Monica Macovei: Nu este exclus sa vedem o alianta intre Traian Basescu si PSD.Basescu nu mai este luptatorul anticoruptie. Ataca DNA, SRI. Monica Macovei, liderul partidului M10, l-a criticat, la Adevarul Live, pe fostul presedinte Traian Basescu pentru pozitia anti-Justitie pe care a afisat-o dupa ce a plecat de la Cotroceni. Macovei l-a criticat si pe actualul sef al statului, Klaus Iohannis, pe care il vede principalul responsabil pentru esecul votului prin corespondenta. Adevarul: In Bucuresti, dreapta ar putea avea mai multi candidati si se vor faramita voturile. Macovei: Fiind un singur tur, e posibil. Eu am incredere in bucuresteni ca vor alege candidatul cel mai potrivit, nu se vor imparti foarte mult. Daca dreapta va avea mai multi candidati, ca votant, faci o analiza si vezi care e mai bun. E greu sa interzici unui partid sa vina cu un candidat pentru ca restul partidelor de dreapta au deja candidat. Daca vom gandi asa, vom vota tot timpul negativ. Integral inAdevarul.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Liberalii vor ca pe listele pentru alegerile locale sa fie si romanii din Diaspora. Conducerea PNL a adoptat astazi o recomandare care prevede ca pe listele partidului privind candidatii la alegerile locale sa fie inclusi si romani din Diaspora. "Este necesar, mai mult ca niciodata, sa intelegem rolul si locul pe care romanii din diaspora il au in reconstructia Romaniei, in schimbarea mentalitatilor si in reformarea administrativa a tarii noastre. Tocmai acesta a fost motivul pentru care conducerea PNL a luat decizia de a oferi un context politic favorabil implicarii nemijlocite a romanilor din diaspora in gestionarea localitatilor din Romania", a declarat senatorul Viorel Badea, potrivit Agerpres. Biroul Permanent National al PNL a adoptat, la propunerea organizatiei liberale din Diaspora si a vicepresedintelui Cezar Preda, recomandarea ca pe listele PNL care cuprind candidatii la alegerile locale sa fie inclusi si romani din Diaspora ce doresc sa se implice in administratia locala la nivelul intregii tari, anuntaEVZ.

Adrian Nastase il felicita pe Liviu Dragnea, dar il si avertizeaza: "Daca vrei pace, pregateste-te de razboi". Adrian Nastase considera ca alegerile PSD au fost "si un test pentru calitatile de organizator ale lui Liviu Dragnea" si l-a felicitat pe liderul social-democrat, fostul premier spunand ca, din experientele sale, adauga, totusi: "Si vis pacem, para bellum" (Daca vrei pace, pregateste-te de razboi). "Desi spectator, am urmarit cu atentie pregatirile pentru alegerea presedintelui PSD si desfasurarea scrutinului de ieri. Putini isi mai amintesc, dar aceasta formula de alegere a presedintelui partidului a fost propusa de mine, in 2004, odata cu propunerea de alegeri preliminare in partid pentru parlamentare. Era o formula simetrica pentru alegerea liderului PSD. Preluam modelul Partidului Socialist Francez si al Partidului Muncii din Israel", a scris Nastase, luni, pe blogul personal. El a precizat ca aceasta formula de alegere a presedintelui PSD nu a putut fi aplicata dupa 2004 din cauza rezultatatelor de la alegerile prezidentiale, informeazaGandul.

Ce-i desparte pe "macoveisti" de "basisti". Daca e sa te iei dupa definitiile liderilor celor doua "curente", desprinse din dreapta romaneasca, "basismul" este un fel de realpolitik, iar "macoveismul" e politica principiilor si premiselor etice. Dupa alegerile prezidentiale din 2014, cand dreapta a fost divizata, ca si in 2000, dar, spre deosebire de anul finalei Iliescu-Vadim, a reusit sa-si propulseze un reprezentant la Cotroceni, Traian Basescu a simtit nevoia sa se delimiteze de cele patru sute de mii de voturi ale Monicai Macovei: "Macovismul e forma prosteasca a basismului. E forma teoretica extremista, cu care nu ai ce sa faci". Replica fostei ministre a justitiei nu s-a lasat asteptata: "Macoveismul e basismul fara Udrea", scriePoliticscan.ro.

PSD se opune sechestrarii averilor furate. Ieri, in Senat, urma sa se voteze legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, o institutie care ar trebui sa se ocupe de administrarea banilor sau a bunurilor imobile pe care magistratul pune sechestrul in timpul unui proces. Desi initiatorul proiectului de lege a fost chiar Guvernul, prin Ministerul Justitiei, senatorii PSD s-au opus. Inainte de votul in plen, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a fost la sedinta senatorilor PSD, incercand sa-i convinga sa voteze proiectul de lege. "Domnule ministru, nu ne-ati convins", i-au raspuns senatorii, au declarat surse politice pentru "Adevarul". Imediat, proiectul a fost scos de pe ordinea de zi. Varianta oficiala, prezentata de Cazanciuc, a fost mult mai indulgenta. "Am avut discutii la grupul PNL si la grupul UDMR si astazi am incercat sa explic grupului PSD principiile acestei legi si am primit destul de multe intrebari referitoare la textul propus -, a spus Cazanciuc, fara a spune nimic despre faptul ca a fost scos de pe ordinea de zi. Totusi, ministrul Justitiei spera ca parlamentarii PSD se vor razgandi peste noapte. "Sper ca am raspuns tuturor intrebarilor si sper ca maine (n.r.- azi) sa am un vot favorabil din partea grupului PSD negocierilor", a adaugat Cazanciuc. Senatorii PSD nu par dispusi sa faca pasul in spate. "Nu cred ca-l vom vota, pentru ca oricum e neconstitutional", a mai spus pentru"Adevarul"un senator social-democrat.