Dupa ce trecut la limita de euroalegeri, UDMR e gata sa vina cu masuri electorale de stanga de teama sa nu piarda cursa parlamentara din 2008. Aceasta zona a esicherului politic este dominata de PSD. Ca sa nu-si riste intrarea in parlament in 2008, maghiarii o vor lasa mai moale cu autonomia si vor veni cu masuri sociale.

Pentru a evita riscul ramanerii sub pragul electoral, liderii UDMR au de recuperat aproape o treime din electoratul maghiar pierdut in favoarea radicalilor. Responsabil pentru aceasta criza, spun ei, ar fi inclusiv presedintele Traian Basescu, un sustinator tacit al lui Laszlo Tökes. Totodata, oferta de stanga a UDMR vine pe fondul discutiilor intre liderii PSD si PNL pentru gasirea unei majoritati de sustinere parlamentara a guvernului.

Analiza situatiei dificile in care se afla formatiunea inainte de valul de alegeri de anul viitor a fost facuta la Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) - miniparlamentul UDMR - intrunit sambata la Targu-Mures pentru a-si desemna noul presedinte.

„Noi ne-am dus inspre dreapta incercand sa fim mai unguri decat Tökes sau decat Szasz Jeno. Alegerile au dovedit ca aceasta decizie este gresita. Pe oameni ii intereseaza mult mai mult situatia de viata, locul de munca, pensia, problemele sociale, dar in acelasi timp sustin autonomia”, a avansat Gyorgy Frunda varianta orientarii spre stanga.

Principala problema este, a spus presedintele UDMR, Marko Bela, ca „adeptii lui Tökes, o treime din comunitate, sunt oameni nemultumiti de noi”. In opinia sa, responsabilitatea pentru pierderea electoratului nu este insa doar a UDMR, ci si a presedintelui Basescu, considerat principalul vector electoral al lui Tökes. Esecul a fost insa pus si pe seama maghiarilor aflati la putere, care au stat deoparte, dar si pe cea a colegilor de partid care au sustinut cauza lui Tökes impotriva UDMR.

Evenimentul Zilei