Efectele politice ale asocierii dintre Ponta si inundatii. Premierul a incercat sa profite electoral de inundatiile din ultimele zile, in vederea campaniei pentru alegerile prezidentiale. Analistii contactati de "Romania libera" cred ca echipa din jurul premierului si-a asumat un risc. A iesit cam ciudat, stangaci modul in care s-a facut trecerea de la interventia la inundatii la lansarea candidaturii. Cred ca se putea face o trecere mai buna, daca se dorea atingerea ambelor subiecte", crede Adrian Moraru, director adjunct al Institutului de Politici Publice (IPP). El sustine ca lansarea candidaturii lui Victor Ponta "nu a avut nimic spectaculos", astfel incat sa fie perceputa de opinia publica drept un eveniment care sa nu poata fi amanat. "Au fost 5.000 de oameni plicitisti, chemati sa asculte un discurs. Nici macar nu se punea problema sa ia o decizie. Oamenii abia asteptau sa plece spre casa", sustine Adrian Moraru pentru Romania libera.

Actualitate politicaFoto: Colaj foto

DW: Candidatul Victor Ponta semnalizeaza verde. Dupa doi ani de guvernare fara performanta, seful PSD spera sa devina presedinte jucand cartea nationalismului. Nu au trecut nici macar trei luni intregi de la dezastrul inregistrat de clasa politica europeana in scrutinul pentru Parlamentul comunitar si, iata, strategii eletorali care dirijeaza din umbra cursa electorala din Romania importa reteta de succes a esecului. Cat de imatur, iresponsabil, imoral sau josnic poti fi sa introduci in ecuatia prezidentialelor nationalismul ortodox ca argument imbatabil pentru obtinerea unei demnitati de slujitor al cetateanului platitor de taxe? Sigur, e greu de spus ca, in istoria sa, Romania a avut parte de un presedinte demn de functia pe care o detine. Dar acesta nu este un argument in favoarea unei eterne perpetuari, scrie Deutsche Welle.

Catalin Predoiu: "Sondajele pentru desemnarea prezidentiabilului PNL-PDL trebuie reluate peste o luna". Candidatul PDL la Presedintie nu considera ca lupta s-a incheiat, chiar daca liberalul Klaus Iohannis va iesi pe primul loc in sondajele ce vor fi fi nalizate la inceputul lui august. El spune ca cercetarile sociologice trebuie reluate si in lunile care au mai ramas pana la scrutin. "Cred ca cercetarea in teren a inceput deja. Sondajele vor fi gata la inceputul lunii august. Vor fi doua sondaje. CSOP va face sondajele de opinie pentru PDL. Nu as vrea sa dezvalui cine face sondajul pentru PNL. Ii las pe liberali sa faca acest lucru daca doresc.", a declarat Predoiu pentru EVZ.ro

Klaus si Viorel, fara sare si piper. Analiza discursurilor principalilor candidati la Presedintie. Candidatii cu cele mai mari sanse la alegerile prezidentiale, Klaus Iohannis si Victor Ponta, nu au rupt gura targului cu primele discursuri in calitate de prezidentiabili. Aceasta este concluzia analistilor politici contactati de "Adevarul". Din start, Ponta le-a transmis raspicat celor prezenti atat in sala, cat si in fata televizoarelor ca este mandru de religia sa ortodoxa, cu trimitere directa catre adversarul sau, Klaus Iohannis, etnic german de confesiune lutherana. Sociologul Alfred Bulai vede si partea necurata a acestui mesaj politic. "Ma astept sa existe campanii puternice din partea Bisericii Ortodoxe pro-Victor Ponta, pe care le va face prin intermediul preotilor", arata Bulai. "Klaus Iohannis este etnic german si de confesiune lutherana. Cati romani se identifica cu el?", s-a intrebat retoric Bulai, potrivit Adevarul.ro

Avem aproximativ doua victime si circa un candidat. Daca i-ai fi intrebat ieri pe oamenii din Vaideeni si Novaci ce le-aduce ziua de maine, poate ar fi ridicat ochii spre cer in asteptarea unor vremuri mai bune. N-a fost sa fie. In cateva ore, cerul s-a rupt si tot ce-au strans intr-o viata s-a dus pe apele involburate. In urma viiturii a venit insa Victor Ponta, intr-un ocol spre Craiova, unde 6.000 de pesedisti ii pregatisera lansarea la prezidentiale (...) Pe masura ce Ponta se apropia de final, sala incepea sa se goleasca. La final, cand prezidentiabilul paraseste sala impreuna cu sotia sa, Daciana Sarbu, sala este goala. Nicio baie de multime, doar o multime de scaune goale. Ponta se urca in masina si pleaca inca o data la inundatii. Cu chef sau fara chef, s-a lansat la prezidentiale pe o viitura. Si recunoaste mandru, ca a folosit-o in scop electoral, scrie Gandul.

DW: Cantonarea in minciuna si claritatea morala. Exista o desteptaciune politicianista, a minciunii, diversiunii si aranjamentelor ipocrite. Dar adevarata inteligenta, cea care pana la urma iese castigatoare si in viata politica, are priza la etic. A te instala confortabil in minciuna, ca intr-un castel, cand se apropie furtuna, sau dusmanul de frontiere, ce placut poate sa fie! De ce sa nu tipe cel mic cu lupii, ca poate-l iarta bestiile si nu-l devora? De ce sa nu intre si omul inca neprins cu ocaua mica in corul hotilor ce urla, ca sa nu strige pagubasul, ca poate ar avea de castigat? Constienta de forta ispitei derobarii de raspundere si a alaturarii de cei puternici dar nedrepti, Sfanta Scriptura a inclus interdictia minciunii si a marturiei mincinose intre principalele porunci. Iar intelepciunea populara ne incurajeaza afirmand ca minciuna picioare scurte are, anuntaDeutsche Welle.