USL reincepe lupta pentru reprezentarea la Bruxelles. CCR a respins ieri contestatia depusa de Traian Basescu la Legea privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene. In afara de cazul in care motivatia deciziei - ce urmeaza a fi redactata - nu va clarifica lucrurile, hotararea CCR ar putea declansa o noua batalie pe tema reprezentarii Romaniei la Consiliul European, intrucat prevederile textului sunt ambigue. Articolul atacat de Basescu si declarat constitutional de CCR stabileste ca proiectul mandatului Romaniei la CE este pregatit de Guvern, iar Parlamentul poate face amendamente. Ceea ce nu prevede clar legea este cum ar putea Parlamentul sau Guvernul sa-l oblige pe seful statului sa respecte acest mandat, intrucat presedintele este plasat de Constitutie in afara controlui parlamentar sau guvernamental, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Zgonea: Suntem hotarati sa transferam Serbiei intreaga noastra expertiza in probleme de preaderare. Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a avut miercuri o intrevedere cu noul ambasador sarb la Bucuresti, Branko Brankovic, pe care l-a asigurat ca Romania va pune la dispozitia Serbiei intreaga sa experienta in probleme de preaderare la Uniunea Europeana. "Suntem hotarati sa transferam intreaga noastra expertiza in probleme de preaderare Serbiei, pentru a-si putea indeplini toate obligatiile ce decurg din aspiratiile sale de a deveni membra a Uniunii Europene", a declarat Zgonea, potrivit unui comunicat al Camerei Deputatilor. Presedintele Camerei Deputatilor a reafirmat sprijinul constant al Romaniei pentru parcursul european al Serbiei si a discutat despre modalitatile concrete prin care partea romana poate contribui pentru accelerarea procesului de integrare, anuntaAdevarul.

Cum isi fac alesii legi doar pentru ei. Senatorul PNL vrea ca alesii care stau in Ilfov sa primeasca sume consistente doar pentru ca participa la lucrarile Parlamentului. Mai mult, acestia ar urma sa ia si bani de cazare in Bucuresti, chiar daca, de multe ori, vilele pe care le detin sunt in interiorul soselei de centura a Capitalei. Comuna Gruiu, in care senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu detine o casa "modesta" de peste 1.000 de metri patrati (dupa cum rezulta din ultima declaratie de avere a acestuia), se afla in nordul judetului Ilfov, la granita cu Prahova. Deranjat probabil de distanta pe care trebuie sa o parcurga pana la Palatul Parlamentului, liberalul vrea sa-i fie rasplatita prezenta la lucrarile Senatului. Cat ar vrea alesul sa primeasca pentru faptul ca vine la serviciu? Doi la suta pe zi din indemnizatia lunara bruta de 6.999 lei, informeazaRomania Libera.

Andrei Chiliman: Ne-am lovit de un blocaj institutional din partea Ministerului de Finante dupa excluderea mea din PNL. Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, a vorbit despre planurile legate de o posibila candidatura la Primaria Capitalei Bucuresti, ce probleme a rezolvat in Sectorul 1 si ce bani administreaza. um arata o zi de lucru a lui Andrei Chiliman? La ce ora se trezeste si la ce ora se culca? M-am obisnuit sa ma trezesc devreme, dar nu va pot descrie o zi de munca pe ore, pentru ca nu prea seamana intre ele. Uneori stau la birou toata ziua in sedinte, alteori citesc munti de hartii, alteori semnez "ca primarul". De foarte multe ori insa ma misc prin sector la santiere sau la intalniri cu cetatenii. Integral peMetropotam.ro.

Cristian Petrescu: "Cand va fi democratie in PDL, atunci s-ar putea intoarce Basescu". Secretarul general al PMP, Cristian Petrescu, a criticat PDL-ul condus de Blaga. "Afirmatiile domnului Blaga din ultima vreme sunt un atac la adresa presedintelui. Nu cred ca Traian Basescu se va intoarce intr-un PDL condus de Vasile Blaga. Cand va exista democratie in PDL, atunci s-ar putea intoarce in acest partid", a spus Cristian Petrescu. Aflat in studiul emisiunii, vicepresedintele PDL Radu F. Alexandru i-a acuzat, la randul sau, pe liderii Miscarii Populare ca ataca PDL in mod constant. "Nu a existat un coleg care astazi este la Miscarea Populara si care a plecat de la PDL sa nu fi avut mai multe accente critice la adresa PDL-ului decat la adresa USL-ului. Atunci cand arunci acuze asupra unui partid, cum poti veni apoi sa spui ca a fost o gluma?", a spus Radu F. Alexandru. El a explicat si motivul pentru care Gheorghe Falca pierde alegerile interne pentru desemnarea candidatului PDL la prezidentiale. "A venit cu un program in care cerea dizolvarea PDL-ului. Oricat de stimat ar fi, el a suferit pe plan electoral", a explicat vicepresedintele PDL, scrieEVZ.

Fundatiile politice nu se pot transforma in partide. MRU contesta decizia. Senatorii au adoptat, miercuri, propunerea legislativa de modificare a Legii partidelor politice care interzice formatiunilor nou infiintate sa preia capitalul de imagine al unei fundatii cu acelasi nume. Propunerea legislativa depusa de senatorul liberal Octavian Bot prevede modificarea si completarea Legii nr. 14/2003 a partidelor politice. Propunerea lui Bot prevede, punctual, faptul ca "fiecare partid politic trebuie sa aiba denumire integrala, denumire prescurtata si semn permanent proprii. Denumirea integrala, denumirea prescurtata si semnul permanent trebuie sa se deosebeasca clar de cele ale partidelor, asociatiilor si fundatiilor anterior inregistrate". De asemenea, prevede ca, in cazul constituirii unor aliante politice, "denumirea integrala, denumirea prescurtata si semnul permanent ale aliantei trebuie sa se deosebeasca clar de cele ale partidelor anterior inregistrate, care nu fac parte din alianta, si de cele ale asociatiilor si fundatiilor anterior inregistrate", anuntaAdevarul.