Ce nume grele din PNL pica pe Decalogul de integritate. Consiliul National al PNL va adopta vineri Codul de integritate al partidului, o lege a moralitatii in 10 puncte pe care orice candidat la alegerile locale si parlamentare de anul viitor va trebui sa o respecte. Traseismul, faptele penale, problemele de incompatibilitate, colaborarea cu Securitatea sau furtul intelectual sunt cele mai dure cerinte de care trebuie sa treaca pretendentii liberali la functii alese. "Adevarul" a luat filiala cu filiala si a descoperit liberali cu greutate care trebuie trasi in umbra si primari de localitati revoltati. Dar sunt si orase in care pragmatismul politic se lupta crancen cu moralitatea, unde conducerea PNL are de ales intre a tolera un candidat cu iz penal, dar foarte popular, sau a sustine un candidat moral, dar cu sanse infime, scrieAdevarul.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Teodorescu s-a rugat de colegi pana a scapat de arest. Oltean a avut ghinion. Voturile pentru ridicarea imunitatii deputatilor PNL, Catalin Teodorescu, respectiv Ioan Oltean, pareau o formalitate, dar finalul a fost o lovitura de teatru. La Oltean s-a incuviintat cererea de retinere si arestare, in timp ce Teodorescu a scapat, momentan, de procurori. "Teodorescu se ruga de noi, pe aici, pe la bufet, peste tot, sa il scapam. Ne zicea: ma salveaza ALDE si PSD si voi, nu?", spunea un liberal pe holurile din Parlament, justificand salvarea lui Teodorescu de DNA. Daca lungul discurs al lui Ioan Oltean a fost ascultat de colegii sai, Teodorescu a fost ignorat, in mare parte, de deputati, acesta cerandu-le explicit sa nu-l bage dupa gratii. Pe hol, deputatii faceau glume: "mergem in sala sa facem antrenamente cu bilele", in timp ce deputatul Oltean, dupa ce a iesit de la vot, a spus ca are bagajul deja facut, anuntaEVZ.

Proiect de lege prin care sa fie emise ordonante pe perioada vacantei parlamentare, aprobat. Executivul a aprobat, miercuri, un proiect de lege privind abilitatea Guvernului de a emite ordonante in perioada vacantei parlamentare din ianuarie 2016, in domenii care nu fac obiectul legilor organice, proiectul urmand sa fie transmis spre aprobare Parlamentului in procedura de urgenta. Proiectul de lege vizeaza domenii precum cel al finantelor publice si economiei, dezvoltare regionala si administratie publica, justitie, munca si protectie sociala, agricultura, dezvoltare rurala si mediu, comunicatii si societate informationala, transporturi si cultura, potrivit unui comunicat de presa al Guvernului. Astfel, in domeniul finantelor publice, Guvernul vizeaza, printre altele, modificarea procedurilor nationale in domeniul ajutorului de stat si modificarea legii privind vanzarea produselor si garantiilor asociate acestora, informeazaGandul.

Scandal PSD-UNPR pe incalzirea centralizata de la Galati. Tensiunile au fost provocate de alocarea a 5,2 milioane de lei, care reprezinta pierderile de 90% la furnizarea apei calde in perioada de vara. Situatia incalzirii centralizate la Galati devine din ce in ce mai tensionata si s-a ajuns la razboaie politice si demiteri. In urma cu doua saptamani se parea ca totul va merge bine, sistemul va functiona in aceasta iarna. Primaria Galati a imprumutat din Trezorerie 20 de milioane de lei pentru sustinerea functionarii sistemului. Intre timp, 10,5 milioane au ajuns in contul Romgaz pentru gazele furnizate CET-ului Electrocentrale SA Galati in noiembrie si decembrie. Pe 26 noiembrie, in Sedinta Consilului Municipal (CLM) Galati a fost dezgropata securea razboiului, intre UNPR si PSD. Din UNPR fac parte primarul Marius Stan si directorul regiei locale de distributie, Calorgal SA, Cristian Istrate. Directorul Calorgal a cerut CLM majorarea capitalului social prin plata a 5,2 milioane de lei de la bugetul municipalitatii pentru cheltuieli de functionare. De fapt, erau pierderile produse de furnizarea apei calde in timpul verii, scrieRomania Libera.

Dezbaterile asupra bugetului incep vineri in Parlament, votul final fiind programat pentru miercuri. Conducerea Parlamentului a decis, miercuri seara, ca dezbaterile asupra proiectului Legii bugetului de stat pe 2016 sa inceapa vineri dimineata, in comisiile de specialitate, urmand ca acestea sa lucreze si in weekend, si a programat votul final in plenul reunit al celor doua Camere pentru miercuri. Astfel, potrivit calendarului aprobat miercuri de catre Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului, amendamentele la proiectul Legii bugetului de stat vor putea fi depuse deja incepand de miercuri seara, termenul final fiind joi, la ora 20.00. In cursul noptii de joi, amendamentele senatorilor si deputatilor vor fi centralizate, astfel incat dezbaterile in comisiile de specialitate ale Parlamentului vor putea incepe vineri dimineata. Aceste comisii vor aviza fiecare ordonator de credite in parte (ministere si institutii) in cursul zilei de vineri, la sedinte urmand sa participe si ministrii Cabinetului Ciolos. Calendarul aprobat este unul accelerat, astfel incat tot de vineri a fost programata si prima sedinta a Comisiilor reunite de buget-finantare, care vor dezbate proiectul de buget in ansamblu, anuntaAdevarul.