Vot in doua zile la referendum: misiune aproape imposibila. PSD si PNL si-au propus un referendum de revizuire a Constitutiei intins pe doua zile, in acelasi timp cu alegerile europarlamentare, insa problemele legislative pe care le ridica aceasta solutie par insurmontabile. USL a decis ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei sa se desfasoare pe durata a doua zile (24-25 mai), simultan cu alegerile europarlamentare. Insa varianta gandita de liderii coalitiei de guvernare se bate cap in cap cu legislatia in vigoare, scrie Adevarul.

Politic showFoto: Colaj foto

Guvernul reia negocierile cu FMI. Ponta ia in calcul "un blocaj" pana la europarlamentare. Guvernul reia maine, prin ministrii Daniel Chitoiu si Liviu Voinea, discutiile cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala pentru aprobarea evaluarii de etapa a respectarii acordului stand-by cu Romania. Premierul Victor Ponta sugereaza insa, din start, ca "blocajul" declansat de presedintele Traian Basescu prin refuzul de a semna scrisoarea precedenta, in decembrie, ar urma sa se prelungeasca pana dupa finalul lunii mai, scrie Gandul.

Parlamentul Romaniei, oaia neagra din Raportul MCV. "Martea neagra" este mentionata in mod repetat in raportul CE. Documentul recomanda ca independenta Justitiei fata de actiunile Guvernului si Parlamentului sa fie trecuta in viitoarea Constitutie. De patru ori face Raportul MCV, publicat ieri la Bruxelles, referire la "martea neagra" in care parlamentarii au luat cu asalt Codul penal pentru a-si face o superimunitate. Modificarile respective, precum si proiectul de lege privind amnistierea unor fapte de coruptie sunt invocate de oficialii Comisiei Europene..., scrie EVZ.

Valeriu Zgonea a vazut alt raport MCV. Cea mai insolenta reactie fata de raportul Comisiei Europene privind justitia din Romania, publicat miercuri, a venit de la Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor. Zgonea este unul dintre principalii actori in ceea ce s-a numit "martea neagra", episod criticat in raport in cel mai dur mod posibil in limbaj diplomatic. Este episodul care i-a facut pe raportori sa aprecieze ca, desi institutiile statului sunt capabile sa reziste la atacuri, Parlamentul ramane principalul factor care arata ca reformele din Romania nu sunt ireversibile, scrie Adevarul.

Cine doreste blocarea Partidului Miscarea Populara. Numeroasele contestatii, depuse de parlamentari USL si de ONG-uri obscure, au dus din nou la amanarea inregistrarii PMP la tribunal. Curtea de Apel Bucuresti a amanat cu inca o saptamana inregistrarea Partidului Miscarea Populara, in conditiile in care instanta a ramas in pronuntare inca de pe 15 ianuarie 2014. Daca aceasta situatie continua, exista posibilitatea ca partidul sa nu poata fi inregistrat in asa fel incat sa poata participa la alegerile europarlamentare, scrie EVZ.

Va merge PNL pe linia federalismului european? Ar fi incorect ca in Romania alegatorii sa voteze lista PNL pentru ca e anti-Basescu, partizanul Statelor Unite ale Europei, in timp ce la Bruxelles alesii romani sa militeze in tabara ultra-federalista. S-a zvonit ca PNL ar dori sa treaca la grupul PPE. Totul a pornit de la un interviu mai vechi al lui Crin Antonescu acordat unui ziar spaniol, in care spunea ca partidul sau are mari afinitati cu conservatorii europeni, desi face parte din grupul ALDE pe care nu intentioneaza deocamdata sa-l paraseasca, scrie Deutsche Welle.

Basescu a primit, in 2013, machete de vapoare, icoane, carti si palarii. Presedintele Traian Basescu a primit, in 2013, bunuri in valoare de 5.667 de euro, toate ramanand insa in patrimoniul Administratiei Prezidentiale. Este vorba despre obiecte, de cultura, in mare parte, primite cu titlu gratuit cu prilejul unor actiuni de protocol sau alte activitati in legatura cu exercitarea functiei. Cel mai scump cadou il reprezinta o macheta vapor "Deepwater Champion" - Exxon Mobile si OMV Petrom, a carei valoare este de 3.875 euro, scrie Romania libera.