Cristian Preda, in plenul PE: Trebuie sa continuam sa facem presiuni asupra Moscovei. Uniunea Europeana trebuie sa continue sa faca presiuni asupra Moscovei in ceea ce priveste situatia din Ucraina, a declarat, azi, la Strasbourg, europarlamentarul popular-european (PMP) Cristian Preda. "Planul de incetare a focului impus de Ucraina nu a fost respectat de rebelii din Est si acest lucru a dus asa, cum stim, la ofensiva armatei ucrainene pentru a apara integritatea teritoriala a tarii. Unii considera ca este o veste buna revocarea autorizarii consiliului Federatiei de la folosi forta in Ucraina, dar cred ca nu trebuie sa fim naivi si sa credem ca Vladimir Putin a renuntat la planurile sale in legatura cu Ucraina, mai ales ca dispune si de alte temeiuri legale pentru a-si continua agresiunea", a afirmat Preda in plenul PE, cu prilejul unei dezbateri consacrate situatiei din Ucraina. Potrivit acestuia, "ar fi o eroare majora" ca UE sa creada in propaganda rusa, "o eroare foarte periculoasa pentru securitatea UE si pentru revolutia Ucrainei", scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Hotnews

Tariceanu a inceput sa stranga semnaturi pentru candidatura sa la alegerile prezidentiale. Calin Popescu-Tariceanu a inceput strangerea de semnaturi pentru candidatura sa la alegerile prezidentiale, informeaza B1tv. Avand in vedere ca Partidul Liberal Reformator nu a fost inregistrat inca la tribunal, Tariceanu nu stie inca daca va candida ca independent sau din partea partidului pe care l-a creat. Presedintele Senatului sustine insa ca acest aspect este lipsit de relevanta, importanta fiind decizia politica in sine de a candida la prezidentiale, anuntaRomania Libera.

PNL racoleaza de la PMP. "Nu ne-am propus sa luam lideri ai PMP". Conducerea PNL a decis sa-l impuna pe Sergiu Diacomatu, ex - PMP, in functia de presedinte al PNL Sector 1, anuntul fiind facut de vicepresedintele liberalilor, Teodor Atanasiu. Alaturi de acesta, la PNL au venit mai multi membri ai PMP Sector 1. El a prezentat aceasta decizie drept o etapa in "recuperarea oamenilor de dreapta in cadrul procesului de unificare". Pentru ca din PDL au aparut contestari ale acestui numiri, Atanasiu le-a amintit viitorilor parteneri ca si ei l-au adus pe Andrei Chiliman, cel care a plecat din PNL. "Nu ne-am propus sa luam lideri ai PMP, cea mai inalta functie de conducere a fost de coordonator al campaniei electorale la Sectorul 1. Este un candidat performant si un bun organizator de campanie , o fi fost si finantator al PMP", a spus Atanasiu, informeazaGandul.

Iohannis pastreaza suspansul candidaturii.Liberalii vor anunta luni, 21 iulie, numele celui care va purta stindardul PNL in lupta pentru Cotroceni. Cele mai mari sanse le are chiar Klaus Iohannis, care pana luni trebuie sa lupte pe doua fronturi pentru a-si consolida puterea in partid. Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a anuntat ieri ca luni, 21 iulie, se va afla numele prezidentiabilului liberal, care va fi votat de catre Delegatia Permanenta. Intre timp, Iohannis are de indeplinit doua misiuni: pe de o parte, este nevoie sa isi asigure voturile necesare in Delegatia Permanenta, iar de cealalta parte, negociaza intens fuziunea cu democrat-liberalii si se straduieste sa atraga forte proaspete in partid, scrieAdevarul.

PNL demareaza procedura juridica de denuntare a protocolului USL. Delegatia Permanenta a PNL a decis demararea procedurilor juridice de denuntare a protocolului USL, potrivit unui anunt facut de Alina Gorgjiu, purtatorul de cuvant al partidului. "Nu a fost nevoie sa votam astazi in Delegatia Permanenta denuntarea de jure a protocolului pentru ca aceasta denuntare a fost votata intr-o Delegatie Permanenta anterioara. S-a luat aceasta hotarare atunci prin vot. A fost unanimitate in aceasta privinta. Ca atare astazi s-a decis ca procedura sa demareze. Vor exista doua etape - o procedura prealabila si actiunea in instanta de judecata", a spus Gorghiu, citata de Agerpres. Tot aceasta a spus ca de proceduri se va ocupa deputatul liberal Theodor Nicolescu, anuntaEVZ.

Cum va arata marele partid de dreapta. Fuziunea PNL-PDL se va produce in trei etape majore: alianta pana la prezidentiale, conducere bicefala intre 2015 si 2017 si alegeri interne din 2017. In statutul noii formatiunii s-au introdus si criterii etice, dar se discuta deja despre inasprirea acestora. Proiectul fuziunii PNL-PDL a intrat in linie dreapta, negociatorii finalizand statutul care va fi supus votului congreselor celor doua partide pe 26 iulie. Arhitectura noii formatiuni a fost gandita in asa fel incat sa mixeze elemente din structura fiecarui partid, sa asigure reprezentativitate fiecarei tabere si sa ofere timp pentru sudarea proiectului. Astfel, comisia de negociere PNL-PDL a propus, prin statut, o solutie de compromis pentru denumirea viitorului partid: PNL/PDL. Decizia finala va fi, insa, luata la nivel politic. La congres, liberalii si-au trecut in statut ca nu vor renunta la numele PNL, insa anuntul lui Klaus Iohannis ca ar avea acceptul democrat-liberalilor pentru aceasta decizie a provocat protestele prim-vicepresedintelui PDL, Catalin Predoiu. Sigla si insemnele partidului raman sa fie discutate la congresele celor doua partide, informeazaRomania Libera.