Ponta isi face planuri de relansare alaturi de ALDE. Fostul premier vrea sa reintre in prima linie a politicii, dar nu cu vreo functie, ci cu o fundatie alaturi de Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin Dupa ce a demisionat din fruntea Guvernului, Victor Ponta a ramas fara nicio functie publica. In conditiile in care nici in PSD el nu mai ocupa vreo pozitie importanta, fostul prim-ministru a luat decizia de a infiinta o fundatie alaturi de mai multi colegi social- democrati, dar si de liderii ALDE. Noul proiect care il va avea ca presedinte pe Victor Ponta, iar vicepresedinti pe Nicolae Banicioiu si Daniel Constantin se va numi Asociatia Black Sea Regional Cooperation Projects 2020. Actele pentru infiintarea acesteia au fost depuse in urma cu aproximativ o luna la Judecatoria Sectorului 5, iar la finalul acestei saptamani instanta va decide daca aproba infiintarea fundatiei. In afara de Banicioiu, potrivit unor surse din PSD, se vor alatura si alti fosti ministri, care vor fi prezenti la lansarea pe care o pregateste conducerea asociatiei, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Obiectivul Monicai Macovei in 2016: infiintarea institutiei de procuror european. Adoptarea Regulamentului Procurorului European, verificarea modului in care sunt cheltuiti banii europeni si situatia conflictelor de interese la agentiile europene care se ocupa de securitatea frontierelor UE si la Comitetul European al Regiunilor - proiecte ale europarlamentarului Monica Macovei la inceputul anului 2016. In calitate de raportor, Monica Macovei lucreaza la ultima versiune a Regulamentului Procurorului Public European, adoptata de Consiliul JAI. "Voi continua intalnirile cu reprezentantii Presedintiei Olandeze (care a inceput la 1 ianuarie 2016), pentru ca am agreat cu ei si cu Comisia ca pana la sfarsitul lunii iulie 2016 sa adoptam acest Regulament", a declarat Monica Macovei. Torodoata, europarlamentarul Monica Macovei a prezentat luni in Comisia pentru control bugetar (CONT), primele constatari privind modul in care au fost cheltuiti banii si problemele de management la Comitetul European al Regiunilor, anuntaAdevarul.

Cum vrea PNL sa evite starile de incompatibilitate. 18 parlamentari PNL, printre care si copresedintii Alina Gorghiu si Vasile Blaga, au initiat un proiect de lege prin care declaratiile de interese ale alesilor locali sa fie verificate de prefecturi, ca masura de preventie, pentru a se evita situatiile de incompatibilitate inaintea unor decizii ANI. Potrivit proiectului de lege, aflat in consultare publica la Camera Deputatilor, un al doilea exemplar al declaratiei de interese a unui primar se va transmite Institutiei Prefectului, care, odata cu arhivarea acesteia in Registrul de Interese, va trece la verificarea conformitatii declaratiei. Prefectul va trebui sa ceara la Registrul Comertului, sau alte institutii dupa caz, situatia la zi a alesului local, urmand sa il informeze pe acesta cu privire la situatiile neconforme si/sau posibile situatii de incompatibilitate si/sau conflict de interese in termen de 10 zile de la primirea declaratiilor, informeazaGandul.

Comisii parlamentare cu frecventa redusa. Unele comisii din Parlament au avut sedinte doar de cateva ori, in 2015, sau deloc. Astfel, potrivit site-ului Senatului, Comisia comuna pentru integrare europeana dintre Palamentul Romaniei si Parlamentul Republicii Moldova nu a avut nici macar o singura sedinta. "Nu s-a intalnit din cauza alegerilor din Republica Moldova, nu au guvern, trebuia sa ne intalnim pe 15 octombrie si noi incercam sa ne intalnim cat mai repede. Ar trebui sa avem doua vizite pe an", a spus presedintele comisiei, social- democratul Florin Constantinescu, pentru EVZ. In ceea ce priveste Comisia permanenta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO, aceasta a avut fie o singura intalnire pe luna, fie niciuna, dar a existat si o luna, iunie, cand comisia s-a intalnit de trei ori, scrieEVZ.

Adrian Thiess candideaza la Primaria Capitalei. Fost consilier prezidential, om de afaceri si strateg al catorva campanii electorale, Adrian Thiess a anuntat ca va candida la Primaria Capitalei. "Cred ca este momentul sa fac pasul in fata, sa ies din umbra, unde am sprijinit victoriile altora, si sa lupt pentru propria mea victorie", a declarat Thiess pentru Q Magazine. Intrebat fiind despre posibilii contracandidati, omul de afaceri spune: "Nicusor Dan este o creatie a fostului PDL si abia imi doresc o confruntare televizata cu acesta, insa cred ca o va refuza. Eu asa as face in locul lui! Elena Udrea ne-ar putea povesti mai multe despre procesele intentate de Nicusor Dan si retrase ulterior. Cristian Busoi este prietenul meu. L-am anuntat asta seara despre intentia mea de a candida si sper sa ramanem prieteni". Thiess a coordonat Campania electorala a lui Sorin Oprescu, la primul mandat, anuntaAdevarul.