Comisia Europeana reactioneaza dupa votul din Senat in cazul luii Sova: Asteptam o implementare substantiala a recomandarilor MCV. Comisia Europeana a reactionat dupa ce senatorii au respins cererea de retinere si arestare preventiva a DNA in cazul lui Dan Sova. Acestia au transmis ca asteapta o implementare consistenta si substantiala a recomandarilor din raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV). "Asteptam o implementare consistenta si substantiala a recomandarilor noastre (din cadrul MCV - n.r.). Raportul MCV din 2015 a notat faptul ca deciziilor din Parlament privind permisiunea ca procurorii sa-i trateze pe parlamentari ca pe oricare alti cetateni par a le lipsi criteriile obiective", a precizat un oficial din cadrul Comisiei Europene, citat de Mediafax. Acesta a reamintit ca CE nu comenteaza cazuri individuale, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Varujan Vosganian: "Eu in mod public nu mi-am dat demisia din PNL, inca sunt membru in grupul parlamentar". Prezent in studioul Adevarul Live, unde a vorbit despre volumul sau, "Cartea soaptelor", Varujan Vosganian a raspuns si catorva intrebari din domeniul politicii, firesti momentului in care se afla senatorul demisionar din PNL. Va ganditi sa candidati in 2016 la alegerile parlamentare? Realitatea romaneasca este foarte fluida si nu stim ce se va intampla pana atunci. S-ar putea sugera ca asa cum merg lucrurile in Romania oameni ca mine - nu eu, ca sa nu personalizam - nu prea isi mai gasesc locul pentru ca noi am intrat in politica in 1990 cu anumite convingeri, purtam pe pieptul nostru si in ranile necicatrizate ale multor infrangeri si exaltarile multor biruinte, intelegem mai putin tipul acesta in care se face politica la televizor si cu ochii in sondaje. Noi credeam ca omul politic trebuie sa fie un model, ca oamenii il aleg ca el sa-i conduca si nu ca el sa ii urmeze. Si ca atunci cand faci numai ce spun oamenii, s-ar putea ca la un moment dat oamenii sa fie la un moment dat dezamagiti de tine. De aceea, in aceasta perioada eu am avut mai mult preocupari de natura culturala si economica, integral inAdevarul.

Cine sunt cei 67 de senatori care l-au scapat pe Sova de Justitie? Desi toate partidele vorbesc de reforma clasei politice si o justitie libera, iar liderii acestora spun ca nu se vor opune solicitarile procurorilor, in Parlament aceste promisiuni electorale nu sunt respectate. Votul in cazul Dan Sova a fost un moment pentru a evidentia cine a votat pentru solicitarea procurorilor de incuviintare a retinerii si arestarii si cine a blocat justitia. 67 dintre senatori au votat "impotriva". Gandul a identificat din inregistrarea video 35 dintre ei. Acestia voteaza impotriva introducand bila neagra in urna alba si bila alba in urna neagra. De asemenea, multi dintre senatorii puterii si-au ascuns votul. In declaratii publice toti parlamentarii respecta justitia si nu doresc sa o blocheze. Cand se voteaza, lucrurile se schimba, vorbele nu se mai regasesc in fapte. Spre exemplu, PSD, prin vocea lui Victor Ponta, a anuntat in mai multe randuri ca nu se vor impotriva niciunei cereri venita din partea justitiei. Cele declarate au functionat perfect in timpul cererilor de arestare in cazul deputatei Elena Udrea. In cazul Sova, dupa cum s-a vazut in filmarea din plenul Senatului, multi social-democrati au votat impotriva solicitarii procurorilor, iar altii si-au ascuns votul. Liberalii au votat la vedere, informeazaGandul.

Mihai Turcanu, noul europarlamentar PNL. Mihai Turcanu a preluat, miercuri, mandatul de membru al Parlamentului European (PE), in locul lui Eduard Hellvig. Anuntul oficial a fost facut de presedintele PE, Martin Schulz, in plenul reunit, la Bruxelles. Secretarul regional al PNL pentru euroregiunea Nord-Est va fi membru al Grupului politic al Popularilor Europeni, al Comisiei europarlamentare pentru Piata Interna si Protectia Consumatorilor si al Delegatiei pentru Relatiile cu Canada. De asemenea, omul politic botosanean va activa ca membru supleant in comisiile pentru Industrie si Energie, respectiv Securitate si Aparare, potrivit Agerpres. Mihai Turcanu il inlocuieste in Parlamentul European pe Eduard Hellvig, dupa ce acesta a preluat conducerea Serviciului Roman de Informatii, scrieEVZ.

Frica lui Ponta de Justitie: Sova e singura veriga slaba? Salvat la limita prin intelegeri cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si chiar cu senatori din Opozitie, care au votat impotriva arestarii sale, Dan Sova se afla doar pentru moment la adapost de procurorii anticoruptie. Victor Ponta s-a folosit in mod subtil de toata influenta pe care o are pentru a-si apara prietenul, fost coleg de facultate si de afaceri. Nu e genul premierului sa care greutatile altora si s-ar descotorosi fericit de Sova, asa cum a facut-o in trecut de mentorul sau, Adrian Nastase, sau mai tarziu de Mircea Geoana. Pe Sova insa nu poate sa-l abandoneze, fiindca in dosarul in care procurorii cer retinerea lui apare si numele lui Victor Ponta. In vara anului 2011, un control facut de Fisc la complexurile energetice Rovinari si Turceni ar fi aratat ca firma de avocatura condusa de Sova, in care Ponta era partener, ar fi incasat ilegal 4,4 milioane lei pe seama unor contracte care nu respectau prevederile legale in privinta achizitiilor publice. Procurorii anticoruptie considera ca in aceste contracte facute de Sova & asociatii cu Rovinari si Turceni prejudiciul total s-ar ridica la 15 milioane euro, anuntaRomania Libera.