Mircea Geoana: Nou PSD este un proiect de transformare din temelii a actualului PSD intr-un partid modern si competitiv. Mircea Geoana a declarat,la B1 TV ca noul PSD este un proiect pe care il va propune actualului Partid Social Democrat, un proiect de "transformare profunda a acestui partid". "Este absolut evident ca PSD are nevoie de o reformare din temelii, de o reprimenire ideologica. Eu cand am vorbit de noul PSD, acesta este proiectul pe care am sa-l popun saptamana viitoare, un grup de initiativa, PSD-ului in primul rand. Acest nou PSD este un proiect de transformare din temelii a actualului PSD intr-un partid modern si competitiv. Cred ca in acest moment, PSD-ul are nevoie de acest nou inceput", a spus Mircea Geoana, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Cum a desfiintat CCR ordonanta traseismului. Curtea Constitutionala a aratat ca ordonanta de urgenta care a permis traseismul alesilor locali pentru 45 de zile nu avea caracter de urgenta si nu a facut decat sa incalce o lege in vigoare In 17 decembrie, Curtea Constitutionala (CCR) a decis ca Ordonanta de urgenta 55/2014, ce poarta numele de ordonanta traseismului, este neconstitutionala. Ieri, CCR a publicat motivarea deciziei, aratand aberatiile gandite de Liviu Dragnea si puse in aplicare de Victor Ponta, in prag de alegeri prezidentiale. Parlamentarii PNL au contestat ordonanta la CCR pe motiv ca ar fi incalcat, printre altele, si articolul 115, alineatul 4 din Constitutie, ce spune ca "Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora". Guvernul a motivat ordonanta prin faptul ca in urma ruperii USL, s-au format alte majoritati politice in consiliile locale si judetene decat cele rezultate in urma alegerilor din 2012, anuntaAdevarul.

Oprisan: "Ponta ramane in fruntea PSD daca nu se va comporta ca Nastase". Vanghelie: "Ponta nu poate fi schimbat decat daca pesedistii ies in strada". Radu Mazare ii transmite lui Victor Ponta ca demisia din fruntea PSD ar fi un gest "onorabil", Marian Oprisan ii sugereaza ca va fi schimbat din fruntea PSD daca se comporta ca Adrian Nastase, in timp ce Marian Vanghelie, exclus din partid, le cere pesedistilor sa vina cu miile in Kiseleff pentru a-l schimba pe Ponta din fruntea partidului. Oprisan s-a declarat nemultumit de faptul ca din Kiseleff se incearca din nou tema "centrului imaculat", prin care sefii de Consilii Judetene si primarii de municipii sunt scosi raspunzatori pentru pierderea alegerilor prezidentiale de Victor Ponta. "Daca nu se vor inceta sa arunce responsabilitatea pentru pierderea alegerilor prezidentiale pe primari si presedintii de CJ, cred ca lucrurile se vor schimba in PSD" Ponta va ramane in fruntea PSD daca nu se va comporta ca Adrian Nastase", a spus, la Realitatea TV, Oprisan, informeazaGandul.

Ziua decisiva in procesul de incompatibilitate al lui Iohannis. Instanta suprema va anunta, miercuri, decizia definitiva in procesul de incompatibilitate al presedintelui Klaus Iohannis, acuzat de Agentia Nationala de Integritate ca a reprezentat ilegal Primaria Sibiu in AGA de la societatile Apa Canal si Piete. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a judecat in 14 ianuarie contestatia in dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, formulata de Agentia Nationala de Integritate dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia i-a dat dreptate fostului primar al municipiului Sibiu si a dispus anularea deciziei ANI. Instanta suprema a stabilit atunci ca decizia definitiva va fi pronuntata in 21 ianuarie. Reprezentantul Agentiei Nationale de Integritate a cerut instantei admiterea contestatiei ANI, invocand decizia recenta a Curtii Constitutionale, prin care s-a stabilit ca articolul din Legea 161/3003, in baza caruia au fost declarati incompatibili mai multi alesi locali, este constitutional, precizand ca motivarea hotararii nu a fost deocamdata redactata, astfel ca nu se stiu argumentele care au stat la baza deciziei, scrieRomania Libera.

Primarii PNL, alaturi de PSD si impotriva conducerii. Conducerea PNL va discuta, azi, revolta primarilor liberali impotriva propriului partid. Disputa a aparut dupa ce Comitetul Director al Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR), condusa de Ilie Bolojan (PNL), a votat in unanimitate ca la viitoarele alegeri primarii sa fie alesi tot dintr-un singur tur de scrutin. Acum doua saptamani, co-presedintii PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, au anuntat ca formatiunea pe care o conduc sustine ca edilii localitatilor sa fie alesi in doua tururi. "Maine vom discuta in sedinta conducerii politice. Si presedintele Romaniei este ales in doua tururi de scrutin, o astfel de alegere da mai multa legitimitate", a declarat pentru EVZ secretarul general al PNL Gheorghe Flutur, provenit din PDL. Potrivit unor surse liberale, liderii marelui PNL au opinii diferite in ceea ce priveste sistemul de alegere a primarilor. O parte din cei proveniti din PDL raman la opinia din 2012, cand au sprijinit varianta cu un singur tur, in timp ce conducerea vechiului PNL vrea doua tururi. Aceste surse arata ca varianta intr-un singur tur i-ar favoriza pe primarii in functie, din acest motiv fiind sprijinita si de PSD, care are cei mai multi edili, anuntaEVZ.