Senatul taie protectia SPP pentru Gorghiu si alti sefi de partide. Senatul a aprobat ieri Legea pentru aprobarea Ordonantei nr. 43/2015 privind unele masuri pentru asigurarea mijloacelor de transport destinate activitatii de curierat a materialelor clasificate. Din textul legislativ au fost eliminate prevederile potrivit carora "activitatea Serviciului pentru Protectie si Paza constituie secret de stat", iar de serviciile SPP ar fi urmat sa beneficieze si presedintii de partide parlamentare. Senatul este prima camera sesizata. Proiectul de lege va ajunge si la deputati, care vor da votul final. Ordonanta de urgenta 43/2015 a fost initiata de mai multe servicii secrete si aprobata de CSAT fara nici un fel de obiectii. Documentul CSAT arata ca ordonanta a fost aprobata "cu acordul individual al membrilor Consiliului", ceea ce inseamna ca nu a fost convocata o sedinta, ci faptul ca avizul a circulat intre institutii, pana cand au fost stranse toate semnaturile. De ordonanta ar fi beneficiat: Alina Gorghiu (PNL), Vasile Blaga (PNL), Liviu Dragnea (PSD) si Kelemen Hunor (UDMR). Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca este de acord cu prevederile din acest act legislativ. "Argumentatia puteti sa o solicitati initiatorilor, daca doriti. Dar mi s-a parut o idee buna", a afirmat, recent, seful statului, intr-o conferinta de presa, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Cine sunt tehnocratii cu conexiuni politice din Guvernul Ciolos. In Guvernul lui Dacian Ciolos si-au facut loc, printre tehnocrati, si ministri cu legaturi politice bine inradacinate, oameni fara carnet de partid, dar care au lucrat pentru politicieni si persoane care au fost numite politic in functiile detinute inainte de a ajunge ministri. Premierul Dacian Ciolos a urmarit formarea unei echipe alcatuita din "specialisti integri", insa nu a reusit inlaturarea completa a politicului din noua formula guvernamentala. Desi niciunul dintre membrii Guvernului nu are carnet de partid, aproape o treime din echipa lui Ciolos are radacini in sfera politicului. Cel mai evident exemplu este Vasile Dancu, vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale in Guvernul Ciolos. Dancu este al doilea om in ierarhia guvernamentala in functie de importanta dupa premierul Dacian Ciolos. Accederea lui Vasile Dancu in Guvern se datoreaza indeosebi negocierilor purtate de Liviu Dragnea, presedintele PSD, care a conditionat sustinerea Cabinetului Ciolos in Parlament de desemnarea lui Dancu in functiile detinute chiar de el in Guvernul Ponta, inainte sa-si dea demisia silit de condamnarea cu suspendare in dosarul "Referendumul", anuntaAdevarul.

Majorarea salariilor demnitarilor, respinsa de senatori. Ordonanta care prevedea majorarea salariilor demnitarilor incepand cu 1 august a fost respinsa miercuri in plenul Senatului. Astfel, politicienii care ocupa functii de demnitate publica ar putea pierde aproximativ jumatate din valoarea indemnizatiei pe care o incaseaza astazi. Senatorii au votat miercuri impotriva ordonantei prvind majorarea indemnizatiile demnitarilor, iar,daca decizia va ramane aceeasi si la Camera Deputatilor, acestea vor reveni la valoarea dinaintea cresterii aprobate de Guvern cu 1 august. Astfel, demnitarii ar putea pierde aproape jumatate din salariul pe care il primesc in prezent in fiecare luna pentru activitatile prestate in institutiile publice, informeazaGandul.

Pretul "Guvernului Lui": al doilea mandat de presedinte al lui Iohannis! Avem guvern tehnocrat! In fine, cumva tehnocrat! De fapt, acest guvern tehnocrat este "Guvernul Lui", guvernul presedintelui Klaus Iohannis. Nu, nu este o rautate, de aproape un an, intre doua concedii, intre doua weekenduri la Sibiu, cu asta a tocat, cu "Vreau guvernul meu!". Sa vedem acum, de ce aceasta dorinta implinita ar fi posibil sa-i fie fatala. Pe intelesul tuturor, tehnocratul este acea persoana neinregimentata politic, brilianta in domeniul ei de activitate. Un personaj din topul profesiei sale, care nu are treaba cu politica decat in masura in care a auzit ca niste insi care se agita pe la televizor sunt numiti a fi politicieni, este deci tehnocratul absolut, cel ideal. In general, asa ceva nu exista. Este greu pentru roman, oricat de pasional absorbit de profesie ar fi el, sa nu sara in sus pe chestiuni de politica, pe langa fotbal, dar asta nu inseamna si inregimentare. Asadar, niste insi, botezati tehnocrati, au alcatuit guvernul tehnocrat al premierului Ciolos, tehnocrat si el, premierul. La o analiza sumara, din parcurgerea biografiilor acestora, insa, este lesne de observat ca una din cele doua componente de baza ale ideii de tehnocratie este departe de a fi indeplinita, in cazul celor mai multi dintre ei, scrieEVZ.

De ce a participat Iohannis la instalarea premierului Ciolos la Palatul Victoria. Premierul Dacian Ciolos a strans o echipa de ministri tehnocrati in jurul sau pentru care seful statului si-a aratat sustienerea neconditionata, mergand chiar la ceremoniile de predare-primire a noilor ministere. Specialistii contactati de Adevarul arata ca prin prezenta sa la instalarea Guvernului Ciolos, o premiera in Romania, Iohannis nu numai ca gireaza noul Executiv, ci si-l asuma ca partener de incredere. "Adevarul" a vorbit cu mai multi analisti politici pentru a traduce semnificatia participarii lui Iohannis la ceremoniile de instalare a noului Guvern, atitudine care a lipsit la inceperea activitatii institutionale a ultimelor echipe guvernamentale, anuntaAdevarul.