Vasile Blaga: Matematic, nu sunt sanse foarte mari la motiune. Ne bazam pe buna-cuviinta. Copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat, la Gandul Live, ca, uitandu-se la "matematica parlamentara", ar spune ca nu sunt sanse foarte mari ca motiunea de cenzura sa treaca vineri, in Parlament. El a precizat insa, ca se bazeaza "pe buna-credinta fata de propriul electorat a unora de la PSD si UNPR". Intrebat, la Ganul Live, ce sanse are motiunea de cenzura, matematic, sa treaca de votul Parlamentului, Vasile Blaga a raspuns: "Daca ne uitam la matematica parlamentara, as spune ca nu sunt sanse foarte mari, dar, pe de alta parte, totusi, inca ne bazam pe buna-cuviinta si mai ales pe buna-credinta fata de propriul electorat a unora de la PSD si UNPR. Si avem de partea noastra partidul domnului Geoana, cu cati parlamentari are, domnul Fenechiu a semnat cu grupul sau motiunea, am vazut astazi pozitia nuantata a UDMR, care a spus ca isi lasa colegii sa voteze conform propriei constiinte. O sa vedem", scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Livia Stanciu, despre votul in cazul Ponta: Asa a inteles Parlamentul sa decida. Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu, a declarat, marti, comentand votul dat in Camera Deputatilor in privinta lui Victor Ponta, ca problema avizarii sau neavizarii inceperii urmaririi penale apartine Parlamentului, care "asa a inteles sa decida". Intrebata despre votul deputatilor de respingere a cererii de incepere a urmaririi penale a lui Victor Ponta, Livia Stanciu a spus: "Problema avizarii sau neavizarii apartine acestei autoritati legiuitoare, care asa a inteles sa decida". In legatura cu declaratia premierului Victor Ponta potrivit careia ceea ce i se intampla si faptul ca ordonanta procurorului vine ca urmare a votului in cazul Sova si a cazului Mariana Rarinca, Stanciu a spus ca acestea sunt "pure speculatii". "Din punctul meu de vedere, sunt pure speculatii. Orice om de rand poate sa faca evaluarea unor astfel de sustineri facute de catre premier, care nu au in spatele lor eventuale probe care sa-i fundamenteze aceasta sustinere, astfel incat trebuie sa fie luate ca atare si apreciate ca atare de fiecare cetatean", a adaugat Livia Stanciu, anuntaAdevarul.

Bomba cu ceas care poate distruge PSD. Parlamentul a respins cererea DNA de urmarire penala a lui Victor Ponta, iar premierul pare sa aiba emotii reduse si in privinta motiunii de cenzura a PNL. Analistii politici sustin, insa, ca atitudinea social-democratilor va polariza electoratul si poate duce la prabusirea electorala a PSD. Votul de marti prin care Camera Deputatilor a respins solicitarea DNA a demonstrat ca raportul de forte din Parlament a ramas, in linii mari, acelasi fata de momentul in care Victor Ponta a pierdut alegerile prezidentiale. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru "proiectul de hotarare de respingere a cererii de incepere a urmaririi penale" a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost "impotriva". Cum PNL are 112 deputati, din care au lipsit 9, reiese ca doar 17 parlamentari, cel mai probabil din randul independentilor, s-au alaturat Opozitiei. Chiar daca votul a fost secret, calculele si declaratiile oficiale ale liderilor politici arata ca PSD, UNPR, PC, PLR, dar si UDMR au votat in favoarea lui Victor Ponta, informeazaRomania Libera.

CSAT declara defrisarile ilegale o chestiune de siguranta nationala. Dupa mitingurile impotriva defrisarilor, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca va aduce acest fenomen in atentia CSAT, iar ieri, el si-a indeplinit acest angajament. "Am cazut cu totii de acord ca problema defrisarilor ilegale tine de securitatea nationala si ca se impune s-o urmarim cu atentie la cel mai inalt nivel. CSAT a decis in acest sens ca Guvernul Romaniei sa ia masuri pentru schimbarea actualului cadru legislativ, astfel incat sa existe o legislatie coerenta, clara si riguroasa, care sa nu mai permita perpetuarea acestui fenomen", a anuntat presedintele Klaus Iohannis, dupa sedinta Consiliului. In plus, CSAT a cerut Ministerului Mediului sa identifice terenurile agricole degradate si sa le impadureasca, scrieEVZ.

Ce spune Oprea despre sustinerea lui Ponta: "In momentul in care se loveste in statul roman, pe mine nu ma mai au partener". Luni seara, inaintea consultarilor oficiale de la Palatul Cotroceni, presedintele UNPR, Gabriel Oprea, a avut o intalnire privata, fata-n fata, cu presedintele Klaus Iohannis. Oprea a vorbit ulterior, la DC News Live, despre intalnirea cu Iohannis, dar si despre circumstantele in care nu ar mai sustine actualul Guvern. "Am sprijinit presedintele Romaniei indiferent cum il cheama, fiindca este ales de popor, mai ales pe proiecte de securitate nationala. De aceea am spus ca-l sprijinim pe presedintele Klaus Iohannis si a inceput foarte bine domnia sa, cu 2% din PIB-ul Romaniei pentru Armata, adica predictibilitate pentru zece ani de zile. Putem si noi sa stim exact ceea ce facem pe domeniu. Acum cu Strategia de Securitate Nationala, am fost ieri acolo, am discutat, ne-am dat imediat acordul. Vreau sa va spun un lucru - si dl Ponta cred ca ma respecta - a spus ca daca dl vicepremier - acum suntem si partide diferite - este de acord, atunci nu am nicio problema sa fiu de acord. Am si eu un cuvant de spus. Este un domeniu din care culeg roade. In ultimii 15 ani de zile, fiind militar, m-am batut pentru domeniul securitatii nationale, in care romanii au multa incredere, au nevoie sa stie daca li se asigura siguranta", a spus Gabriel Oprea, anuntaAdevarul.