PSD vrea garantii pentru postul de premier. Premierul Victor Ponta a recunoscut motivul pentru care PSD a ajuns la un compromis cu PNL, pentru cuplarea euroalegerilor cu referendumul pentru Constitutie: pastrarea postului de premier. Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a explicat ca membrii partidului asteapta din partea sa, ca lider, garantii constitutionale ca partidul care castiga alegerile nu va mai fi impiedicat de catre presedinte sa obtina postul de prim-ministru, asa cum s-a intamplat in 2004 si 2008, scrie Romania libera.

Politic showFoto: Colaj foto

MRU cere boicot general in privinta referendumului pe Constitutie. Presedintele FC, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca el cheama "la un boicot general la adresa referendumului privind revizuirea Constitutiei", aratand ca textul revizuit al Legii fundamentale este "daunator pentru viata politica si toxic pentru Romania". "Pe seama disperarii politice, proiectul de modificare a Constitutiei intra pe usa din dos in Parlamentul Romaniei, chemand la un boicot general la adresa referendumului...", a sustinut Ungureanu, potrivit EVZ.

Spirala infernala a referendumurilor. Este previzibil ca in 2014 nu se va discuta nici de teme europene, nici de teme nationale, ci doar de comploturi si intrigi procedurale. Liderii USL au anuntat ca intentioneaza sa organizeze alegerile europene impreuna cu un referendum pentru aprobarea Constitutiei revizuite. Pentru a asigura o prezenta mai mare la vot, ar putea fi prevazute doua zile succesive. Cu siguranta ca nu este o idee buna. Alegerile europene au in principiu preocupari cu totul diferite de cele nationale, chiar daca nu e mai putin adevarat ca peste tot in Europa oamenii aleg in functie de preocupari locale, scrie Deutsche Welle.

Ponta mai accepta o castana de la socialistii europeni. Presedintele Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, l-a criticat in plen pe Victor Ponta, dupa ce premierul roman l-a numit "nazist" pe eurodeputatul german Elmar Brok. Nu mai departe de luna decembrie, liderul socialistilor europeni, Hannes Swoboda, il critica si el pe Ponta pentru legea amnistiei. In deschiderea sesiunii Parlamentului European, presedintele Martin Schulz a transat conflictul dintre premierul roman si eurodeputatul german Elmar Brok, care ar fi propus amprentarea imigrantilor romani si bulgari, in favoarea celui din urma, scrie Adevarul.

Ministrul Culturii, Gigel Stirbu, s-a fastacit cand i s-a cerut sa recite din Mihai Eminescu. Ministrul Culturii, Gigel Stirbu, a declarat astazi ca pentru el, "Luceafarul" reprezinta "sublimul culturii romanesti" si "tot ceea ce poate fi mai scump din punct de vedere literar pentru poporul roman". In contextul in care pe 15 ianuarie este Ziua Culturii Nationale - si totodata aniversarea nasterii lui Mihai Eminescu - ministrul Culturii, Gigel Stirbu, a fost intrebat de presa care sunt poezia si opera epica preferate, scrie EVZ.

Kelemen: Europarlamentarele nu trebuie bruiate cu alte teme. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, atrage atentia ca alegerile nu trebuie bruiate cu alte teme care nu sunt de natura politica, amintind ca exista si o recomandare a UE ca europarlamentarele sa nu fie organizate simultan cu alte scrutine. "Eu am vazut in a doua parte a anului 2013 ca in proiectele importante, foarte grele, majoritatea de 70% nu a functionat. S-au purtat ca si doua parti aflate in divergenta permanent. De aceea, nici aici, eu nu am convingerea ca aceasta amendare a Constitutiei se poate face corect la Parlament si ca se poate ajunge la un prag de 50%, pentru validitate", a declarat, marti, Kelemen Hunor, potrivit Romania libera.

Primarul din Nana: Mi-ar placea sa o cunosc pe Ioana Basescu, poate la culesul graului. Primarul comunei Nana, Gheorghe Dobre, a declarat marti, la finalul audierilor din comisia parlamentara de ancheta privind terenul cumparat de fiica presedintelui, ca Ioana Basescu nu a trecut niciodata prin localitate, dar ca i-ar placea sa o vada la culescul graului. "Mi-ar face placere sa o cunosc, dar nu a trecut. Probabil are alta treaba. Cand o veni la culesul graului, poate fac cunostinta cu ea", a declarat Dobre, la finalul audierilor, potrivit Adevarul.