Mai putin de 30% dintre cetatenii cu drept de vot s-au prezentat duminica la alegeri. Evenimentul Zilei a invetariat 6 explicatii pentru slaba prezenta la urne. Potrivit publicatiei, acest fenomen a fost generat atat de slaba informare a populatiei dar si de mesajele confuze propagate de politicieni.

1 Dezinteres/lehamite

Potrivit Evenimentului Zilei, unul dintre principalele motive ale absenteismului la vot a fost dezinteresul cu care romanii au inceput sa-i priveasca pe politicieni.

2 Miza slaba / campanie gresita

Electoratul roman nu a perceput acest scrutin ca fiind o miza importantaTraian Basescu nu a reusit sa identifice inamicul care trebuia combatut cu aceiasi precizie ca la referendumul din mai.

3 Confuzia / lipsa de informatii

De asemnea, ideea votului uninominal dar si necesitatea reprezentarii in Parlamentul European a fost receptata in mod confuz de catre electorat.

4 Uzura clasei / mesajului politic

Evenimentului Zilei, sustine Traian Basescu a mizat pe un mesaj care si-a epuizat eficacitatea.

5 Boicotul

Un dintre posibilele explicatii ale absenteismului la urne il constituie indemnurile la boicotarea alegerilor, unele provenite chiar din sanul partidelor politice.

6Intrarea in normalitatea europeana

Evenimentul Zilei sustine caodata cu cresterea nivelului de trai cetatatenii tind sa se departeze de viata politica acest fenomen fiind reliefatin primul rand de catre tarile Europene.