De ce voteaza PSD Guvernul Ciolos Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a reusit sa-l impuna pe sociologul Vasile Dancu, in noul Guvern Ciolos, si sa-i mentina in functii pe oamenii din esalonul doi al Puterii, rezultate ce au determinat sustinerea PSD pentru investirea Guvernului. Comitetul Executiv National al PSD (CExN), for care ii cuprinde s pe baronii locali, a decis, cu larga majoritate de voturi, sa sustina in Parlament Guvernul Ciolos. "CExN recomanda grupurilor parlamentare ale PSD, in conditiile in care ministri desemnati vor avea maine o prestatie buna in fata comisiilor de specialitate, sa voteze pentru acest Guvern", a anuntat Liviu Dragnea, presedintele PSD, la finalul sedintei PSD. Deciza a fost votata cu o majoritate covarsitoare: 68 de voturi pentru, doua abtineri si un singur vot impotriva. Singurul care s-a opus a fost Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, iar vicepresedintii Ecaterina Andronescu si Victor Negrescu s-au abtinut, scrie Adevarul.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Ce "surprize" i-au fost pregatite lui Ciolos in proiectul de buget pe 2016, scris de ministrii PSD Alocari suplimentare pentru pensii, salarii, sanatate, investitii, aparare, dar si alocarea a 4,5% din PIB pentru educatie si majorarea cu 50% a bugetului cercetarii, sunt prioritatile bugetului pe 2016, le-a spus premierul interimar, Sorin Cimpeanu, reprezentantilor CNDR, vineri, la Guvern. La randul lor, reprezentantii CNDR i-au cerut premierului interimar, dar si ministrului Fondurilor europene, Marius Nica, si ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, participanti de asemenea la intalnire, sa prevada in proiectul de buget pe 2016 stimularea investitiilor private in domeniul cercetarii, prin taxe 0 pentru cei care dezvolta parcuri de cercetare pe langa universitati, mentinerea ritmului de crestere a absorbtiei fondurilor europene in domeniul cercetarii, o alocare de 4, 5% din PIB pentru Educatie, 1,5% pentru sistemul de aparare si 0,5% pentru cercetare, se arata intr-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului, anunta Gandul.

Basescu, despre discutia cu Ciolos: Ii va fi greu sa tina cont de prioritatile Miscarii Populare Presedintele Miscarii Populare, Traian Basescu, a declarat, sambata, la Cluj, ca parlamentarii partidului vor vota pentru investirea Guvernului Ciolos, desi premierului desemnat ii va fi foarte greu sa tina cont de prioritatile MP, relateaza Agerpres. "In ceea ce priveste noul guvern, am avut o discutie cu prim-ministrul desemnat Dacian Ciolos, (...), i-am expus prioritatile noastre, estimand ca vom intra in opozitie cu guvernul imediat dupa ce votam insa instalarea lui, ca un semn de incredere pentru Dacian Ciolos, un specialist admirabil. Dar convingerea mea este ca ii va fi foarte greu sa tina cont de prioritatile pe care le-am enuntat", a afirmat Traian Basescu, scrie Romania Libera.

Cum va functiona Agentia Bunurilor Sechestrate Parlamentul a adoptat saptamana trecuta proiectul de lege pentru infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei care va avea 35 de angajati, reprezentanti ai multor institutii, printre care DNA si DIICOT. Noua institutie infiintata, in subordinea Ministerului Justitiei, are rolul sa identifice, sa urmareasca si apoi sa administreze bunurile care vor fi indisponibilizate, de natura mobiliara si imobiliara, ce se supun masurilor asiguratorii luate de catre procuror, judecator legal, camera preliminara sau instanta de judecata. Chiar daca proiectul de lege a fost adoptat, deputatul PNL Ioan Cupsa a declarat ca Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate va fi eficienta de-abia dupa aproape 12 luni, urmand sa aiba 35 de angajati. Potrivit proiectului de lege adoptat, Agentia va fi condusa de un director general, judecator, procuror sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, numit prin ordin al ministrului Justitiei, anunta EVZ.

Motivul pentru care Bogdan Aurescu si Sorin Cimpeanu nu au fost inclusi in noul Guvern Premierul desemnat Dacian Ciolos a declarat, duminica seara, ca voia sa ii mentina in Guvern pe ministrii Bogdan Aurescu si Sorin Cimpeanu, dar a renuntat pentru a elimina orice suspiciune de negociere politica cu partidele. "Eu, in constituirea echipei, am considerat ca pot sa fie anumite indoieli legate de anumite persoane, am preferat sa renunt. Tocmai de asta, ca sa nu existe nicio conotatie, pentru doi ministri pe care, initial, din motive de competenta, ma gandeam sa-i mentin in Guvern, am preferat sa renunt, tocmai ca sa nu existe nicio suspiciune de negociere cu un partid sau cu altul. In conditiile in care va trebui sa guvernam, increderea este esentiala. Daca nu pornim cu incredere de la inceput, este foarte greu", a declarat Ciolos, intr-o conferinta de presa la sediul PNL, dupa discutii cu conducerea partidului, informeaza Gandul.