Descentralizarea, bucuria baronilor, durerea primarilor. Guvernul si-a asumat, ieri, in Parlament, raspunderea pentru proiectul de lege privind descentralizarea. Prin noua lege, presedintii consiliilor judetene vor avea puteri mai mari. Acestia preiau directiile agricole si sanitare, avizele de mediu, cultura, tineretul si sportul, autorizarea si facilitarea in turism, cluburile si bazele sportive, bazele scolare si atributiile teritoriale in ceea ce priveste pescuitul. Odata cu institutiile respective, acestia vor gestiona si mai multe fonduri bugetare si vor avea mult mai multe numiri in functii publice de oferit clientelei locale. Din toata aceasta afacere au iesit in pierdere primarii. O adevarata descentralizare ar fi insemnat, de fapt, pentru acestia mai multa putere, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Parlamentul din Marea Britanie intervine pentru decoratia lui Laszlo Tokes. Eurodeputatul Laszlo Tokes sustine ca un membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie a solicitat Guvernului britanic sa spuna ce demersuri va intreprinde catre Guvernul Romaniei, in contextul in care Laszlo Tokes este vizat sa-i fie retras Ordinul "Steaua Romaniei". "Lordul Alton a cerut parerea Guvernului Majestatii sale cum apreciaza propunerea ca statul maghiar sa fie stat garant pentru minoritatile maghiare ce traiesc dincolo de granitele Ungariei si cum se poate compara aceasta cu modele de autonomii consacrate deja, cum ar fi Tirolul de Sud", se arata intr-un comunicat al lui Laszlo Tokes, anuntaAdevarul.

Cum se repozitioneaza partidele din USL dupa ruperea ACD. La cateva ore dupa ce a fost oficializata ruperea Aliantei de Centru Dreapta, liderul liberal a descoperit "natura sovietica" a PSD si a inceput sa se teama ca s-ar putea reinstaura in Romania un regim "tip Nastase". Intre timp, atat conservatorii, cat si social-democratii isi fac propriile calcule cu privire la prezenta in USL. Desi spune ca nu si-ar dori o ruptura a USL, Crin Antonescu nu ezita sa-si atace din toate pozitiile partenerii de Uniune. Intr-o emisiune la B1 TV, liderul liberal nu doar ca i-a transmit lui Victor Ponta ca liberalii il "tin" prim-ministru, dar a vorbit si despre "pericolul" ca, la finalul "epocii Basescu", Romania sa se intoarca la un autoritarism "tip Nastase". "Exista acum semne ale unui asemenea pericol (...). Exista oameni care cred ca pana la sfarsitul lui 2004 era bine, si nu era bine deloc", a declarat Antonescu. Aratand ca face referire la "un tip de autoritarism, la un tip de clientela, la un tip de demagogie", presedintele PNL si-a manifestat speranta ca Victor Ponta sa nu se schimbe asa cum a facut-o Adrian Nastase cand s-a vazut la putere, informeazaRomania Libera.

Ponta taraste PNL in lupta cu Basescu. Victor Ponta vrea neaparat anchetarea lui Traian Basescu intr-o comisie parlamentara. Nemultumit de subcomisia senatoriala care va ancheta activitatea CEC - institutie de la care fiica presedintelui a luat credit pentru achizitionarea unui teren agricol - premierul a anuntat ieri ca Parlamentul ar putea constitui o comisie de ancheta pentru "cazul Calarasi". Liberalii s-au trezit tarati in aceasta noua aventura fara sa fi fost consultati. Mi-au spus liderii de grup PSD, si de la PNL, si de la PC ca lucreaza la formarea unei comisii comune (...) care sa ancheteze activitatea tuturor acelor persoane angajate in institutiile publice legata de afacerea de la Calarasi", a declarat premierul. Dupa care, in stil caracteristic, s-a spalat pe maini: "Comisia, cine e in ea, o sa va spuna liderii de grup, ca nu o face Guvernul si nu o fac eu", a spus Ponta, scrieEVZ.

Dragnea: Discutia pe descentralizare continua. Politistii ar fi beneficiat daca se aflau in subordinea primarilor. Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, dupa sedinta Parlamentului in care Guvernul si-a asumat raspunderea asupra proiectului descentralizarii, ca ar fi dorit sa fie descentralizate mai multe institutii, inclusiv Politia. "Cel mai important este ca s-a facut aceasta bresa in structura puternica din administratia centrala. As fi vrut sa se descentralizeze mai multe institutii. Sa speram ca in anii urmatori vor fi si alte institutii care vor fi descentralizate", a declarat Dragnea. Totodata, el a subliniat ca sustine in continuare descentralizarea Politiei, anuntaAdevarul.

Scandal de 140.000 euro la TVR cu deputatul PSD din trupa Hi-Q. TVR este in centrul unui nou scandal public, dupa ce institutia a fost acuzata ca a incheiat un contract pentru realizarea unei emisiuni cu deputatul PSD Mihai Sturzu, membru al trupei de muzica Hi-Q. Acuzatia a fost facuta de europarlamentarul Elena Basescu, care a declarat ca politicianul primeste 140.000 de euro pentru participarea sa la productia "In tara minunilor", difuzata de TVR 2. "Mihai Sturzu, un artist de renume mondial, ajuns in fruntea Tineretului Social Democrat la recomandarea aceluiasi Victor Ponta, va avea o emisiune la postul public pentru care va fi remunerat cu 140.000 de euro. Ati citit bine: un deputat PSD primeste bani de la TVR ca sa faca o emisiune de televiziune! Si banii nu sunt deloc putini: vreo 10.000 de euro pe emisiune. Ceea ce-l transforma, brusc, intr-unul dintre cei mai bine platiti prezentatori din Romania", a reclamat Elena Basescu, informeazaRomania Libera.