USL, la 1 an de mandat: 70% din Parlament degeaba. "Evenimentul zilei" a realizat un bilant al principalelor realizari si esecuri ale guvernului Ponta, la 1 an de la alegerile parlamentare in urma carora USL a preluat ofi cial puterea. Scandaluri politice, promisiuni neindeplinite, fiscalitate in crestere si realizari economice si politice indoielnice. Acesta este bilantul guvernului USL condus de Victor Ponta, la un an de la scorul zdrobitor obtinut la alegerile parlamentare de pe 9 decembrie 2012. USL s-a remarcat mai ales prin cresterea taxelor si impozitelor, desi in campanie a promis ca fiscalitatea va scadea, inclusiv prin reducerea CAS si TVA. Introducerea unei taxe pe constructii speciale, majorarea accizei la combustibili cu 7 eurocenti, acordarea posibilitatii autoritatilor locale de a majora taxele, acciza la alcool si produse de lux sunt numai cateva dintre masurile USL, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Geoana ii raspunde lui Antonescu: "Desi este cel mai bun prieten al somnului, sa nu se culce pe o ureche". Senatorul PSD Mircea Geoana a lansat o amenintare voalata la adresa presedintelui PNL, Crin Antonescu, spunand ca "de ce ii este frica nu va scapa". Mai mult, Geoana il avertizeaza sa nu se culce pe o ureche, "desi este prietenul somnului", facand aluzie la faptul ca s-ar putea sa piarda pozitia de candidat USL la prezidentialele din 2014. "Desi este cel mai bun prieten al somnului, dl Antonescu sa nu se culce pe o ureche. De ce ii este frica, de aia nu va scapa", a scris Geoana, pe contul personal de Twitter. Reactia fostului presedinte al PSD a venit la cateva zile dupa ce Antonescu, invitat la o emisiune televizata, a precizat ca oricine ar fi un candidat redutabil la prezidentiale din partea PSD, mai putin Geoana. "Sarbu e redutabil, Sorin Oprescu - redutabil, toti sunt redutabili, mai putin Mircea Geoana. Victor Ponta ar fi foarte redutabil, ca presedinte al PSD, ca prim-ministru, ar fi un candidat redutabil", a declarat, vineri, Antonescu, anuntaAdevarul.

PDL, prea ocupat cu rafuielile interne. In loc de unificarea dreptei si construirea unei alternative la USL, liderii PDL sunt mai interesati sa-i excluda din partid pe cei considerati a fi "prea apropiati" de presedintele Traian Basescu sau de formatiuni precum Partidul Miscarea Populara ori Forta Civica. Actuala conducere a PDL a aprobat, ieri, excluderea din partid a deputatului Florin Popescu, unul dintre fostii "grei" ai PDL si apropiat al Elenei Udrea. Motivul? A participat la inaugurarea unui sediu al Partidului Miscarea Populara. Pentru a deveni efectiva, decizia de excludere trebuie sa fie validata si de Consiliul National de Coordonare. Lucru care se va intampla fara nici un fel de problema, in conditiile in care actualul lider al PDL, Vasile Blaga, a avut grija, incet-incet, sa-si inlature toti contestatarii. De altfel, si scorul pe care l-a obtinut, ieri, in Biroul Permanent National propunerea de excludere a lui Florin Popescu (32 voturi "pentru" si un singur vot "contra") arata disciplina in care a ajuns sa functioneze PDL, informeazaRomania Libera.

Legea care reglementeaza vanzarea terenurilor agricole catre straini, adoptata cu scandal de Senat. Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege care reglementeaza vanzarea terenurilor agricole catre cetateni straini, in conditiile in care restrictiile in acest sens urmeaza sa fie ridicate la inceputul anului viitor. Mai multi senatori au invocat, inainte de a vota in plen, nerespectarea procedurii, dupa ce proiectul de lege venit de la Guvern a intrat in procedura de urgenta, iar senatorii nu au avut posibilitatea de a analiza textul de act normativ. Senatorul PDL Nicolae Popa a luat cuvantul in plen, suparat ca niciunul dintre alesi nu a avut posibilitatea de a lectura textul legii. Pe siteul Senatului, textul legii nu poate fi accesat. "Este o insulta la adresa Senatului. Puteti, ca o majoritate atat de consistenta, sa spuneti ca exista o formalitate doar, ca aceasta lege trebuie doar sa primeasca votul nostru ? Nu mai exista niciun filtru, nu mai avem posibilitatea sa o citim ? Noi suntem o minoritate in Opozitie, dar cand o majoritate nu poate nici sa citeasca legea, avem o problema. In niciun Parlament din UE nu se poate intampla asa ceva", a declarat Popa, furibund, scrieAdevarul.

USL trage in Basescu cu gloante oarbe. Creditul acordat Ioanei Basescu a indeplinit conditiile de respectare a normelor CEC si BNR, este concluzia unui raport trimis de BNR comisiei parlamentare de ancheta a activitatii CEC. De altfel, prima zi a audierilor in comisia care ancheteaza creditele CEC, dupa scandalul legat de fiica presedintelui, a scos la iveala vulnerabilitatile demersului parlamentar. La audierile care s-au desfasurat cu usile inchise, in absenta presei, presedintele CEC, Radu Ghetea, a invocat legea secretului bancar pentru a evita raspunsurile la unele din intrebarile senatorilor. Potrivit unor surse din comisie, Ghetea a afirmat ca exista politicieni care au intervenit telefonic pentru acordarea unor credite, adaugand ca nu se refera la cazul Ioanei Basescu. Dupa audierea oficialului, vicepresedintele comisiei, Iulian Dumitrescu (PNL), recunostea ca senatorii nu stiu exact ce informatii au dreptul sa primeasca. El a spus ca senatorii au cerut aceste informatii in virtutea articolului 11 din Constitutie. Articolul citat nu are, insa, nici o legatura cu secretul bancar, referindu-se la dreptul international si ratificarea tratatelor, anuntaRomania Libera.