Patrula lui Vlad Tepes. Cine o conduce si de ce Partidul Romania Unita, condus de deputatul Bogdan Diaconu, a anuntat crearea "Patrulei lui Vlad Tepes", organizata de campionul K1, Daniel Ghita, sportivul declarand ca "daca statul roman nu ne apara, ne vom apara singuri" si vor "veghea ca cei sarmani sa nu fie victimele interlopilor", transmite Mediafax. "Pe acesti tineri ii veti vedea peste tot, ii veti vedea unde este nevoie de ei, de ajutor. Nu vor avea arme, poate vor avea lopeti sa ajute la deszapezire sau poate vor avea galeti sa ajute la inundatii sau poate pur si simplu vor ajuta o batrana sa traverseze strada", a declarat, duminica, presedintele PRU Bogdan Diaconu, in fata delegatilor reuniti la primul congres al formatiunii, scrie Romania Libera.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Ce negocieri se poarta pentru revenirea la alegerea primarilor in doua tururi La presiunea PNL, Guvernul Ciolos ia in calcul angajarea raspunderii in Parlament privind revenirea la alegerea primarilor in doua tururi, desi risca sa fie demis. Jocul liberalilor avantajeaza, indirect, si UNPR in negocierile la sange pe care le poarta cu PSD. Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, i-a cerut premierului Dacian Ciolos sa se gandeasca in mod serios la posibilitatea ca Guvernul sa-si angajeze raspunderea in Parlament pentru modificarea legislatiei electorale, in sensul revenirii la alegerea primarilor in doua tururi. "Cred ca Guvernul Ciolos poate sa isi angajeze raspunderea in fata Parlamentului pentru aceasta modificare a legii, permitand PSD sa depuna motiune de cenzura in cazul in care este impotriva legii", a spus Orban, conform Adevarul.

Ciolos se razgandeste si vrea sa discute cu partidele despre alegerea primarilor in doua tururi. Ce spune Iohannis Premierul Dacian Ciolos sustine ca va discuta cu partidele despre modificarea legii electorale astfel incat primarii sa fie alesi in doua tururi de scrutin. Seful Guvernului nu a mai fost asa de transant ca in urma cu o saptamana cand le-a spus liberalilor ca nu va da o ordonanta de urgenta pentru a modifica regulile cu cinci luni inaintea alegerilor. Ciolos a spus ca studiaza toate variantele, inclusiv cea a asumarii raspunderii guvernului. La randul sau, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca ideea alegerii primarilor in doua tururi de scrutin este una "foarte buna", insa se pune intrebarea daca legea mai poate fi schimbata cu atat de putin timp inaintea alegerilor, anunta Gandul.

Basescu: Plahotniuc ar trebui sa fie la puscarie Fostul presedinte Traian Basescu considera ca actualul guvern din Republica Moldova este "puternic afectat" de influenta lui Vladimir Plahotniuc. "Republica Moldova are un guvern, dar un guvern puternic afectat din punct de vedere credibilitate de influenta acestui - mogul e putin spus - acestui domn care se numeste Plahotniuc, care, in loc sa fie cu Filat in puscarie, el sta si face guverne", a afirmat ieri Basescu la Conferinta Romanilor de Pretutindeni. El spera ca, din toamna, sa fie aleasa, in Romania, o noua clasa politica, iar aceasta sa militeze "ca obiectiv de tara" pentru unirea cu Republica Moldova, scrie EVZ.

Marul discordiei in 2016. Legea electorala De la 1690, de cand John Locke si, ulterior, Montesquieu in 1748 au enuntat principiile care au stat din acel moment incolo la baza statului constitutional modern, orice democratie are ca punct de pornire notiunea de separatie a puterilor in stat. Este vorba, evident, de puterea legislativa, judiciara si cea executiva, care, daca s-ar afla in aceeasi mana, ar rezulta un adevar mai mult decat grav. Acela al existentei unui stat despotic. Venind in timpurile noastre si in Romania anului 2016, ceea ce putem vedea cu totii nu este doar ingrijorator, ci a devenit o problema cronica a noastra. In Romania anului 2016, legile sunt facute exclusiv de catre politic. Iar separatia de care vorbeam mai sus a ajuns la o suprapunere totala, rezultatul sau concluzia putand sa o traga fiecare in parte in ceea ce priveste statutul de acum al Romaniei si cat de democrata este ea in acest moment, integral pe Romania Libera.