Razboiul parlamentarilor: fumatori versus nefumatori. Controversatul proiect de lege care prevede interzicerea fumatului in spatiile publice inchise trebuia sa fie votata ieri in Camera Deputatilor, for decizional. Peste noapte, proiectul a fost scos de pe ordinea de zi a Camerei, fara vreo explicatie din partea conducerii. Motivul pare sa fi fost o scrisoare a Consiliului Concurentei care atrage atentia asupra unui amendament in actul normativ care interzice afisarea tigarilor in locurile obligatorii de trecere. Deputatul PSD, Aurelia Cristea, cea care a depus acest amendament controversat, a spus ca nu are o explicatie pentru care proiectul nu a mai fost discutat. Deputatul PSD Madalin Voicu nu este de acord cu aceasta lege si a spus ca, daca tigarile polueaza, atunci ar trebui interzise si autoturismele sau fabricile. "Sper sa existe oameni care sa gandeasca lucrurile intr- un echilibru care sa ne dea dreptul si noua, celor care fumam, sa avem un loc in care sa putem avea aceasta pretentie de a fi lasati sa ramanem fumatori", a afirmat Voicu dupa ce a savurat o tigara pe holurile Parlamentului. Proiectul va ajunge din nou pe ordinea de zi a Camerei peste doua saptamani, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Stefanel Dan Marin despre demiterea sa din functia de edil interimar al Capitalei: "A fost un joc politic, nu am participat la sedinta de ieri din respect". Fostul primar general interimar al Capitalei, Stefanel Dan Marin, a declarat miercuri ca revocarea sa a fost un joc politic, iar criza RADET a fost artificial creata, si ca din respect pentru consilierii generali nu a participat la sedinta de marti in care a fost demis. CGMB s-a intrunit, miercuri, in sedinta extraordinara, dupa ce, marti, intr-o alta sedinta extraordinara, a fost demis din functia de primar interimar al Capitalei Stefanel Marin (UNPR), la doua luni dupa ce a fost desemnat in locul lui Sorin Oprescu, acuzat de fapte de coruptie. Stefanel Marin, care nu a fost prezent la sedinta de marti, a venit in schimb miercuri, cand a fost ales un nou primar interimar, liberalul Razvan Sava. Fostul edil a spus ca a venit sa multumeasca celor care l-au sustinut in timpul mandatului sau, dar nu face acest lucru si fata de cei care au venit sa ii ceara lucruri incercand astfel sa protejeze diverse interese, anuntaAdevarul.

Recordul unui primar de comuna: prejudiciu de 114 milioane euro. Procurorii DNA Alba l-au retinut, ieri, pe primarul comunei sibiene Daniel Maricuta, suspectat ca ar fi comis, in ultimul deceniu, mai multe fapte de coruptie legate de retrocedarea de terenuri. Pe langa prejudiciul urias estimat in dosar, surprinde in acest caz si dimensiunile spagii pe care ar fi primit-o edilul: 61 de apartamente si un autoturism de lux. Pe langa edilul Maricuta, procurorii au retinut-o si pe secretara Primariei Selimbar. Cei doi vor fi prezentati judecatorului cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile. Retinerile de ieri survin dupa ce, in 14 octombrie, procurorii DNA Alba au facut perchezitii in peste 60 de locuri din patru judete (Sibiu, Brasov, Ilfov si Neamt), inclusiv la locuinta primarului Maricuta, informeazaRomania Libera.

Cum vrea Miscarea Populara sa combata plagiatul la demnitari. Miscarea Populara propune o initiativa legislativa pentru combaterea plagiatului la demnitari prin abrogarea unui alineat din legea in vigoare care excepteaza de la controlul privind buna conduita in cercetarea stiintifica a tezelor de doctorat categorii de persoane care ocupa, la un moment dat, o functie de demnitate publica. MP solicita "abrogarea alin (3) din art 4/2 din legea 206/2004 ( Legea privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare - n.r.), modificata prin OUG 28/2011". Reprezentantii MP sustin ca abordarea actuala a legii creeaza "o discriminare determinata de o situatie vremelnica (ocuparea unei functii de demnitate publica) si care nu are legatura cu eventualele abateri de la normele de buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare". "Avand in vedere realitatea ca numirea Consiliului National de Etica se face de catre Ministerul Educatiei, prin ordin de ministru, este evident ca acest Consiliu se afla in subordonarea Ministerului Educatiei. In aceasta situatie, cu un Consiliu National de Etica subordonat politic Guvernului, obiectivitatea acestuia este cel putin pusa sub semnul intrebarii, mai ales cand este vorba de analizarea eventualelor abateri de la normele de conduita ale demnitarilor", se sustine in comunicat, scrieEVZ.

Mircea Geoana: Suntem o tara mai importanta strategic decat Polonia. Fara Romania, se prabuseste lantul de aparare in Estul Europei. Presedintele PSRO, Mircea Geoana, a vorbit, miercuri, la Adevarul Live, despre ultimele evenimente internationale: tensiunile intre Rusia si Turcia, inasprirea luptei antiteroriste in Europa si conflictul din Siria. De asemenea, fostul lider social-democrat a abordat si teme interne precum obiectivul provocarile Guvernului Ciolos. Despre criza Europei: Principala eroare e aceea ca am crezut cu totii ca am intrat intr-o era postmoderna. Esenta UE a fost crearea unei uniuni care sa aiba ca exemple modelul economic si modelul socialcultural. Greseala de analiza a fost euforia de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astazi, avem conditii la fel ca perioada interbelica. Europa traieste live adevarul ca ne-am inadaptat la conditiile actuale si suferim consecintele. Cred ca este un moment de profunda semnificatie pentru noi, europenii. Am vazut parerea domnului Juncker despre o Europa cu mai multe viteze. Este profund eronata aceasta idee. Este idee care exprima o realitate. E greu sa armonizezi sensibilitatile, dar conteaza sa fim impreuna, sa fie un numitor comun, nu cel mai mic, ci cel mai important. Integral inAdevarul.