Klaus Iohannis va promulga legea care interzice fumatul imediat ce ajunge la Cotroceni. Curtea Constituţională a României (CCR) a decis astăzi că este constituţională legea referitoare la interzicerea fumatului în spaţiile publice închise. Potrivit unor surse oficiale, președintele Klaus Iohannis va promulga legea imediat ce ajunge pe masa lui. Legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise a fost adoptată în decembrie de plenul Camerei Deputaţilor, cu 164 de voturi "pentru", 20 voturi "împotrivă" şi 26 de abţineri. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin introducerea unor măsuri care au ca scop interzicerea totală a fumatului în toate spaţiile închise şi acoperite de folosinţă colectivă, dar şi în incinta instituţiilor academice şi de educaţie sau în alte spaţii. De asemenea, este extinsă categoria faptelor care constituie contravenţii şi se propune majorarea cuantumului minim al amenzilor contravenţionale. Astfel, este interzis complet fumatul în toate spaţiile publice închise, în spaţiile de la locul de muncă, în locurile de joacă pentru copii, unităţi sanitare, precum şi cele de învăţământ, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Elena Udrea: Ultimul raport MCV are mai multe erori. Nu doar coruptia ucide. Mai grava este prostia, incompetenta si delasarea celor care ne conduc. Fostul ministru al Dezvoltarii si Turismului Elena Udrea a vorbit, miercuri seara, despre ultimul raport MCV, activitatea DNA, finantarea partidelor politice si faptul ca in alegerile din 2016 o sa se vada din nou problemele legate de sustinerea formatiunilor implicate in cursele electorale, fie ca e vorba de scrutinul pentru locale, fie pentru parlamentare. Deputatul independent Elena Udrea a abordat o paleta larga de teme, de la lucruri care tin de evolutia luptei anticoruptie, asa cum precizeaza ultimul raport MCV, pana la teme cum sunt finantarea partidelor politice si pregatirea alegerilor. Udrea considera ca, in continuarea, in Romania, Justitia si institutiile care lucreaza pentru infaptuirea Justitiei pun accentul mai mult pe partea de constructie a unei bune imagini publice si pe incatusarea celor aflati in cercetare, nu pe partea de recuperare a prejudiciilor. De asemenea, fostul ministru nu s-a declarat prea incantata de ultimul raport MCV argumentand, pe scurt, faptul ca acesta are mai multe erori, cum sunt cele legate de mentionarea lui Tariceanu care s-ar fi pronuntat asupra unui caz neterminat sau pe faptul ca in cazul incendiului de la Colectiv coruptia ar fi fost un factor esential, anuntaAdevarul.

Marko Bela: UDMR vrea alegerea primarilor intr-un singur tur. Senatorul UDMR Marko Bela sustine ca legea actuala nu ar trebui schimbata si ca nu considera oportun sa se revina la scrutinul in doua tururi. Acesta arata ca este deja foarte tarziu pentru ca legislatia electorala sa fie modificata si se declara "in mod categoric" pentru varianta alegerilor intr-un singur tur. "Nu, eu in mod categoric sunt pentru un singur tur de scrutin, impreuna cu colegii mei din UDMR. Noi ne-am facut analizele si am ajuns la concluzia ca nu e nevoie de o schimbare in acest sens. Am avut o perioada cand primarii s-au ales in doua tururi de scrutin si dupa aceea intr-un singur tur de scrutin si noi n-am vazut mari diferente", a raspuns Marko Bela dupa ce a fost intrebat la RFI daca formatiunea pe care o conduce isi doreste alegerea primarilor in doua tururi, informeazaGandul.

Cine sunt penalii aparati de Parlament, care ne strica imaginea in raportul MCV. Raportul MCV dat publicitatii miercuri ii critica pe parlamentari pentru franele puse luptei anticoruptie si semnaleaza ramanerea in functii a unor demnitari condamnati. Documentul arata ca, in 2015, Parlamentul a refuzat aproximativ o treime din cererile formulate de DNA de ridicare a imunitatii unor parlamentari pentru a permite initierea de anchete sau aplicarea masurilor de arest preventiv. In document se mentioneaza ca, desi totusi majoritatea cererilor au fost admise, ramane valabil faptul ca "raspunsul Parlamentului la solicitarile DNA este lipsit de criterii obiective pe baza carora sa se furnizeze o justificare clara si consecventa in fiecare caz, in special pentru refuzuri". Criticile din raport au fost provocate de atitudinea duplicitara a liderilor politici in ceea ce priveste soarta colegilor care au avut probleme cu legea. Dupa alegerile prezidentiale de la finalul lui 2014, sub presiunea opiniei publice, parlamentarii au trimis in fata procurorilor cateva nume grele precum Ecaterina Andronescu (PSD), Serban Mihailescu (UNPR) sau Elena Udrea (deputat indepenent, fost PMP). Ulterior, insa, si-au salvat din nou un coleg, pe Varujan Vosganian (PNL, ulterior ALDE), urmand un sir de voturi controversate, scrieRomania Libera.

Tariceanu sustine ca nu foloseste coloana oficiala. Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a reafirmat, azi, ca nu foloseste in deplasarile sale coloana oficiala si ca autoturismul pe care il are in calitatea sa de al doilea om in stat este o Dacia Duster. "Nu folosesc coloana oficiala. In general, folosesc chiar si o masina care este probabil mai modesta decat cea care este alocata presedintelui Senatului. Circul cu o Dacia Duster si nu simt nevoia in niciun fel, nici ca sa dau mai mult contur functiei, pentru ca nu acestea sunt elementele cu care o personalitate din conducerea statului ajunge sa se impuna in fata cetatenilor", a spus Tariceanu, miercuri, dupa sedinta Biroului permanent al Senatului. El a precizat ca in situatii exceptionale ar putea solicita coloana oficiala, dar pana in prezent nu a fost cazul, anuntaEVZ.