lntegritatea da batai de cap PNL si PSD. Unii dintre candidatii liberali si social-democrati desemnati la alegerile locale au probleme cu legea sau de incompatibilitate Desi pe fondul presiunii exercitate de protestele de strada din noiembrie, partidele au afirmat ca isi vor asuma o serie de criterii de integritate, sunt si candidati care le fenteaza, uneori cu complicitatea partidelor, care au elaborat criterii flexibile. De exemplu, probleme cu integritatea are si candidatul desemnat al PNL la Primaria Botosani, Catalin Flutur, pe numele acestuia fiind inceputa urmarirea penala pentru abuz in serviciu in septembrie 2015. Potrivit procurorilor, el ar fi concesionat in mod ilegal un teren unei firme private, fiind vorba despre o alee pietonala care a trebuit apoi sa fie amenajata pe spatiul unui liceu, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

De ce sunt neconstitutionale si pensiile speciale pentru parlamentari, nu doar cele pentru alesii locali. Victor Ciorbea poate repara greseala lui Iohannis. Curtea Constitutionala (CCR) a decis, ieri, cu unanimitate de voturi, ca legea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, presedinti de Consilii Judetene si adjunctii lor este neconstitutionala. Decizia a fost luata in urma unei sesizari a Guvernului Ciolos, care a reclamat faptul ca o asemenea lege este discriminatorie, intrucat nu se aplica pentru toti pensionarii. Iar CCR a dat dreptate Guvernului. "Curtea a constatat ca legea a fost adoptata cu incalcarea prevederilor constitutionale cuprinse in art.16 referitoare la egalitatea in drepturi a cetatenilor", se arata in comunicatul transmis de CCR. Articolul 16 din Constitutie spune: "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari". Practic, magistratii CCR sustin ca acordarea de pensii speciale pentru alesii locali inseamna acordarea unui cadou financiar doar pentru o categorie de oameni - alesii locali-, ceea ce face imposibila ideea de egalitate in fata legii. Pe scurt, invocand ideea de egalitate, Curtea loveste exact la temelia legii, anuntaAdevarul.

Cand discuta Senatul ridicarea imunitatii lui Gabriel Oprea. Biroul Permanent al Senatului va discuta miercuri solicitarea DNA de incuviintare a urmaririi penale pe numele fostului ministrul Gabriel Oprea, acuzat de procurorii DNA de infractiuni de abuz in serviciu. Sedinta conducerii Senatului a fost programata pentru ora 11,00, a declarat presedintele acestui for, Calin Popescu Tariceanu. Senatorii din Comisia juridica urmeaza sa se reuneasca martea viitoare pentru a discuta cererea DNA. ''Ieri (luni - n.r.) a fost primita solicitarea procurorului general, a persoanei care a fost delegata din partea procurorului general sa trimita dosarul catre Senat. (...) Noi ne intrunim saptamana viitoare, incepe activitatea parlamentara, marti se intruneste Comisia juridica. (...) Nu pot sa dau o data pentru raportul Comisiei juridice, insa nu dureaza foarte mult. Va fi tratat dosarul cu toata disponibilitatea. Nu vreau sa folosesc termenul celeritate ca nu mi se pare acesta cel mai important criteriu'', a spus Tariceanu, informeazaGandul.

Gorghiu, despre Ponta: A luat toti primarii si a pierdut alegerile de i-a sunat apa in cap. Co-presedintele Partidului National Liberal (PNL) Alina Gorghiu a declarat luni la Botosani ca fostul presedinte al PSD Victor Ponta a pierdut alegerile prezidentiale, desi primarii "au fost cumparati" cu ajutorul Ordonantei 55, transmite Agerpres. "Nu numai ca vrem doua tururi de alegeri pentru primari, dar am dat vot prin corespondenta. Ne-am opus acelei miselesti Ordonante 55 prin care primarii au fost cumparati. Si acum, ca sa fac o paranteza: oameni buni, la ce i-a folosit lui Ponta? A luat toti primarii si a pierdut alegerile de i-a sunat apa in cap", a afirmat Gorghiu, cu prilejul lansarii candidatilor PNL la alegerile locale. Pe de alta parte, liderul PNL a vorbit de importanta alegerilor locale din vara acestui an, sustinand ca "5 iunie inseamna data la care se renunta la orice meteahna a trecutului si investim in viitor", scrieRomania Libera.

Dragnea ameninta cu boicotarea alegerilor. Scandalul privind alegerea primarilor intr-un tur sau doua ia amploare. Presedintele Klaus Iohannis, PNL si Miscarea Populara i-au cerut premierului Dacian Ciolos sa dea OUG pentru alegerea primarilor in doua tururui. Presedintele PSD, Liviu Dragnea ameninta cu boicotarea alegerilor in cazul in care Ciolos va emite aceasta ordonanta. "Daca se continua acest demers de modificare a legislatiei electorale, PSD poate merge pana la boicotarea alegerilor", a spus Dragnea, citat de Antena 3. Liderul social-democrat a precizat, de nenumarate ori, ca partidul pe care il conduce nu este de acord cu alegerea primarilor in doua tururi. PNL insista Liberalii au cerut, ieri, Avocatului Poporu lui sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru ridicarea ex ceptiei de neconstitu tiona litate asupra legii care prevede alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin. Co-presedintele PNL, Alina Gorghiu, a facut apel la PSD "sa scape de complexul alegerii primarilor in doua tururi de scrutin", anuntaEVZ.