Opt ani mai tarziu, PSD se pregateste sa adere la UE. Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu a revenit in paginile "Evenimentului zilei" cu o noua rubrica. In fiecare marti puteti citi diagnosticul pe care "Chirurgul politic" il pune pentru cele mai importante evenimente ale saptamanii. Paradoxal, in tara in care cateva sute de parlamentari pangaresc bugetul de stat cu fanteziile lor populiste (Noul Cod Fiscal fiind cea mai trendy), un caz de viol din Vaslui starneste multa emotie nationala, cu toate comentariile pe marginea imperfectiunilor justitiei. Caci justitia insasi nu inceteaza sa fie obsesia colectiva care a bantuit si Comitetul Executiv al PSD. Alegerea capeteniei ad-interim, intre un condamnat in prima instanta si succesoarea desemnata de un inculpat, este unul din cele mai triste evenimente din viata post-decembrista a "saracului si cinstitului" Ion Iliescu. Partea luminoasa a acestei imprejurari ar putea fi alinierea PSD la politica europeana, dar asta abia dupa Congresul din toamna, cand Zgonea, vocea occidentala a partidului, ar putea fi inscaunat mare lider, iar Ponta va fi plecat deja de la guvern. Pana atunci, pentru ca au devenit periculoase in mainile premierului, statul roman ii confisca doua "jucarii"foarte atractive: siguranta nationala si economia. Asa se explica trecerea lui Oprea si a lui Isarescu de partea lui Iohannis, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Gorghiu, la un an de la aprobarea fuziunii PNL-PDL: Chemam toate partidele la consultari pe tema Codului fiscal. Liderii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga au anuntat luni ca propun demararea unor consultari, intre toate partidele politice, inclusiv pe tema Codului fiscal. Alina Gorghiu: Dupa cum stiti, am avut sedinta de unificare a PNL si sunt doua teme pe care vrem sa le prezentam. In primul rand, pozitia PNL referitoare la subiectele de pe agenda publica, iar domnul Blaga va comunica pozitia referitoare la rectificarea bugetara. Referitor la pozitia noastra pe teme publice, PNL a pornit de la premisa ca romanii au nevoie de o noua abordare a temelor politice. Este necesar ca oamenii politici sa ofere un alt tip de discurs si de actiune. PNL propune astazi cateva teme de discutie care pot fi tratate nepartizan si care pot face obiectul unui consens pe principii si reguli. In primul rand, stabilitatea macroeconomica a Romaniei. Suntem cu totii de acord ca manipularea si aroganta folosite in exercitarea functiei publice in interes personal ar trebui eliminate sau marginalizate. Integral inAdevarul.

Donezi si castigi un grad militar. Cat te costa sa devii general in MApN. 600.000 de euro in 12 ani - atat ar trebui sa plateasca un cetatean daca vrea sa obtina gradul de general in rezerva sau in serviciul militar activ, daca va dori, in conditiile legii. Nu este inca o realitate, ci un simplu proiect de lege care prevede crearea unui fond de donatii, bani cu care sa fie achizitionata aparatura de tehnica de lupta si munitie pentru armata romana. Planul initiatorului este simplu. Sub pretextul ca Armata nu are fonduri suficiente, deputatul PC Mircea Irimie vrea sa incurajeze donatiile. Iar cei care vor dona vor fi, bineinteles, si recompensati. Printre altele, donatorii vor putea primi, in functie de suma data, o scutire de taxe si impozite, plus un grad militar. Proiectul de lege are 32 de deputati si senatori semnatari, insa acestia sustin ca nici macar nu au vazut anexele care stabilesc beneficiile pentru donatorii privati. "Este o ineptie. Prostia asta sa cumperi grade nici in tari africane nu cred ca exista", a declarat pentru Gandul deputatul Calin Potor, unul dintre cei 32 de semnatari. Practic, el sustine ca a fost "pacalit", alaturi de ceilalti colegi, cu un proiect de lege bazat pe un principiu bun, acela de face rost de bani pentru Armata. La randul lui, un alt semnatar, Razvan Tanase, sustine ca ar fi de acord cu oferirea de grade militare in schimbul donatiilor doar pentru cei care activeaza deja in sistemul militar sau daca este vorba de rezervisti, informazaGandul.

Butoanele din Parlament ale baronilor de Constanta, Mehedinti si Prahova. Retelele clientelare paraziteaza sistemul politic romanesc de la radacina, liderii locali isi trimit la centru numai oamenii de incredere. Intr-un sistem in care ascensiunea in functii nu e dictata de competenta, ci de relatii, menirea initiala a parlamentului - de a servi interesele alegatorilor - se pierde. Asa se pot explica initiative legislative controversate din ultimii ani, precum ingradirea drepturilor procurorilor, superimunitatea parlamentarilor, migratia alesilor locali. Ele erau menite sa serveasca alesilor si sustinatorilor lor, si nu cetatenilor. Mazare, fratele si retrocedarile. "Pretuiesc foarte mult politicieni ca Radu Mazare sau Nicusor Constatinescu, oameni care au demonstrat, pana acum, ca politica inseamna, in primul rand, sa construiesti pentru cei care te-au ales, care te-au investit cu increderea lor", declara actualul deputat Mircea Titus Dobre intr-un interviu acordat ziarului Observatorul de Constanta, in plina campanie electorala pentru alegerile parlamentare din 2012. Se pare insa ca procurorii au dat insa un alt sens politicii facute de fostul primar al Constantei, Radu Mazare si presedintele CJ Constanta Nicusor Constinescu, cei doi fiind anchetati pentru fapte de coruptie, scrieRomania Libera.

Dragnea: Ordonanta privind salariile demnitarilor nu e un lucru rau daca este parte din legea salarizarii. Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni ca ordonanta privind cresterea salariilor demnitarilor nu este un lucru rau daca este parte din legea salarizarii, adaugand ca, din discutiile in cadrul BPN, a rezultat ca actul normativ va fi aplicat de la 1 august in urma rectificarii bugetare. "Eu mi-am spus in continuare punctul de vedere pe care il sustin. Aceasta ordonanta nu este un lucru rau, daca este parte din legea salarizarii. Daca ramane izolata este un lucru rau, dar din ce am discutat astazi si prezentandu-ne calendarul de actiuni in privinta adoptarii legii salarizarii inseamna ca ea va fi parte din aceasta lege", a declarat presedintele interimar al PSD, intr-o conferinta de presa, intrebat daca in cadrul BPN s-a discutat despre intrarea in vigoare a ordonantei privind indemnizatiile demnitarilor de la 1 august, relateaza Agerpres. El a afirmat ca, cel mai probabil, ordonanta va intra in vigoare de la 1 august. "Ba eu cred ca va intra. O diferenta de doua luni, pana la urma, nu deranjeaza pe nimeni", a adaugat el, anuntaEVZ.