Dragnea scapa si de Rovana Plumb. Apropiatii lui Victor Ponta sunt eliminati, unul cate unul, din conducerea PSD. Rovana Plumb, cea pe care fostul premier dorea sa o lase la conducerea partidului, dupa demisia sa intempestiva, pleaca de bunavoie din pozitia de presedinte al Consiliului National al PSD, cu o zi inainte de alegerile pentru aceasta functie. "Eu am fost aleasa pe o alta structura a Consiliului National, care s-a modificat la congresul PSD din octombrie anul trecut, atat in ceea ce priveste configuratia , cat si modul de functionare. Si mi se pare firesc ca alte colege sau colegi sa preia conducerea acestei structuri", a explicat Plumb motivele retragerii. Cu putin timp inainte de aceasta declaratie, deputatul PSD Constantin Nita, fost ministru al Energiei, anuntase ca ar putea candida pentru pozitia de presedinte al C.N. "Deocamdata este o propunere si vom vedea daca colegii mei vor fi de acord", a spus Nita, prudent. De altfel, presa a scris ca, la Consiliul National al PSD, care va avea loc astazi, Dragnea se va rafui cu cei care, in vara lui 2015, imediat dupa demisia lui Ponta, i s-au opus, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Catalin Voicu, salvat de puscarie cu ajutorul Monitorului Oficial. Fostul senator PSD Catalin Voicu, condamnat la 7 ani de inchisoare pentru coruptie, ar urma sa fie eliberat anticipat vineri, ca urmare a faptului ca a scris sase "lucrari stiintifice" in spatele gratiilor. Monitorul Oficial inca nu a publicat ordonanta de urgenta care suspenda articolul ce faciliteaza eliberarea inainte de termen a "savantilor puscariilor". Sefa Monitorului Oficial spune ca ordonanta ar putea fi inca la Guvern. Guvernul a adoptat miercurea trecuta, pe 3 februarie, doua ordonante de urgenta: una care modifica prevederi ale Codului de Procedura Civila, ca urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale, si o alta care modifica Legea 254 din 2013 privind executarea pedepselor. Aceasta din urma ordonanta suspenda pentru sase luni, pana in septembrie, prevederea legala care conferea detinutilor ce scriu lucrari stiintifice beneficiul reducerii pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare astfel de lucrare. Ordonanta a fost promovata de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, si adoptata ca urmare a uriasului scandal public izbucnit dupa ce, incepand cu anul 2013, sute de detinuti s-au apucat sa scrie asa-numite lucrari stiintifice pentru a castiga zile de libertate, anuntaAdevarul.

Cum a blocat PSD alegerile in doua tururi. Legea privind alegerea primarilor in doua tururi a fost retrimisa la comisii, potrivit unei decizii a conducerii Senatului. Miscarea va avea ca efect amanarea dezbaterilor. Pe de alta parte, premierul Dacian Ciolos a respins, ieri, din nou ideea unei ordonante de urgenta prin care sa modifice Legea alegerilor locale. Coalitia PSD-UNPR-ALDE a impus, in Biroul Permanent al Senatului, anularea rapoartelor care au vizat proiectul PNL privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin. Conducerea Senatului a decis retrimiterea actului normativ la comisii. Pentru a lua aceasta decizie, coalitia majoritara a invocat faptul ca legea a primit raport de la comisiile juridica si de administratie, in perioada in care functiona Comisia speciala pentru codul electoral. "Rapoartele comisiilor au fost facute in perioada in care Comisia pentru cod electoral functiona. Am constatat nulitatea acestor etape. Procesul trebuie refacut", a declarat presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Abia aici apare paradoxul propunerii PSD-UNPR-ALDE. Intrucat Comisia de cod electoral si-a incetat activitatea pe 30 decembrie, rapoartele vor fi intocmite de aceleasi comisii care s-au pronuntat deja - juridica si de administratie! Intrebat de ce conducerea Senatului nu a trimis aceasta propunere la Comisia de cod electoral initial, Tariceanu a spus ca PNL ar fi trebuit sa faca solicitare de desesizare a comisiilor de specialitate si de trimitere a proiectului la Comisia de cod electoral, informeazaRomania Libera.

Deputatul Aurelia Cristea, autoarea legii anti-fumat, contracandidatul lui Boc la Primaria Cluj-Napoca. Organizatia PSD Cluj si-a anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, candidatii la functia de primar in localitatile urbane ale judetului, scrie Agerpres. Presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan, a declarat ca pentru functia de primar la Cluj-Napoca va candida deputatul Aurelia Cristea. De asemenea, la Primaria Turda va candida Cristian Matei (presedinte de organizatie si consilier judetean), la Campia Turzii va candida Radu Hanga (primar in functie), la Dej va fi Costan Morar (primar in functie), la Gherla - Ioan Neselean (viceprimar si presedinte de organizatie), iar la Huedin - Marius Farcas (presedinte de organizatie). "Imi propun o onestitate a demersului, respect fata de banul public, respect fata de cetatean, performanta, responsabilitate in asumarea unor decizii care se tergiverseaza de mult prea multi ani. (...) La Cluj Napoca ne trebuie o administratie eficienta, performanta, iar fiecare interactiune cu administratia trebuie sa fie prilej de satisfactie, atat pentru cetateni, investitori, cat si pentru functionarul public. Asta inseamna o schimbare si o modernizare a administratiei", a declarat candidatul PSD la Primaria Cluj-Napoca, Aurelia Cristea, scrieEVZ.

Deputatii resping cererea comunitatii LGBT de a primi gratuit o sala pentru o dezbatere. Deputatii au respins, luni, solicitarea unei organizatii LGBT care dorea sa primeasca gratuit o sala in Camera Deputatilor pentru a organiza o dezbatere, secretarul Niculae Mircovici argumentand ca parlamentarii "nu au inteles semnificatia profund culturala a acestei activitati". "A mai fost o solicitare adresata prin comisia de drepturile omului, culte si minoritati, o solicitare din partea... organizatiei NSBT (LGBT - n. r.), ma rog: lesbiene, homosexuali, transsexuali si parca mai era o categorie... Asa, si gay, desi intre homosexuali si gay eu nu fac diferenta, poate ca nu sunt asa de cult, prin care solicita o gratuitate pentru o dezbatere in Camera Deputatilor. Din pacate, Biroul Permanent, neintelegand semnificatia profund culturala a acestei activitati, a respins solicitarea de gratuitate a organizarii unei astfel de activitati la Camera Deputatilor", a declarat secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor Niculae Mircovici. El a mai spus ca niciun membru al conducerii Camerei Deputatilor nu s-a impotrivit acestei respingeri, anuntaAdevarul.