Paie pe foc in USL. Ponta: Nu pot contesta ca in PSD exista discutii cu privire la un candidat propriu la prezidentiale. La doua zile dupa ce Antonescu i-a recomandat sa umble cu el ca si cu sfintele moaste, premierul Victor Ponta are propriul sau avertisment de transmis. Ponta a declarat, astazi, ca nu poate contesta faptul ca in PSD au existat discutii privind un candidat propriu la alegerile prezidentiale. El spune insa ca nu a luat parte la acestea. Intrebat de ce au loc astfel de discutii informale in partid, dat fiind ca PSD a votat, in aprile 2012, ca Antonescu sa fie candidatul USL la prezidentiale, Ponta a raspuns: "Pentru ca exista libertate de exprimare garantata de Constitutie". "Cum adica de ce au loc? De ce discuta doi pesedisti la Botosani? Iertati-ma, de aia, ca e liber. Nu am luat parte, dar nici nu pot contesta ca au existat asemenea discutii sau asemenea intentii", a adaugat Ponta, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Motivul pentru care Senatul umfla lefurile primarilor. "Un director de scoala din comuna are un salariu mai mare decat primarul". Senatorii au adoptat o propunere legislativa care prevede cresterea salariilor pentru primari si presedinti de consilii judetene cu pana la 30%. In timp ce Guvernul deplange lipsa banilor, alesii locali reprezinta, in continuare, o categorie favorizata. Senatorii au aprobat, prin vot secret, un proiect de lege prin care lefurile primarilor si sefilor de judete vor fi rotunjite consistent. In expunerea de motive, initiatorii legii, parlamentarii USL, printre care Ecaterina Andronescu, Ioan Chelaru, Toni Grebla, si Tudor Chiuariu, au adus argumente caraghioase. "Importanta functiei primarilor de comuna si faptul ca trebuie sa aiba o indemnizatie decenta si peste nivelul institutiilor pe care intr-un fel sau altul le coordoneaza (de exemplu un director de scoala din comuna are la ora actuala un salariu mai mare decat primarul)", se arata in expunerea de motive, desi, conform grilei de salarizare, un director de scoala cu ani grei de vechime ajunge la un salariu de 2.000 de lei, anuntaAdevarul.

Comisia anti-Basescu se impiedica inainte de a se infiinta. Mai multe elemente aparute in ultimele saptamani fac tot mai dificil de justificat o ancheta derulata de parlamentari. "Nu am stabilit cine va conduce comisia, nu am stabilit nici macar membrii comisiei, deorece azi draftul de hotarare intocmit de parlamentarii PSD, UNPR si PC il vom prezenta si colegilor de la PNL. Si cand se ia decizia, imediat dupa Legea bugetului, atunci facem si nominalizarile", a afirmat ieri Victor Ponta. Dincolo de explicatiile oficiale ale sefului Guvernului, surse parlamentare afirmau ca social-democratii vehiculati pentru preluarea sefiei comisiei nu sunt convinsi sa faca acest pas. Pana acum, in interiorul PSD au fost enumerate o serie de nume precum Serban Nicolae, Toni Grebla sau Ioan Chelaru. Initial, nominalizarile trebuiau facute saptamana trecuta, dar au fost amanate pe motiv ca Victor Ponta era ocupat cu vizita premierului chinez. Parlamentarii USL recunosteau, neoficial, ca nu le este clar care poate fi finalitatea juridica a demersului, dincolo de problemele de imagine ale lui Traian Basescu, informeazaRomania Libera.

PDL face figuratie in loc de opozitie. Parlamentarii democrat-liberali nu vor participa la lucrarile comisiei speciale privind achizitia de teren agricol de catre fiica presedintelui, Ioana Basescu, a anuntat ieri presedintele PDL, Vasile Blaga. El a motivat ca USL incearca prin aceasta comisie sa distraga atentia de la dezbaterea bugetului. Si dupa ce Victor Ponta a anuntat ca a fost amanata constituirea comisiei pana dupa votarea bugetului, PDL a ramas pe pozitie. Intrebati de ce nu se duc la comisie, pentru a se lupta acolo cu reprezentantii USL, democrat-liberalii nu au avut raspunsuri convingatoare. "Nu participam la comisii care nu au legatura cu realitatea. Nu aflam mai multe lucruri participand la lucrari, sedintele sunt publice si putem afla prin intermediul dumneavoastra (al presei -n.r.)", a declarat liderul deputatilor PDL, Mircea Toader. El a mai spus ca democrat- liberalii nu sunt de acord cu constituirea unei astfel de comisii si nici cu obiectivele acesteia si de aceea nu participa la lucrari, scrieEVZ.

PSD numara zilele pana la incheierea mandatului lui Basescu. Social-democratii au introdus, pe site-ul oficial al formatiunii, un instrument menit sa contorizeze numarul de zile pe care presedintele Traian Basescu le mai are de petrecut la Cotroceni. Prima pagina a site-ului PSD afiseaza, astfel, un cronometru virtual care anunta ca data la care Traian Basescu urmeaza sa isi incheie mandatul este 21 decembrie 2014. Totodata, sunt afisati urmatorii parametri: numarul de saptamani, numarul de zile, dar si orele ramase pana la data la care Traian Basescu va parasi fotoliul de la Cotroceni. Pentru calcule, s-au utilizat data si ora la care presedintele a depus juramantul pentru al doilea mandat la Cotroceni, respectiv 21 decembrie 2009, ora 15.40, anuntaAdevarul.

Decizie controversata AEP: Presedintii sectiilor de votare pot avea doar zece clase. Nu se cere nici experienta electorala. Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a decis (prin hotarirea numarul 15), pe 18 noiembrie, sa modifice conditiile de intocmire si avizare a listelor pe care se afla persoanele care pot deveni sefi de sectii de vot. Aparitia hotaririi AEP in "Monitorul oficial" a fost semnalata de saptaminalul "Kamikaze". Conform acestui document, doua sint principalele modificari aduse de Autoritate procedurii prin care un cetatean poate deveni sef de sectie de vot: in primul rind, se impune obligativitatea ca pretendentii la aceasta pozitie sa fi "absolvit invatamintul general obligatoriu" (articolul 4, alineatul 3) si, in al doilea rind, se prevede ca pot ajunge pe listele cu cetateni din care sint alesi sefii de sectii de vot si aceia care nu au mai participat la vreun scrutin din aceasta pozitie (prin derogare, conform articolului 7, alineatul 3, unde se spune ca "in procedura de avizare pot intra si persoanele care au participat la cel putin un program de instruire organizat de AEP"), informeazaRomania Libera.