Judecatorii CCR decid daca alegerile locale se desfasoara intr-un tur sau doua. Judecatorii CCR decid miercuri daca alegerile locale din vara se vor desfasura intr-un tur sau in doua tururi. Exceptia inregistrata la CCR vizeaza prevederile art. 50 alin. 2 si art. 101 alin. 2 si 3 din Legea 115/2015 privind alegerile locale. Mai exact, la art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale se prevede ca "pentru functia de primar candidatii independenti trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, 500 in cazul oraselor si 1.000 in cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si in cazul municipiului Bucuresti". De asemenea, art. 101 alin. 2 se arata ca "este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate", iar la alineatul 3 se precizeaza ca, "in caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur, la care vor participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie", scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Liviu Dragnea, presat de partid sa faca pace cu Ponta. Liderii PSD din teritoriu au insistat ca Victor Ponta sa fie instalat in fruntea Camerei Deputatilor, in locul lui Valeriu Zgonea, iar Liviu Dragnea a cedat pentru a nu trezi o noua rascoala in prag de alegeri. Totusi, Zgonea nu se da plecat asa usor. Grupul deputatilor PSD s-a reunit ieri la Parlament si a demrat procedura de revocare a lui Valeriu Zgonea din fruntea Camerei Deputatilor. "Grupul a decis in unanimitate prezentarea la Biroul Permanent a solicitarii privind revocarea din functia de presedinte al Camerei Deputatilor a domnului Valeriu Zgonea", a declarat Marian Neacsu. Potrivit unor surse din PSD, urmasul lui Zgonea va fi fostul premier Victor Ponta, care revine astfel in varful politicii, la exact sase luni de la demisia din funtea Guvernului, generata de tragedia de la Colectiv. Deocamdata, Ponta este precaut. "Astazi sa nu va stricam surprizele. O sa discutam si o sa luam decizii impreuna. Decizii intelepte. Da, am vorbit cu Liviu Dragnea. Am discutat cu Liviu tot ceea ce este bine pentru PSD si pentru alegatorii nostri, ai USL", a spus Ponta, la Palatul Parlamentului, intrebat daca va fi viitorul presedinte al Camerei Deputatilor, anunta Adevarul.

Cine e Corina Suteu, noul ministru al Culturii. Corina Suteu a fost nominalizata de premierul Dacian Ciolos pentru functia de Ministru al Culturii. Traseul cultural al Corinei Suteu: De la manager cultural la ICR New York si scandalul "poneiului roz cu zvastica" la secretar de stat. Corina Suteu si-a inceput cariera drept critic de teatru in Romania. In 1991, a devenit director al Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), iar in 1995 a devenit director al Mastere Specialisee Europeen en Management des entreprises culturalles (Dijon, Franta) si presedinte al Forumului retelelor culturale europene. In 1998 a fondat asociatia ECUMEST. Intre 2005 - 2006 a editat cartea "Arts Politics and Change" (ca urmare a programului "Policies for culture"), publicata la Amsterdam, si a lansat la Columbia University volumul "Another Brick in the Wall, a Critical Overview of Cultural Management in Europe", informeazaGandul.

Madalin Voicu nu mai este membru al Partidei Romilor. Deputatul PSD Madalin Voicu nu mai este membru al Partidei Romilor ''Pro Europa'', acesta dandu-si marti demisia din aceasta formatiune. Intr-o declaratie scrisa transmisa presei, Madalin Voicu invoca in primul rand situatia creata in ultima perioada in cadrul Partidei Romilor ''Pro Europa'', care nu este straina indepartarii sale din activitatile curente de peste un an ale Asociatiei, "indepartare ce a culminat" prin gestul formal de inlocuire a sa din calitatea de presedinte de onoare, la Congresul formatiunii din decembrie 2015. "Avand in vedere ca aceste activitati sunt din ce in ce mai contrare spiritului in care am gandit afirmarea pe plan social si mai ales cultural a etniei pe care o reprezint, inteleg sa-mi dau demisia din calitatea de membru al acestei Asociatii, incetand orice activitati facute in cadrul acesteia", a precizat Voicu, care si-a reafirmat "intregul atasament" pentru cresterea spirituala si participarea sociala a etniei pe care o reprezinta, scrieAgerpres.

Ordonanta interceptarilor, amanata in Senat din lipsa de cvorum. Sedinta de plen a Senatului in care ar fi trebuit sa aiba loc dezbaterea ordonantei de urgenta privind interceptarile a fost suspendata marti din lipsa de cvorum, in prezenta ministrului Justitiei, Raluca Pruna. Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a fost prezenta in plenul Senatului pentru a sustine ordonanta care are termenul de adoptare tacita 5 mai, insa acest punct nu a mai fost luat in dezbatere din lipsa cvorumului. Senatorul liberal Liviu Pasca a solicitat verificarea prezentei si s-a constatat ca sunt prezenti doar 59 de senatori, cvorumul de lucru fiind de 82 de senatori, potrivit Agerpres. Vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru a declarat inchisa sedinta. Ordonanta de urgenta va fi supusa votului in plenul Senatului, in calitate de prima camera sesizata. Forul decizional este Camera Deputatilor, anuntaEVZ.