Seful statului a lansat joi un avertisment partidelor care au refuzat sa participe la consultarile pe marginea rezultatelor referendumului pentru uninominal si a pactului pentru educatie, informeaza Cotidianul. Deranjat de absenta PSD, PNL, PRM si PC la consultarile de ieri, presedintele Traian Basescu a anuntat ca exclude numirea viitorului premier dintre partidele care aleg sa stea deoparte, scrie Evenimentul Zilei . „N-as vrea sa vad pe cei care n-au venit zgariind cu unghiutele in poarta“, titreaza Gandul, citand din mesajul presedintelui catre "chiulangii". Acesta a mai declarat ca "aceste partide pun interesul sistemului de educatie mai prejos decat capacitatea lor de a dialoga", sustine Jurnalul National.

„Eu voi avea in vedere cand voi desemna viitorul premier sa am de-a face cu partide angajate in acest pact (pactul pentru educatie - n.r.), fiind o chestiune de importanta vitala. Nu as vrea sa-i vad pe cei care astazi (joi - n.r.) au considerat ca nu trebuie sa vina la discutii, impiedicandu-ma sa realizez o atributie constitutionala, de a media solutii politice pentru probleme majore, nu as vrea sa-i vad cu unghiutele zgariind in poarta Cotroceniului cand se vor face guverne. Ar fi bine sa stea unde au stat si azi“, a fost avertismentul presedintelui Traian Basescu catre partidele care au refuzat sa participe la consultarile pe marginea rezultatelor referendumului pentru uninominal si a pactului pentru educatie, relateaza Cotidianul. PSD, PNL, PC si PRM au fost acuzate de catre seful statului ca boicoteaza pactul pentru educatie. Toate formatiunile si-au motivat absenta prin faptul ca nu doresc sa discute cu Basescu despre uninominal, mai precizeaza publicatia.

Cei care au raspuns invitatiei la consultari au fost liderii PD, PLD, UDMR si reprezentantii minoritatilor, noteaza Romania Libera. Primii veniti, democratii, au fost tachinati de seful statului care le-a transmis mustrator ca scorul obtinut la alegeri este mai mic decat si-au dorit acestia. "Am inteles ca au fost validati 13 europarlamentari. Estimati 15, daca nu ma insel!", a spus Basescu catre delegatia formata din liderii PD.

Evenimentul Zilei aminteste de rezultatele referendumului de duminica pentru votul uninominal, confirmate ieri de Curtea Constitutionala. Scrutinul nu a fost insa validat de judecatori intrucat nu s-a depasit pragul de 50% +1 dintre alegatori a caror prezenta era necesara.

Seful statului mizeaza pe PSD, partid al carui lider, Mircea Geoana, si-a anuntat preferinta pentru uninominalul majoritar. UDMR si minoritatile au respins, ieri, in continuare uninominalul in doua tururi de scrutin, doar PD si PLD declarandu-si sprijinul. Theodor Stolojan, a anuntat ieri ca va introduce in parlament o initiativa legislativa pentru modificarea Legii referendumului, informeaza Adevarul.