PSD umbla din nou la incompatibilitati. Partidele se pregatesc deja de alegerile locale din vara anului viitor. Dupa ce mii de alesi locali, judeteni, primari sau parlamentari au fost condamnati definitiv, in cele mai multe cazuri cu suspendare, PSD vrea sa fie elaborat un Cod al incompatiblitatilor. In cadrul Biroului Politic National de ieri s-a discutat si despre nevoia unui Cod al incompatibilitatilor pentru ca "o persoana care vrea sa candideze la locale sau la parlamentare sa stie inainte ce are voie si ce nu sa faca, ca sa nu ajunga in situatia de a fi declarat incompatibil", spun surse social-democrate. "Nu vrem sa fie o chestiune politica si vom cere Agentiei Nationale de Integritate sa elaboreze un astfel de Cod pentru ca ei stiu cel mai bine cu ce se confrunta", mai spun surseleEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Sorin Ovidiu Vantu a dezvaluit de ce l-a vizitat Mircea Geoana in 2009, inainte de confruntarea cu Traian Basescu. Sorin Ovidiu Vantu a postat pe YouTube o lunga spovedanie, in care povesteste cum si-a derulat afacerile in ultimii 25 de ani si care a fost relatia cu liderii politici. Printre altele, a dezvaluit in premiera ce a cautat Mircea Geoana la el acasa inainte de alegerile prezidentiale din 2009. Dupa sase ani, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu a decis sa dezvaluie de ce a fost vizitat de Mircea Geoana, in 2009, cu o noapte inainte de confruntarea finala cu Traian Basescu. "In 2007 am decis sa-l sustin pe Mircea Geoana. In 2009 vin alegerile. Mircea Geoana imi face una dintre vizitele obisnuite. De ce ma vizita? Simplu. Asistenta pe zona economica i-o dadeam eu impreuna cu un alt grup de tovarasi. Un om oricat de destept ar fi nu le stie pe toate. Noi ii asiguram pregatirea pe partea economica pentru discursurile publice si mai ales pentru dezbaterea finala. Este inutil sa ma contrazica. Asta este marele secret al vizitei lui Mircea Geoana din noaptea de dinaintea alegerilor. Domnia sa venea aproape in fiecare zi pe la noi", a povestit Vantu, anuntaAdevarul.

Trocul penalilor din PSD pe seama Curtii de conturi. Pentru a controla grupul PSD din Senat, Liviu Dragnea a dat unda verde pentru mutarea lui Ilie Sarbu, socrul premierului Ponta, la Curtea de Conturi. Reasezarea raporturilor de forte din PSD l-a determinat pe Dragnea sa ignore problemele penale si controversele din jurul persoanei lui Sarbu. Ilie Sarbu a renuntat, oficial, la postul de lider al senatorilor PSD, urmand sa se retraga din partid, dupa 22 de ani de activitate. El a fost inlocuit de Mihai Fifor, un apropiat al presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, aliat de conjunctura cu liderul partidului, Liviu Dragnea. Au fost schimbati si sustinatorii lui Ilie Sarbu din Biroul Permanent al Senatului (Cristian Dumitrescu, Florin Constantinescu, Nicolae Moga), fiind inlocuti cu oamenii lui Dragnea (Augustin Mitu, Niculae Badalau, Neculai Bereanu). Din cei patru membri ai conducerii Senatului, doar Ioan Chelaru a supravietuit schimbarii de regim, informeazaRomania Libera.

Lupta la baioneta pentru sefia grupului deputatilor PNL. Liderul de putatilor PNL, Ludovic Orban, ar putea sa-si piarda astazi functia. Contracandidatul sau se anunta a fi Eugen Nicolaescu, vicelider de grup, impins de la spate de actuala conducere a partidului, care s-a hotarat pe ultima suta de metri sa candideze. Decizia conducerii PNL de a-l da jos pe Orban a venit dupa ce acesta a avut mai multe opinii in contradictoriu cu liderii partidului. Chiar daca este prim-vicepresedinte al formatiunii liberale, el a fost marginalizat in timp. Ultimul episod, si cel care i se reproseaza, a fost cel al retrimiterii Codului fiscal in Parlament de catre presedintele Iohannis. Astfel, Orban a afirmat ca PNL sustine Codul fiscal in forma propusa de Parlament, in timp ce co-presedintii PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, au sustinut pozitia sefului statului, scrieEVZ.

Codul fiscal, salarizarea, bugetul si votul prin corespondenta, pe agenda sesiunii. Ultima sesiune parlamentara dinaintea anului electoral 2016 debuteaza marti cu dezbaterea unor legi care au iscat dispute legate de politica fiscala , dar si de problema salarizarii, Codul Fiscal si ordonanta privind cresterea veniturilor pentru demnitari fiind pe agenda, alaturi de buget. Codul Fiscal, o problema ramasa nesolutionata dupa ce legea adoptata de Parlament in iunie a fost retrimisa de presedintele Iohannis spre reexaminare, va fi primul care va intra in discutia Senatului si apoi a Camerei Deputatilor, chiar din primele zile ale sesiunii. In conditiile in care legea prevede o relaxare fiscala, pusa sub semnul intrebarii de seful statului, sub aspectul sustenabilitatii masurilor si in contextul european dificil al crizei din Grecia, actul normativ a tinut agenda negocierilor politice din aceasta vara, partidele parlamentare ajungand in cele din urma la un acord, astfel incat reexaminarea legii ar urma sa treaca fara probleme de votul celor doua Camere, anuntaAdevarul.