​Victor Ponta ar câștiga alegerile prezidențiale indeferent de contracandidați. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, atunci premierul Victor Ponta ar câștiga detașat față de contracandidații săi, potrivit unui sondaj realizat de CSCI și citat de România TV. Potrivit sondajului, Victor Ponta ar obține 32% dintre voturi, în timp liderul PNL, actualul candidat al USL-ului pentru alegerile prezidențiale, ar lua doar 25% din voturi. Pe locul trei s-ar clasa fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, cu 20% din sufragii, iar locul patru ar fi adjudecat de Cătălin Predoiu, cu 9%. Elena Udrea ar fi votată de 8% dintre alegători, potrivit sondajului citat. Actualul premier ar avea succes și în turul doi al alegerilor, indiferent de opozantul său. Astfel, dacă ar ajunge în turul doi cu Antonescu, premierul ar obţine 58% din voturi, în timp liderul PNL ar obţine 42%. Dacă în turul doi ar ajunge Ponta şi Mihai Răzvan Ungureanu, Ponta ar obţine 64% din voturi. Iar dacă ar ajunge cu Elena Udrea, premierul ar câştiga şi cu 67% la 33%, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Gheorghe Falca: Ar fi dezastruos sa avem zece ani de "stanga", la Presedintie si la Guvern. "Sunt bucuros ca lumea incepe sa realizeze necesitatea de a avea un singur candidat al dreptei si mediul de dreapta asteapta un candidat si, evident, o victorie a dreptei, in 2014", a declarat primarul Aradului, Gheorghe Falca, joi, intr-o conferinta de presa, la Sibiu, unde si-a prezentat proiectul cu care candideaza in cursa interna din PDL pentru desemnarea candidatului formatiunii pentru alegerile prezidentiale. Intrebat daca spera sa recupereze de la judetul Sibiu diferenta care-l desparte de Catalin Predoiu, Falca a raspuns: "Important este ca cele doua teme sa fie in discutie, unificarea dreptei si valorile dreptei. Nu persoanele sunt importante, ci proiectul mare", anuntaGandul.

Pericolele descentralizarii lui Dragnea. Guvernul se pregateste sa adopte forma finala a proiectului descentralizarii, dar ONG-urile cer retragerea acestuia. Printr-o scrisoare deschisa, 15 organizatii nonguvernamentale au cerut ieri premierului Victor Ponta si vicepremierului Liviu Dragnea sa retraga proiectul descentralizarii de pe agenda Executivului si sa-l puna in dezbatere publica, asa cum prevede Legea transparentei decizionale in administratia publica. Semnatarii atrag atentia ca proiectul favorizeaza coruptia din administratia publica si pune autoritatile judetene in conflict de interese (in subordinea consiliilor judetene vor intra institutii a caror menire era tocmai controlarea, sub diverse aspecte, a activitatii consiliilor judetene), informeazaRomania Libera.

Generalii SRI si SIE, greu de pensionat. Senatorii au adoptat un proiect legislativ care le permite generalilor din Serviciul Roman de Informatii (SRI), Serviciul de Informatii Externe (SIE), Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si Serviciul de protectie si Paza (SPP) sa ramana in activitate chiar si dupa implinirea varstei standard de pensionare. "Generalii si amiralii din cadrul SRI, SIE, STS si SPP sunt mentinuti in activitate dupa implinirea varstei standard de pensionare, pana la varsta de 60 de ani sau sunt trecuti in rezerva, la cerere", suna noul alineat introdus in legea privind statutul cadrelor militare. Astfel, generalii din serviciile speciale pot ramane in activitate dupa implinirea varstei standard de pensionare, cu o simpla cerere, dar nu au voie sa depaseasca pragul de 60 de ani. Limita de varsta stipulata in legea privind pensionarea cadrelor militare oscileaza in functie de grad, scrieAdevarul.

Blaga vrea sa bage candidatul PDL pe gatul intregii Drepte. Candidatul Dreptei la prezidentiale va fi candidatul propus de PDL si nu altul, a anuntat ieri Vasile Blaga, introducand o noua tensiune intre partidele de pe aceasta parte a esichierului politic. Blaga a facut aceste declaratii in contextul in care PDL organizeaza alegeri interne pentru a-si desemna candidatul la prezidentialele din 2014, competitie in care seful PDL il sustine pe primvicepresedintele Catalin Predoiu. "Toate analizele arata ca acela care va fi desemnat de PDL, va fi candidatul Dreptei", a declarat Blaga intr-un interviu pentru ziare.com. "Discutia despre candidatul unic al Dreptei se poarta prea mult in jurul persoanelor si prea putin in jurul procentelor", anuntaEVZ.

Timisoara: Primarul liberal cere PSD retragerea sprijinului politic pentru viceprimarul Traian Stoia. Primarul Timisoarei, Nicolae Robu (PNL), cere PSD Timis sa ii retraga sprijinul politic viceprimarului liberal Traian Stoia, sustinand ca acesta a divulgat informatii din anchete in desfasurare, iar din aceasta cauza municipalitatea ar fi pierdut o serie de procese de retrocedare. Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, ca a solicitat PSD Timis sa ii retraga sprijinul politic viceprimarului Traian Stoia, care si-ar fi incalcat atributiile. "Domnul Stoia si-a incalcat atributiile, a refuzat in mod sistematic sa isi faca treaba si a tinut conferinte de presa cu subiecte de scandal. A divulgat unele informatii din anchete in desfasurare", a declarat Robu. El s-a referit la faptul ca Traian Stoia ar fi dezvaluit presei, in repetate randuri, ca unii functionari din primarie nu si-au facut treaba, iar din aceasta cauza de-a lungul timpului municipalitatea ar fi pierdut o serie de procese de retrocedare, informeazaGandul.