Dragnea s-a dus la Cotroceni cu Voinea, fara acordul Coalitiei. Presedintele Klaus Iohannis a chemat liderii partidelor parlamentare la o noua runda de negocieri. Ieri au fost invitati reprezentantii PSD si PNL. Daca la sfarsitul saptamanii trecute partidele nu au venit cu nicio propunere, ci doar cu idei precum alegeri anticipate sau guvern tehnocrat ori de uniune nationala pana la algerile parlamentare de anul viitor, de data aceasta social-democratii au pus pe masa un nume. Liviu Dragnea l-a propus pentru functia de premier pe viceguvernatorul Bancii Nationale, Liviu Voinea. In varsta de 40 de ani, acesta a fost ministru delegat pentru Buget in Guvernul Ponta 2. Voinea este un aproiat al actualului prim-viceguvernator al BNR, Florin Georgescu. De altfel, ieri, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a spus ca, in ceea ce priveste posibilitatea ca premierul tehnocrat sa provina din interiorul BNR, este posibil, daca partidele politice solicita acest lucru, insa trebuie sa fie un tanar. Potrivit lui Liviu Dragnea, Iohannis a spus ca Voinea este "o propunere rezonabila", scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Traian Ungureanu: "Cu Oprea, prostia romaneasca a ajuns la zenit. Fara s-o stim, ne desfiintam". Cea mai mare izbinda a degradarii e sa-si faca uitati parintii. Asta e totuna cu a spune ca Gabriel Oprea si abatorul Colectiv, Apuseni, Siutghiol nu sint inexplicabili sau accidentali. Si totusi, mormanul de comentatori trintiti la pamint de uimire lasa impresia ca toate ororile recente sint o mare noutate. Cine crede asa ceva sufera de naivitate in forma agravata sau e, pur si simplu, neatent la lumea in care traieste. Oprea, de pilda, e un caz tipic de tiran urcat din cazatura. Dar asta nu-l face aparte sau cap de drum. Gabriel Oprea - militarul de iarmaroc, doctorul cu semnatura digitala la inelar, patriotul de zahana - e cristalizarea unei lungi istorii comune de alterare si viclenie. Ceea ce nu-l scuza pe Oprea dar ne da sansa de a cintari lumea care l-a creat. Istoria josniciei romanesti poate umple o biblioteca si tine in viata o universitate. N-are rost sa fim academici. Putem sari peste preistorie. Faza clasica e indeajuns de recenta si instructiva, anuntaAdevarul.

Prima mutare in Parlament a Miscarii Populare dupa instalarea lui Basescu ca sef de partid. La doua saptamani de la instalarea lui Traian Basescu la sefia partidului, parlamentarii Miscarii Populare au depus astazi la doua proiecte de lege prin care se propune reducerea numarului de senatori si deputati la 300 si revenirea la sistemul de alegere a primarilor in doua tururi de scrutin. La nici patru luni de la adoptarea noii legi electorale, care prevede revenirea la votul pe liste si care asigura 466 de locuri de senatori si deputati, Miscarea Populara(MP), sub semnatura lui Eugen Tomac, a depus o initiativa legislativa prin care se propune reducerea numarului acestora la 300: 200 de deputati si 100 de senatori. Mai exact, proiectul de lege prevede cresterea normei de reprezentare de la 73.000 de locuitori pentru un deputat la 101.000, si de la 168.000 de locuitori pentru un senator la 203.000. Numarul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputatiilor, se determina prin raportarea numarului de locuitori ai fiecarei circumscriptii electorale la norma de reprezentare, la care se adauga un mandat de senator, respectiv de deputat pentru ceea ce depaseste jumatatea normei, fara ca numarul mandatelor de senator dintr-o circumscriptie sa fie mai mic de 2, iar cel de deputat, mai mic de 3, informeazaGandul.

CNMR propune un Plan national pentru modernizarea Romaniei. Dupa ce zeci de mii de oameni au iesit in strada pentr a-si striga nemultumirile, Coalitia Nationala pentru Modernizarea Romaniei (CNMR) propune un plan national pentru modernizarea Romaniei care prevede, printre altele, stabilirea unor viziuni pe termen mediu si lung de politica externa. Propunerile sunt supuse dezbaterii publice, transmise in scris partidelor politice si decidentilor si, odata cu stabilizarea crizei politice si responsabilizarea unor persoane in functii administrative, vom incepe negocierile pentru implementarea acestora, scrieEVZ.

Se naste un guvern de tehnocrati. Cine are cele mai mari sanse sa ajunga premier. PSD l-a propus ca premier pe Liviu Voinea, viceguvernator BNR, in timp ce liberalii n-au mers cu niciun nume la Cotroceni, dar au anuntat ca sustin si ei varianta unui Guvern tehnocrat. Un alt nume pe care Klaus Iohannis l-ar putea propune este Dacian Ciolos, fost comisar european. Runda a doua de consultari pentru desemnarea unui nou premier s-a incheiat cu o propunere concreta si cu una neoficiala. PSD l-a propus ca premier pe viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, pe hartie tehnocrat, dar fost ministru al Bugetului in Guvernul Ponta 2. "Ne-am gandit la domnul Liviu Voinea, care indeplineste atat criteriile de integritate, cat si criteriile de expertiza, care se bucura de credibilitatea unor institutii financiare importante, care are experienta in acest domeniu. Am avut astazi o discutie cu guvernatorul BNR care m-a asigurat ca, daca Liviu Voinea va fi nominalizat, va avea tot sprijinul BNR", a spus Liviu Dragnea, la finalul consultarilor, anuntaAdevarul.