Ce parere au parlamentarii despre modificarea Constitutiei. Familia e alcatuita din "Soti", sau din "Barbat si Femeie"? Coalitia pentru Familie a ajuns la jumatatea campaniei sale de strangere de semnaturi pentru ca in Constitutia Romaniei sa se precizeze ca Familia este alcatuita dintr-un barbat si o femeie. Campania de revizuire a art. 48, alin. 1 din Constitutie a inceput legal pe 25 noiembrie 2015, odata cu publicarea initiativei in Monitorul Oficial si, potrivit legii, are o durata de sase luni. "La jumatatea perioadei, Coalitia pentru Familie a anuntat ca a depasit 2,2 milioane de semnaturi stranse si continua actiunea. Pentru ca o initiativa de modificare a Constitutiei sa fie valida este nevoie de 500.000 de semnaturi din minimum jumatate dintre judetele tarii, cu cel putin 20.000 de semnaturi de judet. Pasii urmatori sunt depunerea proiectului de lege la Parlament, obtinerea avizului de la Curtea Constitutionala, dezbaterea in Parlament a propunerii legislative si apoi organizarea unui referendum pe aceasta tema", se arata intr-un comunicat remis redactiei, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

PSD da o lege cu dedicatie pentru buzunarele traseistilor. Senatorii PSD, in frunte cu liderul lor, Mihai Fifor, au initiat un proiect de lege care le permite parlamentarilor traseisti sa-si construiasca birouri in teritoriu, la cererea partidului din care fac parte in momentul solicitarii. In prezent, un parlamentar beneficiaza de dreptul de a-si organiza un birou in circumscriptia pe care o reprezinta in Parlament numai la solicitarea partidului pe lista carui a candidat. Aceasta conditie constituie o piedica pentru parlamentarii traseisti, numarul lor fiind din ce in ce mai mare. Peste o treime din alesi au schimbat partidul cel putin o data in ultimii trei ani, numar record fata de Legislaturile trecute. Partidul care a racolat cei mai multi parlamentari este UNPR, formatiune care si-a triplat numarul de alesi. Partidul care a pierdut cei mai multi alesi este PPDD, care a fost si desfiintat, de altfel, din cauza scugerilor de parlamentari, anuntaAdevarul.

MAE, prima reactie dupa retragerea decoratiei lui Tokes. Ministerul Afacerilor Externe a afirmat, luni, ca "deciziile institutiilor din Romania nu pot fi puse sub semnul intrebarii'', dupa ce premierul ungar Viktor Orban a sustinut ca Romania duce o "campanie politica" impotriva liderilor minoritatii maghiare, pe tema retragerii decoratiei lui Tokes. "In Romania, ca in orice stat de drept, justitia si lupta impotriva coruptiei se realizeaza de o maniera impartiala si cu rezultate apreciate de institutiile europene. In consecinta, deciziile institutiilor competente din Romania nu pot fi puse sub semnul intrebarii din acest punct de vedere", a afirmat MAE, la solicitarea Mediafax. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a sustinut, luni, in fata diplomatilor, ca Romania duce o "campanie politica" impotriva liderilor minoritatii maghiare de pe teritoriul sau, "sub pretextul constitutionalitatii, legalitatii si luptei impotriva coruptiei", informeazaGandul.

PSD merge tot cu Firea la Capitala. Deocamdata. Social-democratii vor sa anunte pana pe 15 martie formula completa de candidati pentru alegerile locale. Anuntul depinde si de ultimele negocieri pe care acestia le au cu UNPR si ALDE. In PSD, discutiile despre candidatii la Bucuresti au intrat pe ultima suta de metri. Potrivit unor surse din partid, liderii sunt constienti de faptul ca e foarte tarziu si trebuie inceputa campania pentru alegerile din 5 iunie. Astfel, social democratii planuiesc un Comitet Executiv National pana pe 15 martie, unde sa valideze toate candidaturile la Bucuresti. Desi PNL si-a schimbat candidatul la Capitala, Cristian Busoi fiind inlocuit cu Ludovic Orban, socialdemocratii nu iau in calcul, deocamdata, sa renunte la Gabriela Firea, scrieEVZ.

Romania ar putea avea acelasi regim precum celelalte tari din spatiul Schengen. Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European discuta propunerea de modificare a Regulamentului Schengen. Europarlamentarul roman Monica Macovei este raportor al Parlamentului European pentru acest proiect, care impune acelasi regim pentru toti cetatenii europeni, indiferent daca sunt sau nu in spatiul Schengen. "Situatiile de criza cer solutii de criza. Se modifica Regulamentul Schengen pentru ca, pe buna dreptate, europenii traiesc in frica si nesiguranta. Uniunea nu poate gestiona numarul foarte mare de imigranti, iar o parte din politicile si deciziile luate pana acum de Uniune si unele state membre au fost gresite", a declarat europarlamentarul Monica Macovei (ECR), cu ocazia primei discutii a propunerilor de modificare in cadrul Comisiei pentru Justitie si Libertati Civile (LIBE), anuntaAdevarul.