PNL va introduce o motiune de cenzura impotriva Guvernului in luna februarie, anul viitor, a declarat marti, la Gandul Live, co-presedintele PNL Vasile Blaga. El a precizat, insa, ca "cel mai corect" ar fi ca PNL sa acceada la guvernare prin alegeri anticipate. Scenariul este sustinut si de presedintele ales Klaus Iohannis, scrie Gandul.

Vasile BlagaFoto: HotNews / DP

Planul liberalilor dupa castigarea alegerilor prezidentiale este preluarea puterii guvernamentale cu schimbarea majoritatii, nu prin cooptarea unor parlamentari ai actualei puteri, ci prin negocieri, la momentul potrivit, cu celelalte partide parlamentare. "Frecventabile sunt partidele din parlament ca sa ajungem la majoritate. Trebuie sa discuti cu UNPR, UDMR, minoritatile. Vom deschide aceste discutii la momentul respectiv", a declarat Vasile Blaga.

Varianta cea mai corecta insa, spune el, este ca PNL sa ajunga la guvernare in urma unor alegeri anticipate. "Noi nu putem ajunge la guvernare decat constitutional. Noi nu putem intoduce o motiune de cenzura, vom depune in februarie. Nu vom vota nici bugetul. Cel mai corect ar fi sa ajungem la putere prin alegeri anticipate. (...) Motiune de cenzura si sa picam doua guverne in Parlament. Colegii mei vor agrea. Nu pot sa ma pronunt ce vor face parlamentarii PSD, PC, UDMR si ceilalti. Alor nostri le vom explica si vor intelege. Va trebui sa castigam alegerile", a precizat Blaga la Gandul Live.

Pana atunci, in plan este rezolvarea foarte rapida a problemei codului electoral in sensul reducerii numarului de parlamentari, introducerea votului prin corespondenta si a unui sistem electoral pe sistem german.

"Dl presedinte Klaus Iohannis a spus ca ne dorim sa ajungem la putere. E un tel prea mic sa-l dai jos pe Ponta. Trebuie sa ajungem la guvernare", a confirmat Blaga acceptul lui Iohannis pentru scenariul anticipatelor.

Liderul PNL a mai declarat ca a avut o relatie foarte buna cu Klaus Iohannis, iar in campania electorala "nu a existat niciun moment mai tensionat". "Discutiile directe nu dureaza mai mult de 10 minute", a spus Blaga, care a estimat ca toate cheltuielile de campanie s-au ridicat in jurul sumei de 1 milion de euro, fiind "de departe cea mai ieftina campanie pe care am avut-o". "Cred ca votul a fost o actiune conjugata. Pe de o parte, romanii s-au regasit in Klaus Iohannis. Nu e o lozinca ca isi doresc altfel de presedinte. Ponta a incercat sa fie un fel de Basescu, n-a reusit sa fie un Basescu mai mic", a spus Blaga, admitand ca liberalii nu s-au asteptat "chiar la acest scor".