PNL face opozitie din esec in esec. Motiunea de cenzura a PNL impotriva Guvernului Ponta nu are nicio sansa sa fie adoptata nici macar in viziunea liderilor partidului. Pentru ca Executivul sa pice, liberalii au nevoie de UNPR, ori pana in acest moment formatiunea condusa de Gabriel Oprea a ramas loiala PSD. "Dansii cred ca o sa sustina Guvernul, au facut-o intotdeauna. De fapt, ei il sustin pe Victor Ponta, nu Guvernul", a spus, ieri, Vasile Blaga. Singura formatiune pe care liberalii se pot baza, cel putin la nivel declarativ, este UDMR, liderul partidului, Kelemen Hunor, spunand ca parlamentarii partidului vor vota conform constiintei, dar "nu impotriva motiunii de cenzura". In acest moment, liberalii sunt preocupati sa negocieze cu fiecare om in parte din celelalte formatiuni, cat si sa asigure ca macar toti parlamentarii partidului sunt prezenti. Potrivit matematicii parlamentare, majoritatea are 318 parlamentari. PNL are 174 senatori si deputati, iar UDMR doar 25. Daca ar strange sprijinul parlamentarilor neafiliati si ai grupului parlamentar Democrat si Popular, PNL ar mai strange 41 de voturi. In total, 240 de voturi, dar departe de cele 279 necesare pentru a conduce la caderea guvernului, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Ambasada Germaniei: Sprijinim principiile MCV. Guvernul Romaniei s-a angajat sa le implementeze. Ambasada Germaniei sprijina principiile MCV, bazate pe valorile europene ale statului de drept si pe care Guvernul Romaniei s-a angajat sa le implementeze, a precizat, la solicitarea Mediafax, misiunea diplomatica,dupa ce Camera Deputatilor a respins cererea DNA privind urmarirea penala a lui Ponta. "Ambasada Germaniei isi reitereaza intregul sprijin fata de principiile Mecanismului de Cooperare si Verificare, bazate pe valorile europene ale statului de drept si pe care guvernul Romaniei s-a angajat sa le implementeze", se precizeaza in raspunsul Ambasadei, remis miercuri. Misiunea diplomatica reitereaza faptul ca nu comenteaza cazuri individuale. Reactia Ambasadei Germaniei vine dupa cele de marti ale Ambasadelor SUA, Marii Britanii si Olandei, anuntaAdevarul.

Senatorul Lucian Iliescu si deputatul Marin Anton, urmariti penal pentru fapte de coruptie. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala in cazul senatorului Lucian Iliescu, primar al municipiului Giurgiu la data faptelor, acesta fiind acuzat de abuz in serviciu, in forma continuata (doua acte materiale), conflict de interese, in forma continuata (doua acte materiale) si instigare la folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. In acelasi dosar sunt urmariti penal deputatul Marin Anton, presedinte al organizatiei judetene a unei formatiuni politice la data faptei, acuzat de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si Cezar Mircea Magureanu, senator la data faptei, pentru trafic de influenta, se arata intr-un comunicat de presa al DNA, informeazaGandul.

Cum a reusit PSD sa blocheze mitingul PNL. Decizia de a renunta la miting a fost anuntata, ieri, de copresedintele PNL Vasile Blaga, in urma sedintei Biroului Permanent National al PNL. El a spus ca liberalii au renuntat la organizarea "lantului uman" care urma sa aiba loc la Palatul Parlamentului, vineri, in ziua dezbaterii motiunii de cenzura in Parlament, hotararea fiind luata in conditiile in care Primaria Capitalei a emis autorizatie de miting si pentru PSD, pentru aceeasi zi, acelasi loc si aceeasi ora. "Nu dorim sa fie incidente si nu dorim sa fim partasi la evenimente ca acelea din iunie 1990, pentru ca, din toate informatiile pe care le aveam, ne asteptam la acest lucru", a spus Blaga, in urma sedintei BPN al PNL. Cum s-a ajuns in aceasta situatie? PNL primise de la Primaria Capitalei autorizatie pentru organizarea unui miting la Palatul Parlamentului, pe latura dinspre Calea 13 Septembrie, vineri, 12 iunie, cand Legislativul va dezbate motiunea de cenzura a liberalilor. Solicitarea liberalilor a fost depusa vineri, 5 iunie, in jurul orei 13.45. Luni, 8 iunie, PSD a depus o solicitare pentru un miting in aceeasi zona, pe partea dinspre Parcul Izvor. Solicitarea social-democratilor a fost depusa chiar in ziua in care Victor Ponta ii amenintase pe liberali cu contramanifestatii, scrieRomania Libera.

Guvernul infiinteaza Garda Forestiera. Ministerul Mediului a elaborat un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care se infiinteaza noua garzi forestiere teritoriale, cu rolul "implementarii si controlului aplicarii regimului silvic si cinegetic". Intentia ministerului vine in contextul in care CSAT a decis ca defrisarile ilegale constituie o problema de siguranta nationala. In nota de fundamentare a Ordonantei de Urgenta se arata ca, anual, se taie ilegal aproximativ 8,8 milioane de metri cubi de lemn, adica aproximativ o treime din tot volumul recoltat in Romania. Astfel, potrivit Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice - Serviciul Forestier, intre 2008 si 2014, s-au recoltat anual, in medie, 26,69 milioane metri cubi lemn. Dar, potrivit INS, volumul autorizat pentru recoltare este de doar 17,9 milioane metri cubi lemn. Ministerul Mediului apreciaza ca diferenta dintre volumul total de lemn recoltat si cel recoltat legal "se apreciaza a fi recoltata ilegal". Potrivit acestui minister, valoarea lemnului recoltat ilegal este circa 1,05 miliarde lei. In plus, ministerul Mediului mentioneaza ca, in prezent, urmare a procesului de retrocedare, numarul proprietatilor foresteiere este de 800.000, anuntaEVZ.