Cum au tras PNL si PSD de imunitatea lui Laszlo Borbely TROC Procedura de ridicare a imunitatii pentru deputatul Laszlo Borbely avanseaza extrem de greu in Parlament, pentru ca atat PSD, cat si PNL au nevoie de voturile UDMR. Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a avizat favorabil cererea procurorilor de incepere a urmaririi penale a deputatului UDMR Laszlo Borbely, in dosarul in care este acuzat ca, in calitate de ministru, ar fi luat mita pentru interventii in vederea atribuirii unor contracte. "In urma cererii ministrului Justitiei inaintata de Biroul Permanent in care trebuia sa analizam cererea de incuviintare a urmaririi penale a lui Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului, Padurilor si Apelor, au fost distribuite un numar de 24 de buletine de vot, cati membri au fost in sala si rezultatul este urmatorul: 16 voturi au fost in favoarea incuviintarii inceperii urmaririi penale, 5 voturi impotriva si 3 abtineri", a spus vicepresedintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica, relateaza Adevarul.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Alegeri pe liste si campanii finantate de stat Parlamentarii din comisia electorala au decis ca in 2016 votul sa fie pe liste, nu uninominal, asa cum a fost in 2008 si 2012. Finantarea campaniilor se va face de la bugetul de stat, iar un partid poate fi infiintat cu trei membri. Comisia de Cod electoral a votat, ieri, cu unanimitate de voturi, revenirea la votul pe liste in ceea ce priveste alegerile parlamentare. Presedintele Comisiei de Cod electoral, Valeriu Zgonea, a precizat ca are mandat de la PSD pentru a sustine votul pe lista. Vicepresedintele comisiei, deputatul PNL Mihai Voicu, a precizat ca PNL sustine revenirea la legea valabila pana in 2004, inclusiv, la care sa se adauge "corecturile tehnice" necesare. PNL a sustinut pastrarea circumscriptiei electorale a romanilor din strainatate, cu patru deputati si doi senatori, amendament care a fost agreat de ceilalti membri ai comisiei, scrie Romania Libera.

"Eu sunt mic, tu fa-ma mare!" Deposedati de puteri cu voie de la premier, liderii locali pornesc rebeliunea in PSD Presedintele UNCJR, Marian Oprisan, care este si vicepresedinte PSD, a reactionat dupa ce in Comisia de Cod Electoral s-a votat ca presedintii de Consilii sa fie alesi prin vot indirect, din randul consilierilor, si nu uninominal direct ca pana acum, afirmand ca decizia este "mizerabila", "cea mai mare jignire adusa cetatenilor", "o decizie smechereasca". El si-a acuzat colegul de partid, pe presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, ca a contribuit la aceasta decizie "mizerabila din Parlament si ca va cere explicatii premierului Victor Ponta si lui Liviu Dragnea. Oprisan a adaugat ca daca Victor Ponta va sprijini aceasta propunere de modificare a legii electorale "nu are nicio legatura cu democratia", scrie Gandul.

Ponta si-a numit un nou consilier. Adrian Anghel, consilier pentru romanii SUA Premierul Victor Ponta si-a numit un nou consilier. Senatorul PSD Adrian Anghel, care in decembrie a avut probleme de avizare pentru functia de ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni in Guvernul Ponta 4, a fost numit, marti, in postul de consilier onorific in domeniul dialogului cu romanii din Statele Unite ale Americii. Activitatea lui nu va fi remunerata. Adrian Anghel este parlamentar ales in circumscriptia electorala pentru romanii cu domiciliul in afara Romaniei. El a fost membru in grupurile parlamentare de prietenie cu Suedia, Portugalia, Peru, precum si in grupul pro-America, scrie EVZ.

Deputatii juristi sfideaza CCR: primarii traseisti isi pastreaza mandatul Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis marti ca primarii si consilierii(locali si judeteni) care au trecut la alte partide profitand de ordonanta traseismului (55/2014) isi vor pastra in continuare mandatele, desi CCR a declarat ordonanta neconstitutionala si a solicitat Parlamentului sa indrepte efectele juridice ale actului normativ. Deputatii juristi au dezbatut proiectul de respingere a Ordonantei 55 privind migratia alesilor adoptand un amendament al PSD care prevede ca "toate efectele juridice, poltice sau de alta natura produse ca urmare a exprimarii optiunii de catre primari, consilieri care urmare a Ordonantei 55 se pastreaza in integralitate", scrie Adevarul.