Calimente (PNL): La Vosganian a fost un conflict cu Basescu. Dar justitia nu trebuie sa guverneze. Deputatul PNL Mihaita Calimente a declarat, joi, despre respingerea solicitarii DIICOT in cazul lui Varujan Vosganian in Senat, ca situatia acestuia ar fi fost in urma unui conflict cu Traian Basescu, iar justitia nu trebuie sa guverneze, invocand o declaratie a presedintelui Klaus Iohannis. Calimente a fost intrebat cum vede decizia Senatului de a respinge solicitarea DIICOT in cazul inceperii urmaririi penale impotriva lui Varujan Vosganian. "Mie mi se pare ca ceea ce i s-a intamplat domnului Varujan Vosganian a fost in urma unui conflict pe care l-a avut cu Traian Basescu, si eu imi aduc aminte acea poveste. Ori, a fi trimis in judecata in calitate de ministru pe un act pe care l-ai emis ca ministru, nu pe un abuz, nu pe un lucru facut ascuns, deci pe un act oficial care a trecut prin Guvern, care a fost discutat in Guvern, care a fost aprobat in Guvern, pe acel act exista semnaturile mai multor ministri. Ori a judeca un ministru pe intentie mi se pare aberant, pentru ca inseamna ca orice ministru poate fi chemat la DNA si trimis in judecata pentru orice act administrativ pe care il emite", a raspuns Calimente, scrie EVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Cand Iohannis nu-i acasa, alesii joaca pe masa: cum a nesocotit Parlamentul indicatiile presedintelui. Vizita lui Iohannis in Franta, respectiv la Bruxelles, survenita la o saptamana de la inceperea noii sesiuni legislative, a fost o gura de aer proaspat pentru parlamentari. In cateva zile, alesii au blocat demersurile justitiei in cazul lui Varujan Vosganian, au decis sa le faca pe plac primarilor si sa ramana la alegerile intr-un singur tur de scrutin, si au amanat discutiile referitoare la ordonanta care a permis traseismul edililor. La inceputul actualei sesiuni legislative, presedintele Klaus Iohannis i-a indemnat pe parlamentari sa reflecteze la actualele prevederi ale legilor electorale, respectiv la sistemul electoral in cazul alesilor locali, dar si la ordonantele de urgenta nejustificate sau la blocarea demersurilor justitiei. "Noi, intreaga clasa politica, trebuie sa reflectam la rece daca alegerea dintr-un singur tur de scrutin a presedintilor de Consilii Judetene sau a primarilor a fost o decizie oportuna sau nu, daca a adus administratia mai aproape de cetatean sau nu", a spus Iohannis, in plen, cu referire la sistemul de vot pentru alegerea primarilor, anunta Adevarul.

Viceprimarul PNL din Vaslui, demis din functie in urma unui proiect initiat de grupul PSD-PC. Viceprimarul PNL din Vaslui, Sorin Radu, a fost demis din functie, joi dupa-amiaza, in urma unui proiect de hotarare initiat de grupul PSD-PC, care a motivat ca decizia de inlocuire este "una politica", determinata de ruperea USL, transmite corespondentul Mediafax. Consiliul Local (CL) Vaslui a aprobat, joi, cu majoritate de voturi, destituirea din functie a viceprimarului PNL Sorin Radu, in urma unui proiect de hotarare initiat de grupul PSD-PC. "Cu ceva vreme in urma s-a format o coalitie care a stabilit o tema comuna de consens politic. Timpul a demonstrat ca aceasta alianta numita USL nu functioneaza si astfel nu mai pot fi asumate obiectivele stabilite de cele trei partide. Astfel este motivata si aceasta decizie de schimbare a viceprimarului municipiului Vaslui, care este una politica, fara a avea nicio legatura cu omul Sorin Radu", a declarat, joi, in plen, liderul grupului PSD din CL Vaslui, Valeriu Caragata, informeaza Gandul.

Tintele simultane ale PNL: Senatul si Curtea Constitutionala. PNL poarta negocieri pentru schimbarea majoritatii in Senat. Daca vor reusi, liberalii il vor instala pe Vasile Blaga in fruntea institutiei si isi vor impune candidatul la Curtea Constitutionala, pe Monalisa Neagoe. Liberalii au facut primul pas pentru demiterea lui Calin Popescu Tariceanu din fruntea Senatului, declansand strangerea de semnaturi pentru acest demers. Pentru modificarea majoritatii, PNL actioneaza pe mai multe planuri: mobilizarea propriilor parlamentari, negocieri cu independentii, UDMR si nemultumitii din PSD, scrie Romania Libera.

Consilierii judeteni au votat proiectele presedintelui CJ Constanta, cu Nicusor Constantinescu "blocat" in birou. Situatie unica, dar si hilara, in sedinta de astazi a Consiliul Judetean Constanta. Desi toate cele 42 proiecte de hotarare supuse votului consilierilor judeten, au fost initiate de Nicusor Constantinescu, acesta a fost nevoit sa ramana in biroul sau aflat la doi pasi de sala de sedinta. Presedintele CJ Constanta are interdictie, de la instanta, sa comunice cu consilierii judeteni in dosarul subfinantarii Centrului Militar Zonal, in care este cercetat sub control judiciar. Nicusor Constantinescu a emis, inca de ieri, o dispozitie prin care il deleaga pe vicepresedintele CJ Constanta, Cristinel Dragomir, sa conduca sedinta de astazi. De frica judecatorilor, angajatii CJ Constanta sunt atenti la fiecare miscare. Proiectele de hotarare au ajuns la vicepresedinte prin intermediul aparatului de specialitate al CJ Constanta. "Proiectele au fost postate pe siteul CJ C, le-am avut si la comisii. Domnul presedinte Nicusor Constantinescu nu are voie sa comunice cu noi, dar noi comunicam cu aparatul de specialitate" a explicat vicepresedinte CJC Cristinel Dragomir, anunta EVZ.

Geoana anticipeaza ca Guvernul Ponta va fi rasturnat intr-o saptamana. Senatorul Mircea Geoana sustine ca, in prezent, sunt reunite conditiile pentru o schimbare de majoritate atat la Senat, cat si la Camera Deputatilor. Geoana sustine ca in maximum o saptamana Guvernul Ponta va fi daramat. "Estimarea mea este ca in cursul urmatoarelor zile, maximum o saptamana, vom avea concretizarea unei noi majoritati in Senat si apoi in Camera Deputatilor, printr-un efect de mimetism politic. Conditiile sunt practic reunite pentru o schimbare de majoritate la inceput in Senat, apoi la Camera, si ne putem pregati in urmatoarele saptamani de concretizarea unui proiect politic, a unui nou Guvern, a unei noi majoritati", a spus Geoana, citat de Mediafax. Senatorul sustine ca majoritatea actuala din Senat este foarte "fluida" si a aratat ca senatorii sunt increzatori de faptul ca viitorul consta intr-o constructie politica care sa reprezinte stanga intr-un parteneriat strategic cu dreapta, informeaza Adevarul.