Tariceanu i-a promis lui Geoana 2.000 de miliarde de lei vechi pentru primarii PSD. In schimb, pesedistii voteaza bugetul.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a mai avut marti seara o runda de negocieri cu premierul Tariceanu pentru a stabili ce primesc social democratii in schimbul votului dat in Parlament pentru legea bugetului pe 2008. Insotit de vicepresedintele Constantin Nita si de secretarul executiv Valeriu Zgonea, Geoana a obtinut de la Tariceanu promisiunea unor hotariri de guvern extrem de profitabile pentru pesedisti. Mai exact, asa cum ne-au explicat surse participante la negocierile de marti seara, „anumite comunitati conduse de PSD vor primi mai multi bani pentru infrastructura, prin HG, in total 2.000 de miliarde de lei (aproximativ 60 de milioane de euro)“.

De asemenea, la cererea PSD, Tariceanu a acceptat alocarea a 15 miliarde de lei vechi pentru fiecare judet, bani care vor merge la reparatii de scoli si de gradinite si la construirea de biserici, deoarece se pare ca social democratii, vazind ce succes a avut Gigi Becali pozind in bun crestin, au decis sa imprumute modelul.

In plus, premierul a acceptat sa includa in legea bugetului principalele solicitari ale PSD referitoare la cresterea alocatiei pentru copii de la 25 la 40 de lei, dublarea pensiilor pentru agricultori, compensarea tichetelor de calatorie pe CFR, pensiile pentru sotul supravietuitor.

Intelegerea convenita intre Geoana si Tariceanu a fost vizibila ieri, in Parlament, unde proiectul legii bugetului a trecut fara probleme in comisiile de specialitate. Totodata, parteneriatul PNL-PSD a fost acuzat in Comisiile de buget-finante, unde, la dezbaterile asupra anexei 7 a bugetului de stat privind sumele defalcate pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2008, reprezentantii PD au reclamat intelegerile ascunse dintre cele doua partide. PD a sustinut ca sumele pe fiecare judet sint repartizate preferential, in urma unei intelegeri prealabile intre PNL si PSD, si nu conform cu nevoile fiecarui judet.

Cotidianul