Candidaturile in pereche aduc voturi pentru Cotroceni. Sociologii sustin ca formula unei candidaturi in tandem urmareste extinderea bazei electorale a aspirantilor la functia de presedinte al Romaniei. Directorul INSCOP, Remus Stefureac, este cel care a testat pentru prima oara parerea alegatorilor cu privire la o serie de formule de tandem presedinte-premier, apreciind ca aceasta este "o ipoteza de lucru". "Un tandem inseamna o oferta electorala mai cuprinzatoare. Fiecare candidat la prezidentiale are o dificultate in a capta alegatorii, iar un tandem ar atrage alegatori si din alte parti", a explicat Stefureac. Potrivit acestuia, o astfel de formula este atipica, avand in vedere calendarul electoral - alegeri prezidentiale decuplate de cele parlamentare, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Cum triseaza partidele in alegeri si cat costa un vot in Romania. Care sunt tintele bisnitarilor politici. In apropierea alegerilor europarlamentare din 25 mai, publicatia online de la Bruxelles, EU Observer, vorbeste despre "teama de fraudare a alegerilor", care bantuie tari precum Romania, Bulgaria sau Croatia, in conditiile in care in toate cele trei state exista precedente ingrijoratoare, dar si tactici perfectionate in timp. In Romania, arata jurnalistii de la EU Observer, vicepremierul Liviu Dragnea, presedintele executiv al PSD, are probleme cu justitia din cauza presupusului rol pe care l-a jucat la referendumul din 2012 privind demiterea presedintelui Traian Basescu. "Dragnea este unul dintre cei mai puternici oameni din actualul guvern, gratie pozitiei sale de intermediar intre Bucuresti si baronii care controleaza consiliile locale", se arata in materialul care precizeaza, totodata, ca acesta ar fi coordonat o retea de 74 de persoane integrate in sectiile de vot, anuntaAdevarul.

Nastase, inca o sesizare catre Inspectia Judiciara. Fostul premier Adrian Nastase a sesizat Inspectia Judiciara (IJ), in care reclama ca judecatorii din completul condus de vicepresedintele instantei supreme, Ionut Matei, nu au redactat motivarea in dosarul Zambaccian in intervalul de 30 de zile prevazut de lege, relateaza Mediafax. Potrivit unui text publicat pe blogul lui Nastase, acesta a tras concluzia ca "judecatorii completului au incalcat legea". "Este un rationament simplu. Asa mi se pare. Oricum, am fost, in mod inutil, dus de doua ori la Tribunalul Bucuresti, unde nu s-a putut judeca cererea de contopire a pedepselor", mai scrie fostul premier, informeazaRomania Libera.

Dupa Iohannis, liberalul Aristotel Cancescu obtine anularea deciziei de incompatibilitate. Dupa ce in urma cu cateva luni primarul Sibiului, Klaus Johannis, prim-vicepresedinte al PNL, castiga la Curtea de Apel Alba procesul intentat ANI, obtinand anularea deciziei de incompatibilitate, colegul sau de partid, Aristotel Cancescu, presedintele C.J. Brasov si vice al PNL a scapat si el marti, la Curtea de Apel Brasov, de eticheta "incompatibil" pusa de ANI. Alaturi de Johannis si de alti vreo 20 de primari din Sibiu si Brasov, Cancescu fusese declarat incompatibil de ANI in aprilie 2013, la scurt timp dupa ce edilul Sibiului devenise prim-vicepresedinte al PNL. Pentru toti membrii "lotului", acuzatia era aceeasi: faceau parte, ca reprezentanti ai administratiilor locale pe care le conduceau, din Consiliul de Administratie al SC Apa Canal SA Sibiu - societate comerciala de interes regional infiintata in 2009 pentru realizarea de proiecte de infrastructura cu finantare europeana in localitati din Sibiu si Brasov - lucru decretat de ANI drept ilegal, scrieGandul.

Antonescu stie ca soarta sa sta in europarlamentare. Liderul PNL este incoltit din doua directii. Eforturile lui Victor Ponta de a demobiliza PNL continua, iar fostul liberal Sorin Iliesiu cere Congres extraordinar pentru refacerea USL. Crin Antonescu e constient de strategia PSD si in special a lui Victor Ponta de a-i destructura partidul dupa alegerile europarlamentare. Mai mult, e convins ca premierul le va face declaratii de dragoste mult timp de acum incolo liberalilor, asteptand ca acestia sa inregistreze un esec la europarlamentare, iar membrii PNL care nu vor dori sa se alature PDL si PMP in cursa pentru prezidentiale sa vina alaturi de ei. Ieri, Ponta si-a continuat atacurile, transmitandu-le pe Facebook, militantilor si votantilor PNL ca se bazeaza pe ei. Antonescu n-a vrut sa raspunda "consemnarilor" de pe Facebook ale lui Ponta, dar, i-a transmis, din nou, aseara, ca PNL-ul este si va fi pentru urmatorii doi ani principalul adversar politic al PSD-ului, anuntaEVZ.

Topul increderii: Iohannis i-a luat fata lui Ponta. Potrivit sondajului realizat de INSCOP Research, 37,1% din romani au multa si foarte multa incredere in primarul Sibiului. El este urmat in clasament de Victor Ponta (36,4%) si de Sorin Oprescu (32,3%) Pe primul loc in topul increderii se situeaza, in continuare, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, cu 42,9%, arata sondajul realizat de INSCOP Research intre 27 februarie si 4 martie 2014, la comanda ziarului "Adevarul". Cercetarea a fost efectuata pe un esantion de 1.055 de persoane, reprezentativ pentru populatia de 18 si de peste 18 ani a Romaniei. Eroarea maxima admisa a datelor este de±3%, la un grad de incredere de 95%, informeazaAdevarul.