Ponta se intoarce. Isi face fundatie impreuna cu Daniel Constantin. Fostul premier Victor Ponta va infiinta, saptamana viitoare, o fundatie, potrivit RTV. Oficial, rolul acesteia va fi promovarea de proiecte regionale, iar Ponta va fi promovat ca amfitrion la diverse conferinte internationale. Alaturi de acesta, la lansarea din 14 ianuarie, vor fi prezenti colegi din PSD, dar si fosti aliati. Unii dintre acestia vor ocupa functii in cadrul fundatiei: Nicolae Banicioiu, fost ministru, va fi desemnat vicepresedinte al fundatiei. In aceeasi functie va ajunge si co-presedintele ALDE, Daniel Constantin. Planurile pentru fundatie au fost discutate cu fostii ministri la finalul anului trecut, cu care Ponta a avut o intalnire secreta, mai precizeaza RTV. In paralel, fostul sef al SIE Teodor Melescanu a anuntat ca s-a inscris in ALDE. "Am ales sa ma alatur Aliantei Liberalilor si Democratilor deoarece consider ca este singurul partid liberal din Romania in acest moment, mai ales ca ALDE este un partid liberal recunoscut la nivel european", a precizat Melescanu, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Cu ce datorii au ramas partidele dupa ultimele campanii electorale locale si parlamentare. Ultimele alegeri locale si parlamentare au lasat PSD, PNL, PDL cu datorii de peste 54 de milioane de lei si cu un volum al cheltuielilor mult mai mare decat veniturile declarate, potrivit informatiilor oferite de Ministerului Finantelor Publice, arata o analiza a Institutului de Politici Publice. ''Controlul finantarii partidelor este inexistent in Romania, in conditiile in care ultimele alegeri locale si parlamentare au lasat partidele mari (PSD, PNL, PDL) cu datorii de peste 54 de milioane de lei si cu un volum al cheltuielilor mult mai mare decat veniturile declarate, iar institutia insarcinata cu verificarea acestora (Autoritatea Electorala Permanenta - n.r.) raporteaza, pe linie, ca nu au fost constatate incalcari ale legislatiei in vigoare'', sustin expertii Institutului de Politici Publice, care au analizat bilanturile publicate de principalele partide politice pe site-ul Ministerului Finantelor Publice la categoria datorii ce trebuie platite intr-o perioada de pana la un an, anuntaGandul.

Munca la Camera si la Senat se bazeaza mai mult pe stat: Cine sunt parlamentarii care au taiat frunza la caini in 2015. 185 de parlamentari nu au deranjat Guvernul nici macar cu o intrebare in anul 2015. Printre acestia figureaza nume cunoscute precum Crin Antonescu, Vasile Blaga, Mircea Geoana, Liviu Dragnea sau Sebastian Ghita. Cei mai indolenti au fost alesii PSD. O treime dintre parlamentari nu au avut anul trecut nicio curiozitate privind activitatea Guvernului, indiferent daca la Palatul Victoria s-a aflat Cabinetul condus de Victor Ponta sau de Dacian Ciolos, actualul premier al Romaniei. Intr-un regim parlamentar, alesii pot sa-si exercite dreptul de control asupra Executivului prin formularea unor interpelari sau intrebari, instrumente la indemana oricarui parlamentar. Potrivit Constitutiei, Guvernul raspunde politic in fata Parlamentului, care are obligativitatea de a "raspunde la intrebarile sau interpelarile formulate de deputati sau senatori". Intrebarea consta intr-o simpla cerere de a raspunde daca un fapt este adevarat, daca o informatie este exacta ori daca Guvernul are intentia de a lua o hotarare intr-o problema determinata. Interpelarea consta tot intr-o cerere adresata Guvernului, dar prin care se solicita explicatii asupra politicii Guvernului in probleme importante ale activitatii sale interne sau externe, informeazaAdevarul.

Gorghiu: "Sper ca la sfarsitul lui 2016, PNL sa desemneze premierul". Intr-un interviu acordat EVZ, Alina Gorghiu spune ca nu exclude colaborari cu alte partide cu exceptia PSD Co-presedintele PNL a refuzat sa ofere un scor electoral pe care partidul si-l propune pentru alegeri, precum si sa precizeze daca va demisiona din functie daca PNL nu isi va atinge obiectivele. In 2014, fostul sef al PNL Crin Antonescu a demisionat din functie, dupa ce nu a atins 20% la europarlamentare, scor pe care si l-a propus. EVZ: Care este scorul electoral pe care vi-l propuneti la alegerile locale si parlamentare? Alina Gorghiu: Ne propunem un scor care sa ne permita abordarea alegerilor parlamentare dintr-o pozitie favorabila. Sper ca, la sfarsitul acestui an, sa fim in masura sa desemnam Prim-ministrul Romaniei. Integral inEVZ.

Guvernul vrea sa-i scoata pe romanii fara venituri de pe lista neagra a Fiscului. Guvernul discuta modificarea Codului Fiscal pana in luna februarie, pentru a elimina prevederea care obliga persoanele fara venit sa plateasca asigurarile obligatorii de sanatate (CASS), in valoare de 57 de lei, a anuntat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului. El a mentionat ca nu se ia in calcul demisia secretarului de stat de la Finante, Gabriel Biris, care a provocat un intreg scandal prin declaratiile sale pe acest subiect, numindu-i fantome pe cei care nu declara timp de 6 luni un venit si considerand ca ei nu ar putea trai astfel. De la 1 ianuarie, o data cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal, persoanele care nu au declarat venituri sunt obligate sa notifice ANAF de acest lucru si sa plateasca asigurari de sanatate. Guvernul discuta acum eliminarea acestei prevederi, pana in luna februarie, anuntaGandul.