Ponta-Maior, Antonescu-Iohannis sau Boc-Basescu? Pentru alegerile din noiembrie 2014 ni se pregateste (alt)ceva! Strategiile electorale vor fi complet diferite fata de ceea ce am vazut pana acum. Nu vom mai avea de ales intre doi oameni, doua caractere diferite, definite in special prin atitudinea fata de Justitie, fata de economia de piata sau fata de aliantele traditionale ale Romaniei. Nu vom mai avea de ales intre doi oameni politici, unul de dreapta, altul de stanga, sau intre doua viziuni privind drumul ce urmeaza sa fie parcurs in cincinalul urmator. De aceasta data ne vor fi propuse tandemuri electorale tip Presedinte-Premier, vom merge la vot avand in gand doi oameni, iar in turul doi vom avea de ales intre patru oameni. Putem construi deja o tipologie clara a tandemurilor ce vor fi propuse, in special prin citirea atenta a declaratiilor politice si a sondajelor din ultima vreme. Ipoteza tandemului presupune sa acopere prin prezenta celuilalt anumite goluri de reprezentare. De la lupta impotriva coruptiei pana la competenta in administrarea tarii, vom vedea o intrepatrundere a personalitatilor, fiindu-ne de fapt propus un produs politic de tipul "doi intr-unul", scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

"Furnicutele" PSD il imping pe Ponta spre Cotroceni. Liderii PSD din teritoriu insista ca presedintele partidului, Victor Ponta, sa candideze pentru functia de sef al statului. Presedintele PSD, Victor Ponta, prezent sambata la o reuniune a femeilor social-democrate, a inchegat o lista cu cateva nume, membri de partid si independenti, care ar putea candida la presedintie avand sustinerea PSD. "Prima optiune este refacerea USL si un candidat alaturi de PNL. A doua varianta este aceea de a sprijini unul din candidatii care sunt doriti de poporul roman. Mugur Isarescu, daca va dori sa candideze, Sorin Oprescu, Calin Popescu Tariceanu. De la noi din partid domnul Geoana si cu mine suntem cei care putem candida cu sanse", a spus Victor Ponta.Imediat, doamnele din PSD i-au spus intr-un glas premieurlui ca il vor la Cotroceni, anuntaAdevarul.

Tariceanu, al doilea om in stat. Care sunt mizele PSD. Fostul premier liberal a devenit presedinte al Senatului cu sprijinul USD si UDMR, la o saptamana dupa ce Crin Antonescu a demisionat din acest post. Calin Popescu Tariceanu a obtinut 93 de voturi in timp ce candidatul PNL, Marius Obreja, a obtinut 45 de voturi iar cel al PDL, Dumitru Oprea, 15 voturi. Victor Ponta spera, in acest fel, sa ii ofere lui Tariceanu o platforma pentru a-i atrage pe nemultumitii din PNL, in special in cazul unui esec al liberalilor la alegerile europarlamentare. Pana acum, liberalii s-au ferit sa ii excluda pe liberalii care au votat pentru instalarea Guvernului Ponta III, tocmai pentru a nu alimenta partidul lui Tariceanu. De altfel, primul discurs al lui Tariceanu a fost unul cu accente de campanie, marcat de referiri la pastrarea USL, cu toate ca alianta nu mai exista, in urma iesirii PNL de la guvernare. Aceeasi retorica a fost folosita si de premierul Victor Ponta, informeazaRomania Libera.

Dreapta merge divizata la alegerile europarlamentare. PNL, PDL, PMP, FC si PNTCD merg separat la alegerile europarlamentare si se vor bate pentru voturile electoratului Dreptei pe 25 mai. Cu exceptia PSD, niciunul dintre partidele cu sanse de a obtine locuri in Parlamentul European nu si-a anuntat inca, oficial lista. Potrivit surselor EVZ, liberalii vor deschide lista cu europarlamentarul Norica Nicolai. Pe locul doi se va afla sotia liderului PNL, Crin Antonescu, Adina Valean, urmand ca pe locul trei sa se afle secretarul general al PNL, Eduard Hellvig, sau fostul ministru al Transporturilor Ramona Manescu. De asemenea, pe locuri eligibile se vor afla si Cristian Busoi, fostul sef al CNAS, Mihai Turcanu, fratele lui Florin Turcanu, presedintele CJ Botosani, si actorul Mircea Diaconu, scrieEVZ.

Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu: In cazul secesiunii Crimeei, se vor pune sub semnul intrebarii frontierele politice postbelice din Europa. Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a fost invitatul jurnalistului Cristian Unteanu la Adevarul Live, intr-o emisiune despre situatia tensionata din Ucraina si implicatiile asupra Romaniei. Cristian Unteanu: Cu toate ca aparent lucrurile sunt amortite, pe fundal situatia este foarte tensionata. Orice scenariu este deschis acum, in acest conflict ciudat. Orice se poate intampla? Mihai Razvan Ungureanu: Da, toate scenariile devin posibile in acest moment. In emisiunea de vineri ati vorbit de posibilitatea deschiderii focului, deci sa se ajunga la un conflict militar. Avem o falie care traverseaza societatea ucraineana prin forta, violenta, proteste, oameni batuti pe strada, de o parte si alta. Asta arata ca societatea se afla in punctul in care o prima victima precede un conflict civil. Si asta este o optiune. Integral inAdevarul.

Alegeri partiale, tot pe 25 mai. O data cu europarlamentarele vor fi organizate si alegeri partiale parlamentare si locale. Dupa luni de tergiversare, hotararea brusca a Guvernului USD-UDMR pare sa aiba mai putin legatura cu faptul ca sute de mii de romani nu mai erau reprezentati si mai mult cu intentia consolidarii actualei majoritati. La ora actuala, sunt vacante 14 locuri de senatori si deputat, dupa ce social-democratul Vasile Bleotu si-a depus, ieri, demisia din Camera Deputatilor. Primul mandat incetat inainte de termen a fost al presedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu, demisionar din Senat in ianuarie 2013. Ulterior, s-au inmultit locurile vacante, fie pe motiv de incarcerare ori incompatibilitate, fie prin demisie sau deces, informeazaRomania Libera.