Interviu cu Bakk Miklos, conferentiar la Universitatea Babes-Bolyai: Ce asemanari exista intre Viktor Orban si Traian Basescu. Bakk Miklos preda la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj si este un cunoscut analist al vietii politice maghiare. Din punctul lui de vedere, victoria lui Viktor Orban si a partidului sau conservator cu un scor atat de mare se datoreaza nu doar discursului nationalist si populist, ci si faptului ca si-a respectat promisiunile electorale. Noul Parlament de la Budapesta va avea, de pilda, cu aproape 200 de membri mai putin decat cel precedent. Viktor Orban este "un populist modern", la fel ca Traian Basescu, spune Bakk Miklos, potrivit Romania libera.

Politic showFoto: Colaj foto

Mazare arunca bomba: Ponta - la Cotroceni, Dragnea - sef la PSD. Victor Ponta - presedintele Romaniei, Liviu Dragnea - premier si totodata seful PSD. Scenariul, foarte convenabil pentru baronii PSD, pentru ca Dragnea este unul de-al lor, a fost lansat ieri de primarul Constantei, Radu Mazare. Declaratiile sale vin dupa reuniunea de la Brasov de sambata trecuta, cand premierul a preferat sa lipseasca de la intalnirea cu presedintii de filiale, lasandu-l pe Dragnea sa linisteasca spiritele, agitate de arestarea preventiva a lui Adrian Duicu de la CJ Mehedinti. "Candidatul PSD pentru Presedintie va fi Victor Ponta, nu altcineva", a declarat Radu Mazare pentru EVZ.

PNL incepe prigoana celor care regreta guvernarea. Conducerea liberala se pregateste sa-l excluda pe Radu Stroe din partid, dupa ce fostul ministru de Interne a declarat ca nu stie daca il va vota pe Crin Antonescu la alegerile prezidentiale. Liberalii, in frunte cu presedintele PNL, Crin Antonescu, l-au acuzat pe Radu Stroe de tradare si au vorbit despre o iminenta excludere a sa din partid, pe motiv ca s-ar afla "in cardasie cu PSD". Liderii PNL acuza ca asocierea lui Stroe cu social-democratii a fost vizibila nu doar prin declaratiile publice facute de Stroe, ci si prin voturile exprimate in plenul Parlamentului, scrie Adevarul.

Senatorii liberalii se plang ca muncesc prea putin. Hasotti: "Senatul a ajuns un ghiseu unde Guvernul depune proiecte". Sarbu: "Pai vine campania electorala". Senatorii au respins propunerea liberalilor de a lucra in plenul camerei superioare si in ziua de miercuri, cu 39 de voturi "pentru", 70 "impotriva" si trei abtineri. Propunerea a venit din partea liderului senatorilor PNL, Puiu Hasotti, care s-a plans ca activitatea Senatului nu doar ca este insuficienta, ci incalca si regulamentul Camerei. Cu toate acestea, liderul pesedistilor, Ilie Sarbu, l-a contrat, spunandu-i ca nu este momentul pentru astfel de propuneri, mai ales ca 2014 este un an electoral, scrie Gandul.

Serviciu secret pentru Ponta. Ministrul liberal al Apararii a semnat ca primarul. Fostul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, spune ca pesedistii i-au pus sub nas doar titlul proiectului privind organizarea MApN si ca a semnat fara sa cunoasca si continutul acestuia. Documentul a fost criticat de liberali. Situatie delicata in PNL: Crin Antonescu a criticat proiectul de lege prin care seful Departamentului de Informatii pentru Aparare de la MApN ar urma sa fie numit direct de premier, numai ca pe proiectul respectiv, pe langa semnaturile pesedistilor, apare si cea a senatorului liberal Corneliu Dobritoiu, scrie EVZ.

Hunor: Noul guvern ungar poate promova interesele maghiarilor din Transilvania. Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, luni, ca noul guvern care va fi format in Ungaria poate promova interesele maghiarilor din Transilvania atat pe plan regional, cat si la Bruxelles. Potrivit lui Kelemen Hunor, rezultatul alegerilor din Ungaria vorbeste de la sine. Exista interesul reciproc ca Guvernul sa initieze un dialog si sa caute un consens cu toate partidele democratice din Ungaria pe tema problemelor etnicilor maghiari din Bazinul Carpatic, a adaugat Hunor, potrivit Romania libera.

Crin Antonescu: Uniunea Europeana nu mai poate continua asa, s-a anchilozat. Presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu, dar si europarlamentarul Norica Nicolai, precum si liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, au vorbit luni, la Realitatea TV, despre strategia PNL pentru europarlamentare, intr-o Uniune Europeana care se confrunta cu provocarile extremistilor, dar si cu lipsa de viziune, scrie Adevarul.

Un sistem politic vetust. In preajma alegerilor europene s-au inmultit apelurile pentru schimbarea legii electorale si eliminarea barierelor in calea participarii politice. Romania are o lege care ridica un zid inaintea noilor veniti protejand partidele mari. Am auzit de nenumarate ori acest lucru, in diferite colocvii, conferinte si uneori am intalnit aceasta revendicare in presa, dar daca subiectul nu a devenit popular este tocmai pentru ca partidele mari si marile canale mediatice au fost reticente, scrie Deutsche Welle.