Iohannis, despre legea pensiilor speciale: Voi face o analiza profunda. Parlamentarii si-au asigurat viitorul cu indemnizatiile speciale. Senatorii si deputatii au aprobat, ieri, proiectul de lege privind pensiile speciale cu 303 voturi "pentru", 124 "impotriva" si doua abtineri. Presedintele Klaus Iohannis a precizat, miercuri, ca va face o analiza profunda inainte de a promulga legea. "Voi asepta sa imi trimita Parlamentul legea si voi face o analiza profunda", a spus Klaus Iohannis. Parlamentarii cu un singur mandat vor primi, pe langa pensie, o indemnizatie de aproximativ 1.500 de lei. Cei care au fost alesi de doua ori in functia de senator sau deputat vor primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar castiga, in plus, aproximativ 4.600 de lei. In timpul dezbaterilor, unul dintre initiatorii proiectului, deputatul PSD Anghel Stanciu a spus, in plenul Parlamentului, ca "este momentul sa ne luam Parlamentul inapoi". "Puterea este in mana dvs. Ca atare, astazi tu decizi, nu liderii care, cu scuzele de rigoare, au locul asigurat pe lista, voteaza pentru un Parlament puternic, profesional, nemanipulabil si prin urmare luati Parlamentul in mainile dvs.", a spus Stanciu, care poate fi numit "veteran" in Legislativ, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Parlamentarii isi dau liber la trafic de influenta: cum a dezgropat PSD legea lobby-ului din "martea neagra". In paralel cu legea pensiilor speciale pentru alesi, care a fost votata pe motiv ca parlamentarii nu au voie sa practice activitati comerciale, mai multi deputati PSD au dezgropat un controversat proiect din "martea neagra" care deghizeaza traficul de influenta sub umbrela activitatii de lobby. Mai multi deputati PSD, in frunte cu liderul de grup parlamentar, Marian Neacsu, au scos de la naftalina un proiect puternic contestat in "martea neagra" din decembrie 2013, menit sa reglementeze activitatea de lobby, dar aranjat astfel incat sa le ofere parlamentarilor noi portite de a pacali legislatia penala. Astfel, in aceeasi zi in care parlamentarii si-au votat pensiile speciale, pe motiv ca legea ii impiedica sa practice si alte activitati generatoare de profit, cu exceptia celor care tin de sfera didactica, patru deputati ai Puterii, membri in Comisia juridica, s-au reunit intr-o sedinta secreta in care au repus pe tapet proiectul de lege privind activitatea de lobby. Asadar, dupa sedinta de plen in care si-au votat pensiile, deputatii Daniel Florea (PSD), Marius Manolache (PSD), Steluta Cataniciu (PC-PLR) si Aurelian Ionescu (PC-PLR) s-au intalnit pe sest pentru a discuta acest proiect care nu figureaza in prezent pe nicio ordine de zi. Cu toate acestea, propunerea ar urma sa fie adoptata pana la finalul actualei sesiuni parlamentare, adica in mai putin de doua saptamani, anuntaAdevarul.

Mircea Basescu a cerut incetarea de drept a arestului la domiciliu. Cand va afla raspunsul instantei. Mircea Basescu a solicitat Tribunalului Constanta sa constate incetarea de drept a arestului la domiciliu in cazul sau, in dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel, iar in subsidiar a cerut inlocuirea arestului cu controlul judiciar, instanta ramanand in pronuntare. Mircea Basescu si Marian Capatana au venit, miercuri, la Tribunalul Constanta unde a avut loc un nou termen in dosarul in care acestia sunt judecati pentru trafic de influenta, respectiv complicitate la trafic de influenta, transmite corespondentul Mediafax. Avocatul lui Mircea Basescu, Constantin Gudu, a cerut instantei sa constate incetarea de drept a arestului la domiciliu in cazul clientului sau, iar in cazul in care acest lucru nu se va intampla, el a solicitat inlocuirea arestului la domiciliu cu controlul judiciar, informeazaGandul.

George Maior, presedintele Academiei de Securitate: "O stare de securitate buna inseamna un stat puternic si inteligent". La Cercul Militar National a avut loc un eveniment extrem de important pentru ofiterii de informatii: prezentarea Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale. Membru fondator al noii institutii este vicepremierul Gabriel Oprea. Presedinte este fostul director al SRI, George Maior, noul ambasador al Romaniei in SUA. La evenimentul care a avut loc la Cercul Militar National a participat elita securitatii nationale a Romaniei, printre care ministrul Apararii, Mircea Dusa, directorul SRI, Eduard Hellvig, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, ambasadori ai statelor UE. Gabriel Oprea a spus ca "infiintarea Academiei a avut la baza necesitatea de a reuni intr-un for stiintific cei mai buni specialisti din domeniul securitatii nationale", de a creea un nucleu a valorilor stiintifice romanesti, de care sa poata beneficia atat tara noastra, cat si partenerii din NATO sau UE, scrieEVZ.

Cum arata vila din Gogol a lui Basescu dupa lucrari de renovare ce au durat sase luni. Asa cum a anuntat, fostul presedinte Traian Basescu s-a prezentat luni, 15 iunie, la vila din Gogol pentru a-si lua in primire locuinta atribuita de catre Guvern. Fostul presedinte Traian Basescu a anuntat Guvernul ca este dispus sa se mute in vila Gogol dupa 15 iunie, desi a avertizat ca nu sunt respectate mai multe cerinte, precum protectia locatarilor, si ca inclusiv premierul Ponta va raspunde pentru posibile incidente, cerand si un birou intr-un alt imobil. In ciuda nemultumirilor vizavi de noua locuinta, Traian Basescu a venit, luni dimineata, impreuna cu sotia sa, Maria Basescu, pe strada Nikolai Gogol, nr.2., noua adresa a familiei Basescu, propusa de RA-APPS. Traian Basescu a acceptat, cu chiu, cu vai, locuinta Mioarei Roman, care a fost renovata timp de aproape sase luni, pe cheltuiala Guvernului. Casa atribuita de catre Guvern ca resedinta a familiei Basescu se afla in vecinatatea Vilei Lac 3, resedinta lui Traian Basescu in ultimii 10 ani si viitoarea locuinta a presedintelui Klaus Iohannis, anuntaAdevarul.