UNPR si UDMR, alaturi de PSD. PNL pierde batalia pentru Codul Fiscal. Cu doar cateva zile inainte de consultarile pe Codul Fiscal de joi, partidele politice sunt impartite in doua blocuri: UNPR anunta ca va avea o pozitie oficiala cu PSD, iar UDMR da si el semnale ca e de partea Guvernului. Disputa partidelor pe Codul Fiscal intra intr-o noua faza. Joi urmeaza sa aiba loc discutiile tehnice dintre partide pe marginea Codului Fiscal, solicitate de UNPR si PNL, pentru ca formatiunile sa ajunga la un compromis in vederea sesiunii extraordinare parlamentare de la inceputul saptamanii viitoare. Intre timp, partidele poarta discutii informale pentru a ajunge la un numitor comun in privinta negocierilor din 20 august. Punctul cel mai spinos este reducerea TVA. Astfel, potrivit surselorEVZ, liberalii vor sustine la intalnirea de joi reducerea TVA in doua etape, aceasta fiind si dorinta presedintelui Klaus Iohannis: la 21% de la 1 ianuarie si la 19% la o data ulterioara.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Marile fiefuri PSD, afectate de problemele penale ale liderilor. Judete importante, cu electorat traditional al PSD, cum ar fi Constanta, Arges, Iasi, Braila au ramas fara lideri in urma anchetelor DNA, 14 sefi de CJ si 14 primari de municipii avand probleme in justitie, insa PSD permite unora noi candidaturi, desi sunt in vizorul procurorilor. In multe zone din tara, social-democratii au pierdut atat sefia consiliilor judetene, cat si a primariilor, din cauza problemelor penale. Desi, din 2016, sefii de CJ vor fi alesi indirect, potrivit noii legislatii electorale, lipsa influentei unor baroni cu doua sau chiar trei mandate in fruntea judetelor se va simti, dupa cum recunosc chiar liderii PSD. Acestia mizeaza insa pe electoratul stabil al PSD, care ar vota orice candidat pe care social-democratii il vor arunca in lupta, asa cum a declarat, pentru Mediafax, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu. Acesta a precizat ca alesii cu probleme in justitie, care nu au o decizie definitiva, vor putea candida pentru un nou mandat, daca stau bine in sondaje, anuntaAdevarul.

Orban: PNL nu poate sustine la locale candidati condamnati pentru fapte savarsite cu intentie. PNL nu poate sustine la alegerile locale din 2016 candidatura alesilor care au fost condamnati definitiv sau in prima instanta, a declarat prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban, precizand ca in statutul partidului sunt prevederi clare in acest sens. "Noi avem prevederi statutare foarte clare, nu putem sustine candidatura celor care au fost condamnati definitiv sau in prima instanta. Nu putem sustine oameni alesi locali in functii care au fost condamnati pentru orice fapta savarsita cu intentie", a spus Orban. In acelasi timp, Orban sustine ca PNL nu poate sprijini nici candidatura alesilor locali trimisi in judecata pentru fapte de coruptie. Orban a precizat ca la primul Consiliu National al PNL, care va avea loc probabil in septembrie, se va discuta depre candidaturile la alegerile locale, informeazaGandul.

Kelemen Hunor: UDMR propune revenirea la TVA de 19%. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru Agerpres că formaţiunea pe care o conduce propune revenirea la TVA de 19%, iar celelalte măsuri fiscale să fie rediscutate şi amânate, în funcţie de situaţia macroeconomică a ţării. Liderul Uniunii a spus că faţă de luna iunie, când Parlamentul a votat Codul Fiscal "aproape în unanimitate", situaţia nu s-a schimbat şi consideră că trebuie să se revină la cota fiscală de 19%, aşa cum li s-a promis oamenilor în 2010, când s-a spus că va fi vorba de o măsură temporară. Kelemen Hunor a explicat că reducerea TVA ar însemna un minus la încasări de 8,9 miliarde de lei şi o creştere a deficitului în 2016, dar în acelaşi timp duce şi la creşterea ratei de colectare a TVA, iar Guvernul are responsabilitatea să convingă oficialii europeni că această măsură va creşte competitivitatea României şi atractivitatea pentru investitori, scrieEVZ.

Ponta, minciuna cu repetitie in disputa alegerilor partiale.Cum a sfidat premierul trei decizii ale instantei. Premierul Victor Ponta acuza PNL de tupeu pentru ca ii cere sa organizeze alegeri partiale, in conditiile in care legea electorala s-a schimbat. Insa Ponta trebuia sa organizeze alegeri conform legii electorale aflate in vigoare pana in luna mai, lucru confirmat de trei instante de judecata Premierul Victor Ponta a postat duminica un mesaj pe Facebook in care ii acuza pe liberali de tupeu si de minciuna, pentru faptul ca cer Guvernului sa organizeze alegeri partiale. In realitate, lucrurile stau exact pe dos. "Devine din ce in ce mai clar ca actualul PNL/PDL bate record dupa record in ce priveste tupeul cu care ii mint pe oameni! (cititi mai jos explicatiile logice si de bun simt date de deputata Gabriela Podasca - vicepresedinta Comisiei pentru Legile Electorale)!", a scris Ponta pe Facebook, oferind un link catre un comunicat de presa semnat de colega sa de partid, Gabriela Podasca, si publicat de Agerpres. In comunicat, Podasca acuza la randul ei PNL ca incearca sa manipuleze opinia publica. "In ce priveste alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat, noua lege electorala stipuleaza revenirea la votul pe lista. In acest context, nu mai pot fi organizate alegeri partiale pentru colegii uninominale deoarece aceste colegii nu mai exista, conform noii legi", sustine Gabriela Podasca, anuntaAdevarul.