vrut sa vorbeasca in sala de plen, la microfon, fara sacou pe el. Acum, Valeriu Zgonea ia masuri: a decretat schimbarea condului de conduita, astfel incat fiecare parlamentar "sa aiba o tinuta demna si oficiala, corespunzatoare demnitatii de parlamentar". Masura este intampinata de majoritatea parlamentarilor cu ingaduinta, mai putin de "rebelul" Remus Cernea. "Nimeni sa nu cuteze in Parlament sa se atinga de pletele mele. Eu voi ramane acelasi. Imi pregatesc tricourile cu Metallica, cu Pink Floyd si cu alte trupe rock special sa le duc in Parlament", a reactionat Cernea, contactat de Gandul.

Ponta a fost primit in SUA numai de vicepresedinti. Premierul Victor Ponta s-a intalnit ieri, la Casa Alba, cu vicepresedintele SUA, Joe Biden. Si luni, la intalnirile cu companiile Chevron si Exxon, Ponta a discutat tot cu vicepresedinti ai acestor corporatii. Premierul Victor Ponta s-a intalnit la Casa Alba cu vicepresedintele SUA Joe Biden, in cea de-a doua zi a vizitei sale la Washington D.C. Intalnirea a durat o ora, iar la finalul ei nu au existat declaratii de presa comune ale celor doi oficiali. Premierul Victor Ponta a avut insa interventii televizate la Romania Tv si apoi la postul B1 TV. Desi a spus ca nu a discutat cu Biden despre cazul demiterii procurorului DNA Lucian Papici, premierul a declarat ca l-a asigurat pe vicepresedintele SUA ca Justitia va fi scoasa din batalia politica interna, scrie EVZ.

Sova: RMGC isi poate prelungi licenta din cinci in cinci ani. Daca nu vor sa plece din perimetrul minier, nu pot fi dati afara. Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, sustine ca proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana este in favoarea statului roman, in conditiile in care la ora actuala RMGC isi poate prelungi licenta din cinci in cinci ani la simpla cerere, iar momentan nu sunt prevazute masuri de protectie a mediului. "Sunt patru exploatari de aur care functioneaza. Exista la Certej o licenta suspendata de Ministerul Mediului si se judeca in instanta, dar exista in preajma localitatii Rosia Montana alte trei exploatari cu cianura", a spus Sova pentru Adevarul.

Opozitia liberalilor seamana mai mult cu o abtinere. In ciuda faptului ca opinia publica este puternic polarizata de subiectul Rosia Montana, clasa politica a ramas ermetica si ambigua. Pozitia partidelor fata de proiectul minier de la Rosia Montana ramane pe mai departe confuza. Cel putin in aceasta privinta compania RMGC are dreptate: nehotararea si versatilitatea politicii romanesti au avut un rol determinant in criza morala grava in care se afla proiectul. Dar nici macar astazi liderii politici nu au curajul de a transa aceasta problema. Daca premierul Victor Ponta pare, pe zi ce trece, tot mai decis sa sustina proiectul RMGC, asa cum s-a vazut si din declaratiile sale de la Washington, liderul PNL, Crin Antonescu parcurge drumul invers, dar nu intr-un mod ireversibil, scrie Deutsche Welle.