Gheorghe Falca: "PDL trebuie sa-i schimbe pe liderii de grup". Primarul Aradului, Gheorghe Falca, a spus ca ar trebui sanctionati pedelistii care au semnat legea anti-ANI. "PDL a demonstrat ca este printre putinele partide care apara statul de drept, am luat decizii fata de anumiti colegi, iar cei din PDL care au semnat pe codul de conduita ar trebui sa aiba o reactie (...) Daca au informat partidul in legatura cu intiativa legislativa, partidul are o vina, daca nu au informat, ar trebui schimbati", a spus Falca. Saptamana trecuta, presa a relatat ca toti liderii grupurilor parlamentare, inclusiv reprezentantii PDL, au semnat un proiect de lege privind codul de conduita al parlamentarilor, in spatele caruia se ascundea intentia de a-i scoate pe deputati si senatori de sub jurisdictia ANI, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Inca 100 milioane lei pentru primari de la guvern. Bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a fost sulimentat cu 100 milioane lei din Fondul de rezerva bugetara, pentru lucrarile efectuate de primarii in cadrul Programului National de Dezvoltare Locala (PNDL). Guvernul Ponta a decis alocarea banilor in sedinta de miercuri a Executivului. Legea finantelor publice locale stabileste ca bani din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului sunt repartizati unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale, pe baza de hotarari ale Guvernului, dar numai pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar. Guvernul a aprobat insa o derogare de la aceasta lege. La inceputul lunii, senatorii au adoptat o propunere legislativa care prevede cresterea salariilor pentru primari si presedinti de consilii judetene cu pana la 30%, anuntaAdevarul.

Iohannis, despre modificarea Codului Penal: S-a lucrat "pompieristic". Nu asa lucreaza un Parlament. Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, despre modificarea Codului Penal, ca s-a procedat "pompieristic", apreciind ca "nu asa lucreaza un Parlament" si sustinand ca era necesara o dezbatere publica si corelarea intregii legislatii. Klaus Iohannis a fost intrebat, joi, intr-o conferinta de presa, ce parere are despre modificarile aduse Codului Penal, el apreciind ca trebuie facuta o distinctie clara intre fondul problemei si comunicarea publica. "Am putut observa cu totii ca s-a creat o asa mare agitatie in sectorul public si cred ca trebuie sa vedem aici fondul lucrurilor, pe de-o parte, si comunicarea cu spatiul public, pe de alta parte. Fondul problemei este unul care, cu siguranta, poate fi discutat si - fara sa fi citit in detaliu ce s-a modificat acolo - pot sa spun ca sunt termeni care au mai fost dezbatuti si, cu siguranta, unele teme sunt bine rezolvate. Dincolo de acest fapt, modul in care s-a procedat este unul pompieristic. Nu asa trebuie sa lucreze un Parlament", a declarat Iohannis, informeazaGandul.

Artizanii superimunitatii, chemati la raport de ambasadori. Un adevarat pelerinaj al ambasadorilor occidentali a avut loc, ieri, la Comisia juridica a Camerei. Opozitia a fost lasata din nou pe dinafara. Pe la Comisia juridica a Camerei Deputatilor s-au perindat, ieri, reprezentanti ai ambasadelor Germaniei, Olandei, Frantei si Marii Britanii. Marea Britanie nu a fost reprezentata de ambasador, ci de catre un oficial al sectiei politice. Azi, urmeaza sa vina la comisie si un oficial al ambasadei SUA. Subiectul a fost superimunitatea pe care alesii si-au votat-o. La discutii au participat insa doar oamenii USL, printre care Bogdan Ciuca (PC) si Eugen Nicolicea (UNPR), iar presa nu a avut acces. Dupa intalnire, presedintele comisiei juridice, Bogdan Ciuca, s-a mentinut pe pozitii, sustinand ca "domniile lor s-au lamurit ca nu este o problema care tine de fond, ci de forma, adica nu s-a schimbat cu nimic, din perspectiva politicii penale, nici statutul parlamentarului si nici legea amnistierii si gratierii nu este atat de neagra cum a fost prezentata", scrieEVZ.

Zgonea, atac la Antonescu pe Codul Penal: "A semnat, ca presedinte al Senatului, cele doua legi". La scurt timp dupa ce presedintele PNL, Crin Antonescu, si-a revizuit pozitia publica si a avertizat ca formatiunea sa va vota impotriva amendarii Codului Penal, presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea a reactionat si i-a amintit liberalului ca a semnat atat Legea amnistiei, cat si legea care continea amendamentele aduse Codului Penal. "Sunt surprins ca domnul Crin Antonescu a declarat ca nu a fost suficient de bine informat cu privire la modificarile aduse Codului Penal, atata timp cat a semnat, in calitate de presedinte al Senatului, cele doua legi (...) Crin Antonescu poate sa-i adreseze o scrisoare presedintelui Traian Basescu prin care sa-l roage sa retrimita cele doua legi la Parlament, pentru a fi rediscutate", a declarat Zgonea. Declaratiile sale intervin in contextul in care Antonescu i-a recomandat astazi lui Zgonea sa repuna in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor Legea Codului Penal si a anuntat ca PNL va vota impotriva daca legea va fi intoarsa in Parlament, anuntaAdevarul.