Exercitiu de imaginatie: Ce s-ar intampla daca ar merge la vot 15 milioane de romani? PSD+UNPR+PC ia 40% din voturi si 15 mandate in Parlamentul European, PNL aduna 15-16%, deci vreo 6 mandate, PMP ia in jur de 10% din voturi si obtine 3 mandate etc. Asa suna, cu mici modificari de procente, concluziile majoritatii sondajelor de opinie publicate inainte de alegeri. Optiunile de vot sunt relevante insa pentru cei care declara ca merg "cu siguranta" la vot, numar care la europarlamentare este estimat, in modul optimist, aproape de 30%. Daca ar merge la vot nu 30% din electorat, ci, sa spunem, 75%, atunci sunt sanse mari ca procentele de mai sus sa sufere ajustari semnificative, iar unele partide cotate acum peste pragul de 5% sa cada sub acesta, scrie Romania libera.

Politic showFoto: Colaj foto

In PNL incepe lupta pentru succesiune: Iohannis vs. Tariceanu. Liberalii se asteapta ca Antonescu sa demisioneze de la sefia PNL dupa europarlamentare. Proaspat reinscris in partid, Tariceanu tinteste el presedintia. Iohannis este la randul sau gata sa preia puterea. Liberalii au fost luati prin surprindere de decizia lui Tariceanu de a reveni ieri in PNL. Acesta s-a inscris in organizatia municipala PNL Satu Mare, condusa de Adrian Stef, cumnatul proaspatului social-democrat Ovidiu Silaghi. Inscrierea sa a fost cu cantec, in conditiile in care presedintele organizatiei judetene Satu Mare, Virgil Enatescu, a afirmat ca nu accepta primirea lui Tariceanu si ca acest lucru ar fi o eroare, scrie EVZ.

Ponta, despre Antonescu: Este un om de stanga. A lucrat mereu la stat. Tariceanu este un model liberal. Premierul Victor Ponta considera ca presedintee Senatului, Calin Popescu Tariceanu, este un model liberal, iar presedintele PNL Crin Antonescu imbratizeaza principiile de stanga pentru ca a lucrat dintotdeauna la stat. "El este un om de stanga, un adevarat social-democrat, pentru ca a lucrat mereu la stat. Calin Popescu Tariceanu este un model liberal despre care imi face placere sa vorbesc", a fost caracterizarea facuta de Ponta lui Antonescu si Tariceanu. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anutat, pe Facebook, ca a acceptat propunerea PNL Satu-Mare de a reveni in PNL, scrie Adevarul.

Klaus Iohannis: Sunt pregatit sa fiu premier, mai putin pregatit sa fiu presedinte. Klaus Iohannis a declarat ca este pregatit sa fie premier, adaugand ca regimul Basescu este de facto ceva de domeniul trecutului si ca in prezent "avem de-a face cu regimul Ponta - PSD si mai putin cu regimul Basescu". "Un premier ar trebui sa se priceapa suficient de mult sa priceapa aceste lucruri, nu trebuie sa fie doctor in economie. Acestui criteriu ii corespund, mai trebuie sa invat sunt dascal la baza si cred in invatare. Nu am vrut sa spun ca stiu tot, dar stiu ca pot sa acumulez intr-un termen rezonabil cunostintele necesare. Nu sunt specialist, inteleg suficient de mult, dar intr-o discutie cu un specialist inteleg despre ce e vorba,dar nu as putea sa tin o prelegere economica", a spus Iohannis la Gandul Live.

Ponta distorsioneaza si decizia Curtii Constitutionale. Dupa ce Curtea Constitutionala i-a respins sesizarea legata de implicarea presedintelui Traian Basescu in campania pentru europarlamentare, premierul Victor Ponta sustine ca problematica trebuie reglementata printr-o lege. Potrivit sefului Executivului, judecatorii CCR i-ar fi respins sesizarea deoarece nu ar fi fost de competenta lor sa judece aspectele sesizate. "Ei au spus 'nu e in competenta noastra, stabiliti legislativ sau suspendati-l si atunci va putem spune'. Or, asta a facut Curtea Constitutionala. Deci, nu s-a pronuntat pe fondul problemei indicate de noi", a declarat, ieri, Victor Ponta la Timisoara, scrie Romania libera.

Ioan Ghise: "Am aflat de la PSD ca vor sa-l schimbe pe Tariceanu din fruntea Senatului". Senatorul PNL Ioan Ghise a declarat joi ca PSD ar avea de gand sa-l schimbe din fruntea Senatului pe Calin Popescu Tariceanu. "Domnul Tariceanu se putea intoarce saptamana viitoare, dar a facut-o inainte de alegeri, ca sa fie deruta asta. Tot astazi era motiunea de cenzura. Pirueta asta a domnului Tariceanu ne lasa perplecsi. Si cine se bucura de aceasta tulburare? Colegii de la PSD", a spus Ghise intr-o emisiune de la Antena 3. "PSD are grija asta sa se schimbe presedintele PNL. Domnul Tariceanu este mult prea experimentat ca om politic pentru ca sa nu realizeze impactul pe care il produc astfel de miscari", a adaugat senatorul PNL, potrivit EVZ.

INFOGRAFIE Miza cea mare la europarlamentare: va fi Juncker sau Schulz? Jean-Claude Juncker, candidatul popularilor europeni, si Martin Schulz, candidatul socialistilor, sunt cei doi mari rivali care se bat pentru sefia Comisiei Europene. Pentru prima data in istoria Uniunii Europene, rezultatul alegerilor europarlamentare de duminica va decide viitorul presedinte al Comisiei Europene (CE), organismul UE cu functii executive. Fiecare partid european si-a desemnat un candidat pentru sefia Comisiei, care va obtine mandatul numai daca partidul sau castiga alegerile europene. Sau cel putin asta sustin liderii de la Bruxelles la nivel oficial. In Tratatul UE, nu este scris nicaieri ca presedintele CE va fi dat in mod obligatoriu de partidul castigator, scrie Adevarul.

Pro sau contra avort? Cum raspund eurocandidatii Macovei, Preda, Weber, Busoi, Winkler, Bostinaru si Pavelescu. Intre pliantele electorale, convingerile personale si voturile pe care ajung sa le dea, in final, deputatii in Parlamentul European, tinand cont si de grupul politic din care fac parte, diferentele sunt, de multe ori uriase. Sustinatori la Bruxelles ai unei rezolutii care lasa statele membre sa-si decida propriile politici in legatura cu avortul, educatia sexuala timpurie sau sustinerea de la buget a reproducerii asistate, inclusiv pentru cuplurile gay, PDL-istii pozeaza pe fluturasii de campanie din Bucuresti drept opozanti fermi ai acestor idei. De cealalta parte, votanti ai raportului Estrela..., scrie Gandul.