Blaga pune UDMR sa aleaga: PNL sau PSD. Miza: revocarea lui Tariceanu. Senator PSD: "Pun la bataie salariul meu pe un an ca nu-l vor da jos pe Tariceanu". Copresedintele PNL, Vasile Blaga, care se incalzeste pentru a prelua pozitia de omul doi in stat de la Calin Popescu Tariceanu, s-a intalnit astazi cu parlamentarii UDMR pentru a-i convinge sa se alature demersului lor de a-l debarca pe Tariceanu de la sefia Senatului. Daca liberalii se lauda cu faptul ca sunt aproape de atinge numarul de voturi necesar pentru a-l revoca pe Tariceanu, social-democratii spun ca majoritatea este de partea lor. In contextul in care liberalii vor sa-l debarce pe Calin Popescu Tariceanu din fruntea Senatului pentru a-l inlocui cu liderul PNL, Vasile Blaga, UDMR negociaza la sange cele 26 de voturi pe care se bazeaza in Parlament. Dupa ce astazi a aparut in spatiul public informatia potrivit careia UDMR ar fi disponibil sa negocieze cu PSD cele opt voturi pe care le au in Senat in schimbul unui vot impotriva cererii procurorilor privind inceperea urmaririi penale a deputatului UDMR, Laszlo Borbely sau, cel putin, o amanare a dezbaterii solicitarii DNA, Vasile Blaga s-a intalnit cu mai multi parlamentari UDMR pentru a clarifica aceste zvonuri, scrie Adevarul.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Testul majoritatii la Senat va fi dat miercuri. Inlocuitorul lui Toni Grebla, pe ordinea de zi. Vicepresedintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, a anuntat ca, in sedinta plenului de miercuri, senatorii vor da un vot candidatilor inscrisi pentru ocuparea functiei de judecator al Curtii Constitutionale, post ramas vacant in urma demisiei lui Toni Grebla. "Miercuri, la vot final, vom supune la vot candidaturile pentru ocuparea postului de judecator la Curtea Constitutionala", a spus Cristian Dumitrescu, la finalul sedintei Biroului permanent al Senatului de luni, anunta EVZ.

Comisia de cod electoral: Presedintii de Consilii Judetene sa fie alesi prin vot indirect al membrilor CJ. Desi sunt inca la faza pe principii, membrii comisiei care se ocupa de modificarea legilor electorale au hotarat ca, la alegerile din 2016, presedintii de Consilii Judetene sa fie alesi prin vot indirect al membrilor de CJ, nu intr-un singur tur, asa cum este in prezent. Membrii Comisiei de Cod electoral au decis, luni, "la nivel de principiu", ca viitorii presedint ai Consiliilor Judetene sa fie alesi prin vot indirect, dintre membrii consiliilor si de catre acestia. In plus, votul ar urma sa fie unul pe lista, ca in cazul consilierilor judeteni. Decizia a fost luata cu 14 voturi "pentru" si o abtinere, informeaza Gandul.

Contraatacul PSD in batalia pentru Senat. PNL apeleaza la nemultumitii din coalitie, dar si la UDMR pentru a-l debarca pe Calin Popescu Tariceanu. PSD isi ameninta cu sanctiuni propriii senatori si vine cu o contraoferta pentru UDMR, in timp ce UNPR joaca la doua capete. PNL va demara, in scurt timp, procedura de revocare a lui Calin Popescu Tariceanu din functia de presedinte al Senatului. Liberalii vor sa il instaleze in fruntea institutiei pe Vasile Blaga. Demersurile PNL au generat o contraofensiva a social-democratilor, care vor sa se asigure ca nu vor avea "tradatori" in propriile randuri. In paralel, ambele partide incearca sa obtina sprijinul UDMR si al UNPR. Mobilizarea PSD a devenit o prioritate a lui Victor Ponta, constient ca o schimbare a lui Tariceanu ar fi un prim-pas pentru debarcarea sa de la Palatul Victoria. Prim-vicepresedintele PNL, Teodor Atanasiu, a anuntat, ieri, ca liberalii au strans "spre 80 de semnaturi" pentru debarcarea lui Tariceanu, scrie Romania Libera.

Vosganian a fentat Parlamentul, dar a dat de ANI. Senatorul Varujan Vosganian a intrat sub lupa Agentiei Nationale de Integritate dupa ce colegii sai senatori au decis sa nu voteze favorabil solicitarea procurorilor DIICOT privind inceperea urmaririi penale. Senatorul sustine ca, in doua decenii de politica, a adunat mai nimic. Senatorul Varujan Vosganian nu poate rasufla usurat inca, desi a ramas cu imunitatea intacta in urma respingerii de catre Senat a solicitarii procurorilor privind inceperea urmaririi penale in dosarul Romgaz-Interagro. Agentia Nationala de Integritate (ANI) s-a autosesizat, vineri, si a inceput sa verifice averea senatorului. ANI suspecteaza ca Vosganian nu ar fi trecut in declaratia de avere anumite sume de bani, inclusiv un credit mai vechi. Verificarea averii lui Varujan Vosganian are loc chiar in contextul anchetarii acestuia de DIICOT in dosarul Romgaz-Interagro, anunta Adevarul.