Oamenii lui Basescu se pregatesc de localele din 2016. Fostul sef al cancelariei prezidentiale, Dorel Onaca, acum secretar general al PMP, a preluat sarcina de a reorganiza de la temelie PMP. Majoritatea filialelor au deja noi lideri, cei mai multi nemaifiind implicati in vreo activitate de partid. Efortul organizatoric a inceput in prima saptamana din martie, cand, intr-un singur week-end, au fost numite noi structuri de conducere in Tulcea, Arges, Neamt si Maramures. La sfarsitul lunii martie, se vor constitui noi structuri de conducere in Salaj, Cluj, Ilfov si Caslui. PMP vrea ca pana in aprilie sa termine acest proces la nivel national, sa treaca la evaluari trimestriale, iar in decembrie sa finalizeze lista de candidati la alegerile locale. In unele locuri se banuieste deja cine va candida: deputatul Florian Geanta se uita spre primaria sectorului 6. Geanta conduce in prezent organizatia PMP din Bucuresti, dar sondajele arata ca primarul sectorului 6, Rares Manescu, este vulnerabil si ar putea pierde. Potrivit unui lider al PMP, 80% din sefi filialelor judetene sunt proveniti din afara politicii, eventual preluati din Fundatia Miscarii Populare. Acesta a mai spus ca prezenta unor oameni noi a adus mii de membri in PMP. "La Buzau, seful organizatiei judetene este un fost pedelist si se simte reticenta. Acolo unde sunt oameni noi, lumea vine spre ei", a apreciat liderul PMP, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

PNL pierde pe mana traseistilor: cine sunt cei sase liberali care ar fi putut inclina balanta in cazul Sova. In ciuda faptului ca PNL si-a convocat toti parlamentarii la votul privind cererea DNA in cazurile senatorilor Dan Sova si Darius Valcov, mai multi liberali au lipsit sau, cu toate ca erau prezenti in sala, nu s-au deranjat sa voteze. In total, opt liberali au lipsit la numaratoare, in conditiile in care ar fi fost nevoie de sase voturi in plus pentru ca solicitarea DNA sa fie aprobata fara "marja de eroare" care l-a salvat pe Sova. De sase voturi in plus ar fi avut nevoie liberalii pentru ca solicitarea DNA sa fie aprobata si tocmai sase liberali au absentat nemotivat. Potrivit unor surse politice, cei care nu au votat sunt: Mariana Campeanu, Titus Liviu Pasca, Andrei Volosevici, Corneliu Popescu, Daniel Cristian Florian si Corneliu Dobritoiu. De la vot a lipsit si Doina Tudor, care se afla in concediu medical, dar si senatorul Dumitru Oprea care a fost plecat din tara. Dintre cei sase care nu au avut absenta motivata, trei au migrat de la alte partide catre PNL in luna februarie, anuntaAdevarul.

Alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin este nedemocratica si incalca principiul reprezentativitatii prevazut de Constitutie. Parlamentul Romaniei are obligatia de a aproba in aceasta sesiune un nou Cod electoral care sa reglementeze in mod cuprinzator toate problemele privind alegerile locale, judetene, parlamentare, europarlamentare si prezidentiale. In acelasi timp, Codul electoral trebuie sa cuprinda legea finantarii partidelor, precum si legea partidelor politice. O propunere pozitiva este, evident, intoarcerea la votul de lista proportional, care, cu toate scaderile sale, s-a dovedit superior votului uninominal majoritar, cu sau fara compensare (faptul ca a fost preferat de Uniunea Europeana la alegerile europarlamentare este un argument in plus). O propunere pozitiva este si blocarea votului multiplu prin masurile care urmeaza sa fie luate de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) in colaborare cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), informeazaRomania Libera.

Orban: Tariceanu l-a informat pe ministrul Cazanciuc despre decizia in cazul Sova. E rea-vointa. Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat, azi, ca presedintele Senatului l-a informat, in scris, pe ministrul Justitiei, Robert Cazanciu, despre faptul ca nu s-a intrunit numarul de voturi pentru incuviintarea arestarii lui Dan Sova si a acuzat "reaua-vointa" a lui Calin Popescu Tariceanu. Orban a aratat ca presedintele Senatului a transmis catre Ministerul Justitiei o adresa, in care ii aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile legii nr. 96/2006, republicata, s-a constatat ca nu s-a intrunit numarul necesar de voturi, pentru incuviintarea arestarii preventive a senatorului Dan Sova. "Adica, domnul Tariceanu, in scris, ii trimite ministrului Justitiei, in calitate de presedinte al Senatului, doua interpretari contrare Constitutiei, privitor la exercitarea votului de catre senatori", a spus Orban, citat de Mediafax. El a dat exemple de alte cazuri in care nu s-a cerut un covrum de jumatate plus unu din totalul senatorilor, pentru incuviintarea cererilor Justitiei, scrieEVZ.

Predoiu si Atanasiu au anuntat ca negociaza un Acord de guvernare cu Mircea Geoana. PNL a anuntat, joi, ca prim-vicepresedintii PNL Teodor Atanasiu si Catalin Predoiu au avut o intrevedere cu liderii PSRO, pentru discutii despre formarea unei majoritati parlamentare, stabilindu-se ca, daca se ajunge la un punct de vedere agreat de ambele partide sa se semneze un Acord de guvernare. PNL a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca prim-vicepresedintii PNL Teodor Atanasiu si Catalin Predoiu au avut, miercuri, o intrevedere cu liderii PSRO pentru a discuta despre formarea unei majoritati parlamentare si a conveni asupra programului de guvernare. "In cadrul intrevederii, s-a decis formarea unor echipe de lucru care sa discute, pe capitole, programul de guvernare. Totodata, s-a convenit ca, in final, daca se ajunge la un punct de vedere agreat de ambele formatiuni in privinta programului de guvernare, PNL si PSRO sa semneze un acord de guvernare. Acesta reprezinta primul pas, dupa raspunsul PSRO la invitatia PNL de a discuta pe tema programului de guvernare", arata PNL, anuntaAdevarul.