Victor Ponta a castigat! Crin Antonescu este candidatul din partea USL. O afirmatie care sunt convins ca va irita multi cititori. Asta ca sa nu spun pe toti. Numai ca lucrurile trebuie analizate din perspectiva a ceea ce se intampla, nu plecand de la ceea ce ne place! In urma cu doua saptamani scriam, tot intr-un editorial, ca multi analisti si politicieni prognozeaza ruperea USL. Dar ca soarta aliantei se joaca in siajul modificarii protocolului. Liberalii cereau precizarea clara a candidaturii lui Crin Antonescu din partea USL la presedintia Romaniei. Pentru a preveni intoarcerea armelor de catre PSD in baza rezultatelor sondajelor de opinie. Pesedistii cereau predictibilitate in votul parlamentar pentru a evita situatii ca cele de la Legea Minelor si Legea Amnistiei, unde nu numai ca au fost lasati cu ochii-n soare, dar au si avut in Crin Antonescu si PNL un adversar de imagine redutabil, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Guvernul a ajuns, in sfarsit, la Ciolan. Cu microbuzul. O afacere de 16 milioane de euro de la bugetul de stat, semnarea contractului pentru achizitionarea a 600 de microbuze scolare care vor fi impartite primariilor in an electoral de catre ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, este pe care sa se incheie in urmatoarele cateva zile. Beneficiarul ales de Guvern, in urma unei licitatii contestate in acest moment, este omul de afaceri Daniel Ciolan, asociat cu Union Motors Car Sales , unul dintre dealerii Opel in Romania. De la el Guvernul ar urma sa cumpere, prin Ministerul Dezvoltarii, cele 600 de noi microbuze scolare vopsite in galben, care vor fi inscriptionate cu sigla "Achizitionat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in anul 2013", anuntaGandul.

​Comisia de la Venetia si CCR, urmatoarele destinatii pentru noua Constitutie. Proiectul de revizuire a Constitutiei va ajunge pe masa Comisiei de la Venetia, dar si pe masa judecatorilor CCR, care vor decide daca parlamentarii au respectat normele constitutionale atunci cand au operat modificarile. Scenariul pus la cale de USL presupune ca textul propunerii de revizuire a Constitutiei va primi unda verde, pana in luna mai, din partea Comisiei de la Venetia, a Consiliului Legislativ si a Curtii Constitutionale. Criticile aduse modificarilor constitutionale urmeaza sa fie luate in discutie la 27 ianuarie, cand forul parlamentar prezidat de Crin Antonescu isi va relua activitatea. A doua varianta a textului va fi apoi trimisa Comisiei de la Venetia. In perioada 21-22 martie, Comisia de la Venetia va avea o sesiune la care se asteapta un vot asupra raportului privind proiectul de revizuire a Constitutiei Romaniei, iar forma finala a proiectului, insotita de recomandari, va fi trimisa Parlamentului roman, informeazaAdevarul.

Guvernul Ponta resusciteaza o lege cu radacini in comunism. Guvernul va strange anual 800 de mii de euro de la universitatile din Romania care au la cursuri studenti straini, o practica care isi are radacinile inainte de 1989. Aceasta noua taxa guvernamentala are o serie de repercursiuni negative pe termen mediu si lung. Guvernul Ponta a adoptat la finalul lui 2013 o Ordonanta de Urgenta conform careia institutiile de invatamant superior care scolarizeaza studenti straini vor plati Ministerului Educatiei 5% din incasarile in valuta. Potrivit statisticilor, in acest moment, peste 15.600 de studenti straini sunt in prezent in invatamantul public si privat din Romania, cei mai multi provenind din Republica Moldova, Tunisia si Israel, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica. Ei contribuie anual la bugetele universitatilor cu taxe cuprinse intre 500 si 5.00 de euro, in total generand venituri de 16 milioane euro. Ceea ce arata ca, in urma taxei de 5 % impusa universitatilor, care au in randul lor studenti straini, guvernul va incasa suma de 800 mii de euro, scrieRomania Libera.

PDL Iasi sta pe un butoi cu pulbere! Cumnatul Angelei Similea isi executa colegii la ordinul PSD. Gabriel Surdu, actualul presedinte interimar al PDL Iasi si fost membru PSD, s-a hotarat sa-i faca bagajele deputatului Petru Movila. Asa ca a apelat la vechiul sau prieten Gheorghe Nichita, vicepresedinte PSD si primar al municipiului Iasi, pentru a-l ajuta sa-l dea afara pe Movila si sa-i ocupe biroul, in asa fel incat sa ocupe linistit, alaturi de deputatul Camelia Bogdanici, intregul sediul PDL Iasi. Cladirea de pe Stefan cel Mare a fost inchiriata de la Primaria Iasi. ReporteriiEVZau intrat in posesia unei hartii care arata clar faptul ca Gabriel Surdu a facut toate diligentele necesare pentru a scoate in strada un membru fondator al PDL Iasi, care ocupa de aproape noua ani acelasi spatiu.